Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ WFP ΤΖΩΝ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (WFP’s deputy Director John Powell interview on global food crisis)

One Voice - Mother and Child - The Global Food Crisis

Δραματική έκκληση για άμεση λήψη μέτρων από τη διεθνή κοινότητα προς βοήθεια των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της επισιτιστικής κρίσης απευθύνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) κ. Τζών Πάουελ. Συμφωνώντας οτι η σημερινή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη πολιτική αστάθεια, υπό την πίεση των υποσιτιζόμενων πληθυσμών του τρίτου κόσμου, δηλώνει οτι οι υφιστάμενες διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- ‘του οποίου στόχος θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη της γεωργίας’- με αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να τερματιστούν, και υπογραμμίζει οτι για τη βαλλόμενη τεχνολογία των βιοκαυσίμων ‘χρειάζεται μια λεπτή ισορρόπια μεταξύ των περιβαλλοντικών πολιτικών και αυτών για την αύξηση της παραγωγής τροφών’. Ο κ. Πάουελ συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που πραγματοποιείται από σήμερα στην Αθήνα.

 

 

Κε Πάουελ, τα πραγματα δίδουν την αίσθηση του κατεπείγοντως. Πώς μπορούν να τραφούν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι πριν παρεκτραπεί περαιτέρω η κατάσταση;

Η αίσθηση αυτή εκπηγάζει από δυο παραμέτρους. Η μία είναι οτι προς το τέλος του προηγούμενου έτους όπου το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα προγραμμάτισε τις δράσεις που θα λάμβανε το 2008 για να βοηθήσει 72 εκατομ ανθρώπους, κυρίως γυναικόπεδα στην Αφρική, το κόστος αυτού ήταν 2.9 δις δολλάρια. Φτάνοντας στις 15 Φεβρουαρίου το κόστος ανήλθε σε 3.4 δις δολλάρια. Και πρόσφατα αυξήθηκε εκ νέου, στα 3.65 δις δολλαρια. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτών, πέφτει στους πλέον φτωχούς ανθρώπους του πλανήτη.  Η δεύτερη παράμετρος είναι το ‘νέο πρόσωπο της πείνας’. Είναι η νέα κατηγορία φτωχών, σε αστικές περιοχές, οι άκληροι σε αγροτικές περιοχές, και οι μικροιδιοκτήτες γής με ελλειπής σοδειές για να θρέψουν τους εαυτούς τους. Οι αυξημένες τιμές τους αποτρέπουν από το να αγοράσουν την τροφή. Πρόκειται για ένα νεό φαινόμενο. Ξοδεύουν σχεδον 80% του εισοδήματος τους για τροφή. Το πρώτο που κάνουν λοιπόν είναι να αποσύρουν τα παιδιά τους από το σχολείο για να αποφυγουν τα έξοδα. Το δεύτερο, ελαττώνουν τις επισκέψεις τους σε κέντρα υγείας. Και το τρίτο, τρώνε λιγότερο, και λιγότερο θρεπτικό φαγητό. Οπότε έχουμε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα υγείας, εκπαίδευσης και θρεπτικότητας, ιδίως για τους νεότερους.

Οι αριθμός όμως των ανθρώπων που έχουν άμεσο πρόβλημα σίτισης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που έχετε προγραμματίσει τα βοηθήσετε….

Υπό το ‘νέο πρόσωπο της πείνας’ χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα για να βοηθήσουμε υποανάπτυκτες χώρες. Το Αφγανιστάν ζήτησε τη βοήθεια μας για 2.2 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε άλλες περιπτώσεις χωρών που έχουν συστήματα κοινωνικής προστασίας εργαζόμαστε με τις αρχές για να τις ενισχύσουν. Στις περιπτώσεις που δεν έχουν τέτοια συστηματα, τους βοηθούμε να τα αναπτύξουν.  Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις χώρες όπως η Αιτή όπου έχουν προκληθεί ταραχές λόγω της κατάστασης, οι κυβερνήσεις εκεί χρειάζεται να εφαρμόσουν πολιτικές και να επανεξετάσουν τις πολιτικές ελέγχου των τιμών. Πολλές χώρες δεν έχουν ‘πολιτικό χρόνο’. Έχουν ταραχές το Σάββατο και πρέπει να εφαρμόσουν νέες πολιτικές τη Δευτέρα, με μεγάλη πιθανότητα να μην αντιμετωπίζουν επαρκώς το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Αυτό παρεμποδίζει το εμπόριο, και καταπνίγει τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγρότες, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα αύξαναν την παραγωγή. Βοηθούμε λοιπόν αυτές τις χώρες ανθρωπισικώς, και τους παρέχουμε συγχρόνως τον πολιτικό χρόνο για να αναπτύξουν τις σωστές πολιτικές.

Λέγεται οτι στον πυρήνα της κρίσης βρίσκεται ο νεοφιλελευθερισμός. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κ. Ζιγκλέρ δήλωσε οτι το ΔΝΤ  ζήτησε την παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προιόντων από χώρες με μεγάλο χρέος για να το αποπληρώσουν προκαλώντας εν μέρει τη σημερινή κρίση  Τί πιστεύετε;

Συμφωνούμε με τον γγ του ΟΗΕ οτι ο έλεγχος των τιμών και οι εξαγωγικοί περιορισμοί παρεμποδίζουν τις αγορές και το εμπόριο. Θα θέλαμε να δούμε ένα άμεσο και ικανοποιητικό για όλους τερματισμό των υφιστάμενων διαπραγματέυσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (σ.σ. με αναπτυσσόμενες χώρες) για τη γεωργία, του οποίου στόχος θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη της γεωργίας. Από την άλλη, για πρώτη φορά για 50 χρόνια μικροκαλλιεργητές μπορούν  να πωλούν τα προιντα τους σε καλές τιμές. Για χρόνια εργάζονταν υπο ένα άδικο εμπορικό καθεστώς. Η απάντηση στη σημερινή κατάσταση θα πρέπει να λάβει υπόψιν της αυτούς τους ανθρώπους.

Επικριτές της τεχνολογίας των βιοκαυσίμων λένε οτι ο αναπτυσσόμενος κόσμος αναγκάζεται να παράγει συγκεκριμένα προινόντα για να ξεδιψάσει ενεργειακά ο ανεπτυγμένος. Ποιά είναι η θέση σας;

Είναι αληθές οτι για πρωτη φορά στην ιστορία υπάρχει σύνδεση της τιμης των καυσίμων και των τιμών της τροφής. Για το έτος 2007-2008 εκατό εκατομμύρια μετρικοί τόνοι δημητριακών θα κατευθυνθούν από την τροφική στην ενεργειακή αλυσίδα. και αυτό διότι οι τιμές αγροτικών προιόντων για σίτιση είναι οι ίδιες με αυτές που προορίζονται για παραγωγή βιοκαυσίμων.  Είναι γεγονός οτι εάν η αγροτική παραγωγή αυξανόταν κατα 20% αύριο, δεν θα είμασταν σε θέση να πούμε εάν περισσότεροι άνθρωποι τρέφονταν ή εάν θα παράγονταν περισσότερα καύσιμα. Θα ήταν απλώς θέμα του ποιός θα πλήρωνε περισσότερα για αυτα τα προιόντα.  Δεν λαμβάνουμε θέση υπέρ ή κατά των βιοκαυσίμων.  Τα βιοκαύσιμα είναι μέρος του ‘πακέτου’ που σχετίζεται με οικολογικές ανησυχίες και την προστασία του περιβάλλοντος. Οπότε χρειάζεται μια λεπτή ισορρόπια μεταξύ των περιβαλλοντικών πολιτικών και αυτών για την αύξηση της παραγωγής τροφών. Οπότε δεν είναι άσπρο-μαύρο. Χρειάζεται λοιπόν και μια μετρημένη συζήτηση στο εσωτερικό των χωρών και μεταξύ χωρών. Η παραγωγή αγροτικών προιόντων για βιοκαύσιμα είναι ένας από τους λόγους αυξησης των τιμών των τροφίμων, αλλά και λόγος για δικαιότερη τιμολόγηση των προιόντων των μικροκαλλιεργητών.       

Πού θα τοποθετούσατε επίσης τα γενετικώς τροποποιημένα προιόντα στην εύρεση λύσης του σημερινού προβλήματος;

Η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να έχουν ρόλο στην αυξηση παροχής τροφίμων. Σε τριάντα χρόνια θα έχουμε 3 δις περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ο μόνος τρόπος να τους θρεψουμε είναι η αύξηση της παραγωγής. Οπότε η τεχνολογία θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μια δραματική αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία οι οποίες φθίνουν τις τελευταίες δεκαετίες, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συμφωνούμε οτι χρειάζεται μια νέα πράσινη επανάσταση στην Αφρική. Η ανάπτυξη των γεωργικών υποδομών στην Αφρική σήμερα δεν είναι στο επίπεδο της Ασίας πριν σαράντα χρόνια, όταν είχαμε εκεί μια γεωργική επανάσταση. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μερα στην άλλη.

Λέγεται οτι εάν αυτή η κρίση μακροημερέυσει θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη αστάθεια και πόλεμο. Συμφωνείτε;

Εάν αυτή η κρίση επηρεάσει όλο τον κόσμο, μερικές χώρες θα είναι σε καλύτερη θέση να την αντιμετωπίσουν απ’ότι άλλες. Εάν η διεθνής κοινοτητα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση θα απαλύνουν την πίεση που προέρχεται από τις ταραχές για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν αστάθεια. Χρειάζεται να δράσουμε επειγόντως, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επειδείνωνσης της κατάστασης. Για όνομα του Θεού, κινειθείτε τώρα, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s