Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗ WADA ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΧΑΟΥΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ (WADA’s director David Howman interview on doping)

Doping

Δεν πράττουν λάθος όσοι υποψιάζονται περιπτώσεις ντοπαρίσματος πίσω από τα ρεκόρ σε δημοφιλή αθλήματα’, δηλώνει στην Ε ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA), κ Ντέιβιντ Χάουμαν, παραδεχόμενος εμμέσα τις ενδημικές διαστάσεις που έχει λάβει η χρήση αναβολκών ουσιών στον αθλητισμό, προσθέτοντας οτι  ‘το χάσμα μεταξύ του αριθμού των τίμιων και των μή στον αθλητισμό είναι αρκετά μικρό’. Ταυτόχρονα, τονίζοντας οτι θα χρειαστούν χρόνια για να αντιστραφεί αυτη η τάση, και αρνούμενος να σχολιάσει ελληνικές υποθέσεις ντόπινγκ,υποστηρίζει οτι η παροχή ισχυρών κινήτρων για διάκριση απο τα κράτη στους αθλητές τους, ‘είναι υγιής’, και ‘δεν συντελεί στη χρήση αναβολικών’.

Όσον αφορά την άποψη περι μείωσης των κρουσμάτων ντόπινγκ μέσω της ελλάττωσης   εμπορευματοποίησης των Αγώνων, ο κ. Χάουμαν δηλώνει οτι  ‘θα ήταν υπέροχο’, ανήκει όμως ‘σε παλαιότερες εποχές’, οι οποίες  ‘έχουν περάσει ανεπιστρεπτί’, μιας και σήμερα   ‘ο αθλητισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλούτου’.

 

Κε Χάουμαν, ποιά είναι η πρόβλεψη σας για τις περιπτώσεις ντόπινγκ που θα εντοπιστούν στο Πεκίνο;

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές αντιμετωπίζουν το θέμα. Αυτό που μπορούμε να τους πούμε είναι οτι το ντοπάρισμα είναι ένα χαζό ρίσκο, διότι το προγραμμα αντιντόπινγκ της ΔΟΕ είναι διαφανές, επαγγελματικό και θα είναι πολύ δύσκολο για καποιον ντοπαρισμένο να ξεφύγει. Θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα ντόπινγκ στο Πεκίνο; Πιστεύω οτι πιθανοτατα ναι, με τον αριθμό να εξαρτάται από το πόσοι αθλητές ρίσκαραν να ντοπαριστούν. Πρέπει να επαναλαμβανουμε οτι η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των αθλητών, όχι στο πρόγραμμα αντιντόπινγκ.

Πολλοί φίλαθλοι υποψιαζονται πλέον κάθε κατάρριψη ενός ρεκόρ. Πώς θα μπορούσε να αντιστραφεί αυτό;

Εξαρτάται από τους αθλητές, αλλά και από ένα πρότζεκτ στο οποίο εργαζόμαστε, που θα επιτρέπει στους καθαρούς αθλητές να αποδεικνύουν την τιμιότητα τους, το ‘αθλητικό διαβατηριο’, όπου θα περιέχει τα αποτελέσματα  των εκτός αγώνων τεστ και τα φυσιλογικά επίπεδα στεροειδών και ορμονών στα σώματα τους. Εάν υπάρχει κάποιο τεστ με αφύσικα αποτελέσματα, θα είναι καταγεγραμμένο, και  ο αθλήτής θα κινεί υποψίες. Αν όμως τα αποτελέσματα είναι σωστά σε σχεση με τα φυσιολογικά επίπεδα στεροειδών και ορμονών που πρέπει να υπάρχουν στο σώμα τους, τότε θα μπορούν να αποδεικνύουν την καθαρότητα τους. Είναι ενα πρότζεκτ που θα βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τους κυνικούς του αθλητισμού. Θέλουμε οι τίμιοι αθλητές να επικροτούνται πραγματικά όταν πραγματοποιούν μια εξαιρετική επίδοση. Θα πάρει χρόνια όμως πριν χρησιμοποιθεί  παγκοσμίως,

Έχουν δίκιο όμως όσοι υποψιάζονται αθλητές που επιτυγχάνουν ρεκόρ σε δημοφιλή αθλήματα;

Δεν νομίζω οτι πράττουν λάθος. Το πρόβλημα  άρχισε με το συστηματικο πρόγραμμα ντόπινγκ των ανατολικογερμανών τη δεκαετία του 70. Πρέπει να θυμόμαστε οτι το ντοπινγκ προυπήρχε για τριάντα χρόνια πριν ιδρυθεί WADA. Οπότε για να αντιστραφεί η τάση θα χρειαστεί κάποιο διάστημα, οι κανόνες τους οποίους έχουμε εισαγάγει είναι σε εφαρμογή μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αλλάξουμε το τρόπο σκεψης της κοινωνίας και των ανθρώπων.  Ξαναρωτήστε με λοιπόν σε τέσσερα χρόνια. Πιστεύω οτι θα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση, διότι κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να συμφωνηθεί, να γίνει αποδεκτή, και να καμφθούν οι αντιδρασεις για αυτήν.

Ο πρόεδρος της WADA κ. Φάχει έχει δηλώσει οτι ο πόλεμος κατα του ντόπινγκ πολύ πιθανόν να μην κερδηθεί ποτέ…

Αυτο που λέμε είναι οτι σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας θα βρεις σαπια μέλη, τα οποία οι υπόλοιποι προσπαθούν να απομακρύνουν. Μιλώντας για τη δική μου ειδικότητα, υπάρχουν διεφθαρμένοι δικηγόροι εδώ και αιώνες, όπως και δημοσιογράφοι. Δεν θα επιτευχθεί ποτε η πλήρης κάθαρση. Σε κάθε κοινωνική ομάδα θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που εξαπατούν. Αναλογικά όμως, το χάσμα μεταξύ του αριθμού των τίμιων και των μή στον αθλητισμό είναι αρκετά μικρό, με άλλα λόγια, είναι αρκετά πιο εύκολο να εντοπίσεις ανέντιμα στοιχεία στον χώρο απ οτι ήταν πριν είκοσι χρόνια. Οπότε και το ρίσκο που παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πλέον μεγαλύτερο.

Τί συμβουλή θα δίνατε στους Ελληνες φιλαθλους που παρακολουθούν τους αγώνες; Πώς θα πρεπει να αναλύουν αυτό που βλεπουν;

Εαν ήμουν Ελληνας θα έβαζα τη σημαία μου σε περίοπτη θέση, και θα παρακολουθούσα τους Ολυμπιακούς εξετάζοντας προσεκτικά την κάθε περίπτωση. Αλλά δεν θα ήμουν τελείως κυνικός με αυτό που θα παρακολουθούσα. Το ρεκόρ του Τζέσε Οουενς το 1936 στα 100 μέτρα, έχει βελιωθεί κατα λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Κάθε βελτίωση ενός ρεκόρ, θα πρέπει να μας δημιουργεί το ερώτημα για το κατα πόσον πρόκειται για πραγματικό, φυσικό ανθρώπινο επίτευγμα ή όχι. Αλλά να μην ξεχνάμε οτι θα υπάρξουν και βελτιώσεις ρεκόρ ως αποτέλεσμα αυθεντικής ανθρώπινης προσπάθειας.

Πώς πιστεύετε οτι θα μπορούσε να αλλάξει το στοιχείο της απληστιας στον άνθρωπο;

Πιστεύω οτι πρέπει να επικεντρωθούμε στην προληψη. Να εκπαιδεύσουμε σωστά τη νεολαία, στο οτι οι αξίες του αθλητισμού δεν περιλαμβάνουν την εξαπάτηση, και να ενημερωθεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ντόπινγκ για την υγεία. Πιστεύω οτι η συμπεριφορά μιας κοινωνίας μπορεί να αλλάξει μέ σωστή πληροφόρηση. Ισως όμως χρειαστεί μια γενιά για να γίνει αυτό. 

Λέγεται οτι η ελαττώση της εμπορευμετοποίησης των Ολυμπιακών αγώνων, θα συντελούσε στη μείωση του ντόπινγκ. Τί πιστεύετε;

Πολλοί θα ήθελαν την επιστροφή σε παλαιότερες περιόδους, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Ο αθλητισμός είναι πλέον μια βιομηχανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλούτου, δελεάζοντας κάποιους να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο με παράνομους τρόπους, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία . Δεν θα αλλάξει αυτό. Ζεις σε έναν κόσμο ιδεαλισμού και όχι ρεαλισμού άν πιστεύεις στην επιστροφή σε παλαιότερες εποχές.  Θα ήταν υπέροχο, αλλά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Θα βάζατε τον εθνικισμό και το χρήμα στο ίδιο βαθμό σπουδαιότητας ως γενεσιουργές αιτίες του ντόπινγκ;

Οι μέρες του συστηματικού ανατολικογερμανικού ντοπαρίσματος έχουν τελειώσει, δεν νομίζω οτι θα έχουμε ξανά το ίδιο επίπεδο εθνικισμού στη χρήση αναβολικών. Η γρήγορη ανάδειξη και η διασημότητα που οι νικητές αποκτούν παίζουν επίσης ρόλο, όπως και ο γρήγορος πλουτισμός.

Υπάρχουν όμως παραδείγματα χωρών, όπως η Ελλάδα,  που δίνουν μεγάλα κίνητρα, σε αθλητές που πρωταγωνιστούν σε μεγάλους αγώνες. Παίζει αυτό σημαντικό ρόλο κατα τη γνώμη σας;

Όλοι θελουν να δουν τους αθλητές τους να πετυχαινουν. Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην Ελλάδα.  Στη χώρα μου, τη Νέα Ζηλανδία, οι αθλητές μας είναι υπο μεγάλη πίεση όταν αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες, σκεπτόμενοι και τα κρατικά χρήματα που θα λάβουν εάν επιτύχουν. Οπότε αν το δούμε από την πλευρά αυτών που θέλουν οι αθλητές τους να διακρίνονται, οι χώρες πράττουν σωστά. Πιστεύω οτι είναι κάτι υγιές. Μελέτες έχσουν δείξει οτι οι χώρες που διακρίνονται στον αθλητισμό, εχουν πολίτες που νοιώθουν καλά με τους εαυτούς τους, και περήφανοι για τη χώρα τους. Ο εθνικισμός λοιπόν είναι παράγοντας παρακινησης σε αθλητικές επιτυχίες,  δεν νομίζω όμως οτι συντελεί στη χρήση αναβολικών.

  

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s