Ο ΑΧΜΕΝΤ ΓΙΟΥΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ. (Ahmed Yousef interview on M. East’s autonomism and Barack Obama)

Τη βεβαιότητα του οτι οι Παλαιστίνιοι πρόκειται να ακολουθήσουν σύντομα το ρεύμα που δημιούργησαν η συμφωνία της Χεζμπολάχ με τη φιλοδυτική κυβέρνηση Σινιόρα στο Λίβανο και οι ειρηνευτικες συνομιλίες Συρίας – Ισραήλ, την ώρα που η περιοχή ‘αυτονομείται’ έναντι της αμερικανικής επιρροής, εκφράζει μιλώντας στην Ε από τη Γάζα, το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και πολιτικός σύμβουλος του Ισμαήλ Χανίγια, κ. Άχμεντ Γιούσεφ. ‘Είμαστε και οι δύο έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις’, διατείνεται όσον αφορά τις σχέσεις της οργάνωσης του με τη Φατάχ, μιας και ‘σήμερα περισσότερο από ποτέ οι παλαιστίνιοι κατανοούμε οτι πρέπει να εργαστούμε μαζί’. Ο .κ Γιούσεφ προκάλεσε σαλο στις ΗΠΑ πριν λίγο καιρό, εκδηλώνοντας την υποστήριξη του υπέρ της υποψηφιότητας του Μπάρακ Ομπάμα. ‘Ο Ομπάμα είναι ο μόνος που μπορεί να επιφέρει αλλαγή ‘,δηλώνει και σήμερα. ‘Ειδάλλως η κατάλυση αυτής της σπουδαίας χώρας θα επέλθει σύντομα’, συνεχίζει, ενώ αναφέροντας του οτι η τοποθέτηση του έφερε αντιδήλωση στήριξης του Ισραήλ από τον μαύρο προεδρικό υποψήφιο, απαντά οτι ‘αυτά που λένε τώρα δεν σημαίνει οτι θα τα τηρήσουν όταν κερδίσουν τις εκλογές’

Κε Γιούσεφ, βλέπετε να αλλάζει η σχέση της Συρίας με τον ηγέτη σας Χαλέντ Μεσάλ, ο οποίος εδρεύει στη Δαμασκό μετά τις τελευταίες εξελίξεις;  Δεν θα μπορούσε μια Συρο-ισραηλινή συμφωνία να οδηγήσει σε μείωση της συριακής υποστήριξης στους παλαιστινίους;

Δεν νομίζω. Έχουμε δει οτι παρα τις ειρηνευτικές συμφωνίες της ιορδανίας και της αιγύπτου με το ισραήλ, οι λαοί των χωρών στηρίζουν τον αγώνα μας. Η υπογραφή κάποιας συμφωνίας με το ισραήλ δεν σημαίνει οτι ο λαοί θα αγνοήσουν την πραγματική αιτία της σύγκρουσης, το παλαιστινιακό. Η παρουσία της Χαμάς στη Δαμασκό είναι μέρος της εικόνας της Συριας ως χώρας που πάντα υποστηρίζει τους παλαιστινίους. Οπότε δεν νομίζω οτι θα επηρεάσει τη στάση της. Εαν οι Σύριοι επιτύχουν να πάρουν πίσω τα εδάφη τους από τους Ισραηλινούς θα είναι θετικό  για εμάς. Η μόνη ανησυχία μας είναι μια τυχόν εκτροπή της εστίασης από το κύριο πρόβλημα, που είναι το παλαιστινιακό.

Υπογραμμίζω οτι μιλάτε για λαούς και όχι κυβερνήσεις.

Ακριβώς. Υπολογίζουμε στους λαούς, οι οποίοι φέρνουν αλλαγές και μας υποστηρίζουν συνεχώς.   Τα αραβικά καθεστώτα μερικές φορές είναι αδύναμα, δυστυχώς υποκύπτουν στις πιέσεις των ΗΠΑ και δεν μπορούν να μας βοηθήσουν όσο θα έπρεπε. Αλλά γενικά οι αραβικοί λαοί προσπαθούν να μας δώσουν ηθική και ανθρωπιστική στήριξη.

Πώς κρίνετε τη συμφωνία της Χεζμπολάχ με τη φιλοδυτική κυβέρνηση του λιβάνου;

Ενισχύει το αντιστασιακό στρατόπεδο της περιοχής και μας δίνει ελπίδα οτι θα επικρατήσουμε. Και ίσως το επόμενο μεγάλη προτεραιότητα της Αραβικής ένωσης να είναι η συμφιλίωση των Παλαιστινίων. Ελπίζουμε οτι ο λιβανος θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για τους Άραβες για το πώς θα πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα μας. Και ενισχύει τον αγώνα μας. Ευχόμστε οτι η αραβιοκή ένωση θα μεσολαβήσει να διορθωθεί το σχίσμα στην Παλαιστίνη.

Τί είδους παραχωρήσεις είναι έτοιμη να κάνει η Χαμάς για να φτάσει σε συμφωνία με τη Φατάχ;

Ξέρουμε οτι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ενωμένους τους Παλαιστίνιους. Θέλουν να είμαστε διχασμένοι ώστε να ωφελείται η ισραηλινή κατοχή. Οι παραχωρήσεις που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε έχουν να κάνουν μόνο με τους παλαιστίνιους αδελφούς μας στη Φατάχ και πιστεύουμε οτι και ευτοί είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο. Είμαστε και οι ίδιοι έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις ώστε να μπορούμε να εργαστούμε ξανά μαζί. Αλλά όσον αφορά τους ισραηλινούς, που διέψευσαν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην Ανάπολη συνεχίζοντας τις κατασχέσεις και επεκτείνοντας τους  εβραικούς οικοσμούς σε κατεχόμενη γη. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι παλαιστίνιοι κατανοούμε οτι πρέπει να εργαστούμε χέρι χέρι, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να ενδυναμώσουμε το σύστημα μοιράσματος της εξουσίας ώστε να δούμε που οδεύουμε ως λαός, να μην αφήσουμε κανέναν να μας εξαπατήσει ξανά, και να ενεργούμε ενωμένοι όταν βλέπουμε όλον τον κόσμο να συνομωτεί εναντίον μας.   

Υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς αυτή τη στιγμή;

Νομίζω οτι σύντομα θα αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ μας.  Κάτι κινείται εδώ και ελπίζουμε να ευοδόσουν οι προσπάθειες μερικών παλαιστινίων για συμφιλίωση. Ελπίζω οτι στο εγγύς μέλλον θα βρούμε τρόπο να δείξουμε στον κόσμο οτι είμαστε ένας σπουδαίος λαός και οτι έχουμε μάθει από τα λάθη μας αρχίζοντας συνομιλίες.

Βλέπετε μια Μ Ανατολή αυτονομημένη από την επιρροή των ΗΠΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Ναι, έτσι πιστεύω. Με την αποτυχία της κυβέρνησης Μπούς να διευθετήσει κάποια από τις συγκρούσεις στην περιοχή πιστεύω οτι οι λαοί θα βασιστούν στις δυνάμεις τους για να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.  Οι ΗΠΑ είναι άδικες απέναντι στους Παλαιστινίους, τους Λιβανέζους καιμε την καταστροφή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κανείς πλέον δεν βασίζεται στους Αμερικανούς. Για αυτό πιστεύω οτι ίσως η Αραβική Ένωση θα ενεργοποιηθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική έναντι των προβλημάτων μας. Πιστεύω οτι ως το τέλος του χρόνου οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να ασκήσουν καμιά επιρροή ούτε στην Ευρώπη. Η παρούσα νοοτροπία της στρατιωτικης ισχύος θα αλλάξει, εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ηγούνται και να σταματήσουν τη βαθμιαία παρακμή τους κερδίζοντας το σεβασμό των ανθρώπων στην περιοχή.  Ακομη και τα φιλοαμερικανικά αραβικά καθεστώτα θα νοιώθουν υπόλογα έναντι των λαών τους εαν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την παρούσα πολιτική. 

Πρόσφατα δηλώσατε οτι ο Ομπάμα μπορεί να φέρει αλλαγές στην αμερικανική πολιτική. Πολλοί όμως διαφωνούν, λέγοντας ότι στηρίζεται από τα ίδια συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση Μπους

Συγκρίνοντας τον με τον ΜακΚέιν και τη Χίλαρι πιστεύω οτι είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν κάποιος περιμένει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, ο Ομπάμα είναι ο μόνος που μπορεί να τη φέρει.   

Αντιλαμβάνεστε όμως οτι οι δηλώσεις σας εκμεταλλεύτηκαν από τους ρεπουμπλικάνους και οδήγησαν σε εσπευσμένη δήλωση υποστήριξης του Ισραήλ από τον Ομπάμα;

Σε περίοδο εκλογών όλοι μπορεί να εγκωμιάζουν το Ισραήλ. Αυτά που λένε τώρα δεν σημαίνει οτι θα τα τηρήσουν όταν κερδίσουν τις εκλογές. Θέλουν να επηρεάσουν την εβραική ψήφο. Για αυτό και οι τρείς λένε τα ίδια για το ισραήλ. Η αμερικανική πολιτική χρειάζεται μεγάλες επιδιορθώσεις εάν θελουν να προστετέψουν τα συμφέροντα τους στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.   Πρέπει να έχουν πιο ισορροπημένη πολιτική. Ειδάλλως η κατάλυση αυτής της σπουδαίας χώρας θα επέλθει σύντομα.

Έχετε συγκεκριμένες ενδείξεις οτι ο Ομπάμα θα φέρει πραγματική αλλαγή; Τι σας κάνει να το πιστεύετε;  Έπαιξε ρόλο η συνάντηση του Τζίμι Κάρτερ με τον Χαλέντ Μεσάλ σε αυτό;

Οι δηλώσεις, οι λόγοι του και η ιστορία του μας κάνει να πιστεύουμε οτι ίσως καταλαβαίνει καλύτερα από τους άλλους δύο τι σημαίνει να είσαι καταδυναστευμένος από μια ξένη δύναμη. Ενθαρρυνθήκαμε από την επίσκεψη και τις επικριτικές έναντι του Ισραήλ δηλώσεις του Τζίμι Κάρτερ. Αντιπροσωπεύει την πραγματική συνείδηση του Αμερικανικού λαού που μπορεί να επιφέρει αλλαγές, σε αντίθεση με τον Μπούς που εκπροσωπεί την αρνητική πλευρά των ΗΠΑ. Δεν εκλάβαμε την επίσκεψη του ως μια προσωπική μεμονωμένη κίνηση.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s