Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΙΡΛΑΝΔΟΣ «Κ.ΟΧΙ» ΝΤΕΚΛΑΝ ΓΚΑΝΛΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ (‘Mysterious Mr No’ Declan Ganley interview on irish referendum for Lisbon treaty)

Wall-Sticker_Ireland_Map_web

Eίναι ο ‘μυστηριώδης κύριος όχι’, χαρακτηρισμό που απεκόμισε από τις μεγαλύτερες ευρωπαικές εφημερίδες, ως ο κύριος υπεύθυνος για την κινητοποίηση του μέσου Ιρλανδού στην καταψήφιση της συνθήκης της Λισαβονας, εμφανιζόμενος πρόσφατα στην πολιτική σκηνή και εξελισσόμενος ταχύτατα ως η πιο ‘καθαρή’ φωνή αντιθεσης στην ευρωσυνθήκη. Όντας ένας επιτυχημένος επιχειρηματιας με πλούτο που απεκτησε κυρίως μέσω δράσεων στην ανατολική ευρώπη, και συμβολαίων παροχής τηλεπικοινωνιακών συστηματων με την αμερικανική εθνοφρουρά, προκάλεσε πλήθος δικαιολογημένων και μη ερωτημάτων και κατηγοριών. Ο κ. Ντέκλαν Γκάνλει, πρόεδρος της οργάνωσης ‘Λίμπερτας’, μίλησε στην Ε τηλεφωνικά από το Δουβλίνο με χαρακτηριστικό πάθος, στεντόρεια φωνή, και ευφυείς ελιγμούς, δικαιολογώντας την ‘πειστική’ εντύπωση που απεκόμισαν οι Ιρλανδοί πολίτες από αυτόν. Στη συνέντευξη που ακολουθεί διαψεύδει τις φήμες για ‘αμερικανικό δάκτυλο’, μιλώντας για μια ‘ισχυρή ευρώπη’, δηλώνει αντίθετος με ‘φαινόμενα Μπερλουσκονισμού’, και απαντάει σε ευρωπαίους πολιτικούς που κατέκριναν το ιρλανδικό ‘όχι’ λέγοντας οτι ‘πρεπει να κάνουν ένα διάλλειμα απο την πολιτική ως μη εκλεγμένοι και σε αντίθεση με το πολιτευμα’, πιστεύοντας οτι το πρόσφατο δημοψήφισμα αποτελεί την έναρξη μιας ‘ευρωπαικής αναγέννησης’. Και παράλληλα, ανακοινώνει το σχέδιο του για κάθοδο της οργάνωσης του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2009.

 

Κε Γκάνλει, υπάρχουν επιμένουσες φήμες για την επιθυμία των ΗΠΑ να υπονομεύσουν την συνθήκη της Λισαβόνας και πολλοί επικριτές σας θεωρούν αμερικανικό δάκτυλο…

Είναι βλακείες. Προήλθε από εναν ασήμαντο πολιτικό που είναι λίγο παράφρων και εφήυρε αυτή την τρελή θεωρία συνωμοσίας. Και μια στρατευμένη με την υπερψήφιση της συνθήκης εφημερίδα τις δημοσιευσε. Βγήκαμε και διεξαγάγαμε μια φιλοευρωπαική εκστρατεία που κατέδειξε το γιατί αυτή είναι μια κακή συνθήκη για την ιρλανδία και την ευρώπη, λόγω  δημοκρατικού έλλειματος . Δεν είχαν επιχειρήματα να αντιπαρέλθουν τις θεσεις μας. Οπότε τι να έκαναν; Επιτέθηκαν στον αρχηγό του αντίπαλου στρατοπέδου. Εμείς το αγνοήσαμε. Δεν απαντήσαμε, και συνεχίσαμε να μεταδίδουμε το μήνυμα μας. Διότι ήθελαν να αποσπάσουντην προσοχή μας. Και τώρα κάποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί συνεχίζουν την αναπαραγωγή των φημών διότι γνωρίζουν οτι ερχόμαστε και οτι μπορούμε να αλλάξουμε δυναμικά τη φύση των ευρωεκλογών του 2009 κάθιστώντας τις το δημοψήφισμα που αρνήθηκαν οι κυβερνήσεις στους πολίτες τους για τη συνθήκη. Και η Λίμπερτας μπορεί να προωθήσει αυτό το επιχείρημα πανευρωπαικώς.Αυτή την εβδομάδα λανσάρουμε την πανευρωπαική εκστρατεία χρηματοδότησης της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά σχεδιάζουμε να έλθουμε και στην Ελλάδα. Διότι παρότι οι ευρωπαίοι πολιτες είναι ευρωπαιστές, η μόνη επίλογή που έχουν είναι να δώσουν την εξουσία τους χωρίς να ερωτηθούν από τα κατεστημένα κόμματα που συμφωνούν με οτι πούν οι Βρυξέλλες, ή να ψηφίσουν κάποιον αντιευρωπαιστές. Οπότε πού βλέπουν το μεγάλο κέντρο που ορίζει το τι θέλουν οι πολίτες που θέλουν μια ΕΕ ισχυρή και αυημερούσα, αλλά την θέλουν επίσης και δημοκρατική; Πιστεύουμε οτι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαίων το θέλουν αυτό. Αλλά πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες τη δυνατότητα να πουν όχι στο σύνταγμα –διότι περι αυτού πρόκειται- της Λισαβόνας.  

Λέγεται επίσης οτι παρότι αντιτίθεστε στην ανάμειξη της ιρλανδίας με μια πιθανή δημιουργία ενός ευρωπαικού στρατού, μια εταιρία σας συνεργάζεται με τις αμερικανικό στρατό.

Πιστεύουμε οτι εάν είσαι μέλος μια οικογένειας που απειλείται, δεν μπορείς να πεις οτι είσαι ουδέτερος. Έχεις χρέος. Οπότε πιστεύω οτι η αρχή της ουδετερότητας είναι ανήθικη. Κάποιες ομάδες που επίσης αντιτίθονταν στη συνθήκη επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ουδετερότητας. Αλλά προσωπικά κάθε φορά που ερωτήθηκα απάντησα οτι δεν μας εκφράζει. Η εταιρία για την οποια ρωτάτε έχει συμβόλαιο με την αμεριακνική εθνοφρουρά παρέχοντας συστήματα επικοινωνίας. Έλαβα μετάλλιο από την πολιτεία της Λουιζιάνα των ΗΠΑ για την παροχή αυτών των συστημάτων μετά τον τυφώνα Κατρίνα όπου και χρησιμοποιήθηκαν και έσωσαν ζωές. Τα παρέχουμε επίσης στην αστυνομία και στις υπηρεσίες έκτακτων αναγκών σε  17 ακόμη πολιτείες. Δεν είπαν ψέμματα λοιπόν για αυτό, αλλά διέστρεψαν την πραγματικότητα.

Πολλά έχουν ειπωθεί επίσης για το αρνητικό φαινόμενο πολυεκατοιμυριούχων να αναμειγνύονται άμεσα, όπως ο Μπερλουσκόνι ή έμμεσα, όπως εσείς, με την πολιτική. 

Είτε είσαι εκατομμυριούχος είτε οχι, η ψήφος μου μετράει το ίδιο με έναν άστεγο. Έτσι θα πρέπει να είναι. Εάν αναμειγνυόμουν στην πολιτική θα  αποσυνδεώμουν από οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον. Δεν είμαι καθόλου υπέρ του φαινομένου Μπερλουσκόνι. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά συμφέροντα στην πολιτιή, αυτό ειναι το πρόβλημα με τις Βρυξέλλες. Σαν πολίτης, κατα τη συνθήκη της Λισαβόνας, θα πρέπει να συγκεντρώσεις ένα εκατομμύριο υπογραφές, για να διαβαστεί απλώς το αίημα σου, την ώρα που εάν πλήρωνες τέσσερα εκατομμυρια ευρώ σε λομπίστες στις Βρυξέλλες θα προωθούσες το ζητημα σου αμέσως.    

Βλέπετε να επαναλαμβάνεται οτι και με την συνθήκη της Νίκαιας την οποία οι Ιρλανδοί υπερψήφισαν την δεύτερη φορά που κλήθηκαν σε δημοψήφισμα;   Ποιές είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ των δυο καταστάσεων;

Εαν υπάρξουν αλλαγές στη συνθήκη,  σαφώς, αν και από οτι είδα τις τελευταίες εβδομάδες είναι απίθανο. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Νίκαιας ήταν πολύ χαμηλή, εν αντιθέσει με το σημερινό δημοψήφισμα. Είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών σε αυτό το δημοψήφισμα στην ιστορία της Ιρλανδίας. Κάτι σοκαριστικό για το αντιπαλο στρατόπεδο. 

Ο Ζοσέ Μπαρόζο δήλωσε οτι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για τη συνθήκη της Λισαβόνας. Πιστεύετε οτι αυτό είναι μη αναστρέψιμο ή οτι πράγματι είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης;     

Δεν με ενδιαφέρει τι λεει διότι δεν αντιπροσωπεύει κανένα. Ο Μπαρόζο δεν έχει τη δυνατότητα του βέτο. Η ιρλανδία έχει. Και το εξάσκησε. Αυτό σημαίνει οτι δεν μπορεί να επικυρωθεί τη συνθήκη της Λισαβόνας. Είναι νεκρή. Και η αλαζονεία ειδικά αυτού του ανθρώπου – ο οποίος δεν έχει ψηφιστεί από κανέναν – που λέει οτι η συνθήκη ζει είναι συγκλονιστική.  Ποιός είναι αυτός ο κύριος που μιλάει για τους ευρωπαίους; Πρέπει να επανασχεδιαστεί το σύνταγμα της ευρώπης. Να γραφεί με απλό, κατανοητό τρόπο σε 25 σελίδες ώστε όλοι να καταλάβουν τι λέει, και να δωθεί σε όλους η δυνατότητα να ψηφίσουν υπέρ ή κατά αυτού. Ο Μπαρόζο βέβαια διαπραγματεύεται ήδη. Οι Βρυξέλλες πίστευαν οτι θα μπορούσαν να επιβάλλουν στην Ιρλανδία την αποδοχή της συνθήκης. Έχουμε νέα για αυτούς τους κυρίους όμως. Εμείς, οι πολιτες της Ευρώπης πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να αλλάξουμε τους κανονες της διαπραγμάτευσης. Θα προσπαθήσουμε να συλλεξουμε χρηματοδότηση και από την ψηχή της ευρώπης, την ελλάδα, για τον νέο πανευρωπαικό οργανισμό που θα επιδιώξει αυτή την ανατροπή. 

Ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, και ο Γερμανός Υπεξ δήλωσαν οτι η ιρλανδία πρεπει να φύγει ή να κάνει ένα διάλειμμα από την ΕΕ λόγω του δημοψηφίσματος,

Οι μόνοι που πρέπει να φύγουν από την ΕΕ είναι η μη εκλεγμένη ελίτ των Βρυξελλών. Ο υπεξ της Γερμανίας πρέπει να κάνει ένα διάλλειμα από την πολιτική γιατί απομακρύνεται πολυ από το την αρχή της δημοκρατικής λογοδοσίας.

Λέγεται όμως οτι η συνθήκη σηματοδοτεί ένα σημαντικό δημοκρατικό βήμα, δίνοντας π.χ. μεγαλύτερες εξουσίες στην ευρωβουλή, και δυνατότητες προσβολήςευρωπαικών νομοιθεσιών απο τα εθνικά κοινοβούλια.

Είναι μια πολιτική αερολογία. Εάν σου παίρνει έστω και ένα λεπτό να εξηγήσεις τι είναι η δημοκρατία, δεν ζεις πλέον σε δημοκρατία. Δημοκρατία έχουμε όταν το άτομο που κατέχει την εξουσία και νομοθετεί, ζητεί την ψήφο σου.

 Τί πιστεύετε οτι θα λένε οι Ευρωπαίοι για το Ιρλανδικό ‘όχι’ σε λίγα χρόνια από σήμερα;

Πιστεύω οτι οι ιστορικοί θα λένε οτι η ιρλανδική άρνηση ήταν ένα σημείο καμπής όπου η Ευρώπη δώθηκε πίσω στους 500 εκατομμύρια πολίτες της απο την ολιγαρχία των Βρυξελλών. Και οτι χάρις σε αυτό άρχισε η Ευρωπαική αναγέννηση ως ηγέτιδος δύναμης.  

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΙΡΛΑΝΔΟΣ «Κ.ΟΧΙ» ΝΤΕΚΛΑΝ ΓΚΑΝΛΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ (‘Mysterious Mr No’ Declan Ganley interview on irish referendum for Lisbon treaty)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s