ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ: ΝΤΑΝΙΕΛ ΕΛΣΜΠΕΡΓΚ(‘Fear for a Bush strike on Iran’: Daniel Ellsberg)

Daniel-Ellsberg-in-2011-4-2-bwSMALL-292x300

Έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ. Σήμερα κρούει τον κώδωνα για την πιθανότητα επίθεσης στο Ιραν, και την έναρξη ενός ακόμη πολέμου. «Φοβούμαι», μας λέει  «οτι υπάρχει σοβαρή περίπτωση, εάν εκλεγεί ο Ομπάμα, το Ισραήλ και ο Μπους να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στο Ιραν πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος τον Ιανουάριο.» ή «να γίνει πριν τις εκλογές, προς ανύψωση των ποσοσστών του Μακ Κέιν», δηλώνει, με μια προδηλη ανησυχία στην φωνή του. «Υπάρχουν δύο χρόνια ανώνυμων διαρροών για τα ανωτέρω σε δημοσιογράφους που εμπιστεύομαι». Συνομιλητής μας είναι ο κ. Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην στελεχος της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιοποιόντας απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου το 1971 κατέδειξε τα ψεύδη των αμερικανικών κυβερνήσεων για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, προκαλώντας τη μήνIν της κυβέρνησης Νίξον αλλά και τελικά την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων απο την Ινδοκίνα.

Σήμερα, παραμένοντας ακτιβιστής, δηλώνει υποστηρικτής και επικριτής του Ομπάμα, στον οποίο στηρίζει κάποιες ελπίδες για τη ριζική αλλαγή της Εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Και μελετά ιστορικές ανατροπές δικατοριών, αφού, όπως λέει, «εαν υπάρξει κι άλλη 11η Σεπτεμβρίου ή ένας πόλεμος με το Ιραν, τότε το καθεστώς των ΗΠΑ θα μοιάζει ακριβώς με την ελληνική χούντα.»    

Κε Έλσμπεργκ, ο Ομπάμα έχει δηλώσει οτι θα γυρίσει σελίδα στη αυτοκρατορία των απόρρητων πληροφοριών και θα επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ του αναγκαίου μυστικού και της ανάγκης για διαφάνεια σε μια δημοκρατική κοινωνία. Τον πιστεύετε;

Ακούγεται θαυμάσιο, και ελπίζω να το πραγματοποιήσει. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος οτι θα το πραγματοποιήσει, αλλά είναι μια καλή αρχή. Ο Ομπάμα είναι πολιτικός. Θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να εκλεγεί. Κατα το παρελθόν είχε πει οτι δεν θα ψήφιζε νομοσχέδιο που εξασφάλιζε ασυλία  στς εταιρέιες τηλεπικοινωνίας σε υποθέσεις υποκλοπων, ενώ τελικά έπραξε το αντίθετο. Βέβαια, σε σύγκριση με τον ΜακΚέιν, ο οποίος θα ήταν καταστροφή, κάποια από τα στοιχεία του είναι ελπιδοφόρα. Και κάποιες θέσεις του αναφορικά στην εξωτερική μας πολιτική ελπίζω να αλλάξουν μόλις γινει πρόεδρος.

Έχετε αμφιβάλλει για το οτι οι ΗΠΑ το 60 ήταν πιο ριζοσπαστική από οτι είναι σήμερα, λέγοντας οτι ‘δεν ήταν μια χώρα που απαιτούσε τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ, με εξαίρεση τη φοιτητική νεολαία. Πιστεύετε οτι είναι πιο ριζοσπαστική σήμερα;

Σε καμία περίπτωση, είναι πιο συντηρητική από τότε. Δεν υπάρχει ο ακτιβισμός που υπήρχε το 60. Υπάρχουν όμως ομοιότητες μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων εκείνης της εποχής, με σημερα. Τότε, όπως και σήμερα, οι ψηφοφόροι ήταν εντελώς αποπροσανατολισμένοι όσον αφορά τα πιστεύω των υποψηφίων. Τότε πίστεψαν οτι ο Νίξον θα τερμάτιζε τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τη στιγμή που ο ίδιος έκρυβε τη προθεση του να τον κλιμακώσει. Και σήμερα, όταν ο Μπάιντεν λέει οτι θα τερματίσει τον πόλεμο, δεν έχει καμία προθεση να εγκαταλείψει τις αμερικανικες βάσεις στο Ιρακ. Εάν ο ιρακινός πρωθυπουργός Μάλικι ζητούσε το κλείσιμο των βάσεων, ο οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ θα τον αντικαθιστούσε στην πρωθυπουργία. Βέβαια, υπο τον Μακ Κέιν τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.

Περιμένατε ένα στρατιωτικό κτύπημα εναντίον του Ιραν πριν τις προσεχείς εκλογές. Είναι ακόμη στο ορίζονται μια τέτοια προοπτική;

Πιστεύω οτι ο Ομπάμα έχει προθεση να συνομιλήσει με το Ιράν, πιθανόν να αλλάξει τη σχέση μας με το ισλαμικό κράτος. Συγχρόνως όμως, δεν είναι πρόθυμος να πει αυτή τη στιγμή οτι μια επίθεση του Ισραήλ ή των ΗΠΑ στο Ιραν θα ήταν έγκληματική και απαράδεκτη πριν υπάρξουν διμερείς συνομιλίες, την απουσία των οποίων έχει υπογραμμίσει  ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Αλλά δεν έχει δηλώσει, οτι μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιραν τους επόμενους τέσσερις μήνες πριν αρχίσουν συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα ήταν παντελώς παράνομη. Φοβούμαι οτι υπάρχει σοβαρή περίπτωση, εάν εκλεγεί ο Ομπάμα, το Ισραήλ και ο Μπους να σκεφτούν και πολύ πιθανον να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στο Ιραν πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος τον Ιανουάριο. Το Ισραήλ θέλει μια τέτοια επίθεση και υπολογίζει στην υποστήριξη του Μπους σε μια τέτοια κίνηση, όχι του Ομπάμα. Έχουν λοιπόν στενά χρονικά περιθώρια. Και οι Μπους-Τσέινι είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν το Ιραν για το νόμιμο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου πριν παραδώσουν την προεδρία. Επίσης, ο Μπους θεωρεί τη σύγκρουση με το Ιραν μέρος της πολιτικής του κληρονομιάς, και το Κογκρέσσο του έχει δώσει πράσινο φως για αυτό. Είναι επίσης αρκετά πιθανό η επίθεση αυτή να γίνει πριν τις εκλογές, προς ανύψωση των ποσοσστών του Μακ Κέιν. Υπάρχουν δύο χρόνια ανώνυμων διαρροών για τα ανωτέρω σε δημοσιογράφους που εμπιστεύομαι. Οι χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποχωρήσουν από τον οργανισμό εάν πραγματοποιηθεί η καταστροφική αυτή επίθεση. Το αντίθετο θα ήταν αδικαιολόγητο.

Δεν αποτρέπει η παρούσα οικονομική κρίση μια τέτοια επίθεση;

 Πιθανόν ναι, θα χειροτέρευε την κρίση, αλλά και η κρίση ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εκλογής του Μακ Κέιν. Παρά τις προσπάθειες του Τσενι, δεν είχαμε στις ΗΠΑ ένα καθεστώς όμοιο με των Ελλήνων συνταγματαρχών της επταετίας, αν και υπάρχει πλέον μια ολοκληρωμένη υποδομή συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου βασανιστών, το οποίο όμως δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Έαν όμως υπάρξει άλλη μια 11η Σεπτεμβρίου ή ένας πόλεμος με το Ιραν, τότε προβλέπω οτι το καθεστώς θα μοιάζει ακριβώς με την ελληνική χούντα. Η διαφορά θα είναι οτι θα έχει επιβληθεί από εκλεγμένους ή σχεδόν εκλεγμένους, όπως ο Μπούς, πολίτες.

Συχνά διαμηνύετε σε αξιωματούχους να μη πράξουν οτι κι εσείς, αλλά να πουν την αλήθεια πριν αρχίσει έανς πόλεμος στα ΜΜΕ και το Κογκρέσσο. Δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις την ανηθικότητα των πόστων τους πριν διοριστούν;

Οι περισσότεροι πιστεύουν όταν αναλαμβάνου πόστα, αυτό που είπε ο Μακ Κέιν πρόσφατα. Οτι είμαστε μια χώρα αρετής, οτι γίνονται παραλείψεις και λάθη αλλά οτι είμαστε το κοντινότερο που υπάρχει σε μια αγγελική χώρα. Υπηρετώντας βλέπουν τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά ακόμη κι όταν βλέπουν τα εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται τα θεωρούν προιόντα εκτάκτων καταστάσεων, τα οποία δεν χαλούν τη συνολική εικόνα της καλοσυνάτης Αμερικής. Βέβαια, δεν υπήρξε ποτε αυτοκρατορία που να μην είναι πολύ χαμηλότερη από αγγελική. Το ερώτημα είναι, παραλληλίζοντας το ταξίδι του Τιτανικού με την ανθρωπότητα: έχουμε χτυπήσει το παγόβουνο, ή είμαστε σε αυτή τη ρότα και χρειαζόμαστε ένα ειδους ανταρσίας που θα μας αλλάξει την πορεία; χωρίς μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, πρέπει να το πάρουμε απόφαση οτι θα έχουμε τη μοίρα του Τιτανικού. Χρειαζόμαστε ένα αμερικανό Γκορματσώφ ή Μαντέλα και τις κοινωνικές συνθήκες που θα τον φέρουν στην εξουσία. Αυτό που έχουμε ακούσει από τον Ομπάμα ως τώρα, δεν μας δίνει τέτοιες ελπίδες, αλλά το ίδιο ίσχυε και με τον Ρούσβελτ, τον Γκορματσώφ κ.α. πρίν ανέλθουν στην εξουσία.        

Οι ‘εκ των έσω’ που αποκαλύπτουν παρανομίες ή εγκλήματα της κυβέρνησης σας εξαρτώνται από τα ΜΜΕ για να διοχετεύσουν τις πληροφορίες τους. Θα λέγατε οτι σήμερα ο τύπος τους βοηθάει όσο θα έπρεπε;  

Όχι. Οι Νιου Γιόρκ Τάιμς καθυστέρησαν την έκδοση του σκανδάλου των παράνομων τηλεφνικών υποκλοπών από την αμερικανική κυβέρνηση για ένα χρόνο αφότου πληροφορήθηκαν την υπόθεση από ανώνυμους αξιωματούχους, επιτρέποντας έτσι την επανεκλογή του Μπούς το 2004. Η κατάσταση βέβαια θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s