O ΟΛΙΒΕΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ (Oliver Ivanovic interview on Kosovo’s secession)

Δεν έχει καμιά σημασία η διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, και η αναγνώρισης του, αφού δεν πρόκειται να γίνει μέλος των διεθνών οργανισμών’, διατείνεται ο μετριοπαθής ηγέτης της ‘Λίστας Κοσσόβου’, του μεγαλύτερου  σερβικού πολιτικού σχηματισμού στην πρώην Γιουγκοσλαβική επαρχία, κ Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Εμφανιζόμενος καθησυχαστικός ως προς τις αντιδράσεις των ομοεθνών του, και ανήσυχος ως προς το ενδεχόμενο παρεκτροπών κατά τους αλβανικούς πανηγυρισμούς, υπογραμμίζει τους λόγους για τη βιασύνη της Δύσης στην αναγνώριση της νέας κοσοβάρικης οντότητας, λέγοντας ωστόσο ότι η μελλοντική είσοδος της Σερβίας ως πήρες μέλος της ΕΕ θα προσδώσει  στο Βελιγράδι έναν πολύ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο ως προς την τύχη του αυτοανακηρυχθέντος νέου κρατιδίου. Μιλώντας στην Ε από τη Μιτρόβιτσα, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση ενός σερβικού κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ στο οποίο στηρίζεται η σερβική θέση περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.  

Κε Ιβάνοβιτς, πολλοί Σέρβοι του βορείου Κοσσόβου λένε ότι θα κινητοποιήσουν τους κατοίκους όλων των σερβικών θυλάκων ως αντίδραση στην αλβανική διακήρυξη ανεξαρτησίας. Τι να περιμένουμε;

Είναι πιθανόν να υπάρξουν δημόσιες διαμαρτυρίες για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των κατοίκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι διαμαρτυρίες θα εμπεριέχουν και κλείσιμο δρόμων για παράδειγμα. Και πιστεύω επίσης ότι η σύσταση σερβικού κοινοβουλίου στη Μιτρόβιτσα είναι λάθος. Έχουμε ήδη άλλους σερβικούς θεσμούς στο Κόσσοβο, γιατί να κάνουμε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του ψηφίσματος 1244;αν το παραβιάσουμε δεν θα μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Και δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. 

Είναι ρεαλιστική η παραμονή του Κοσσόβου ως μέρους της Σερβίας;

Θα σας πω κάτι. Δεν έχει σημασία πόσες χώρες θα το αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος.  Το Κόσσοβο δεν θα είναι μέλος της παγκόσμιας τράπεζας, του ΟΗΕ του ΔΝΤ, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν θα είναι βέβαια τελείως αποκλεισμένο από αυτούς τους οργανισμούς αλλά το κρίσιμο σημείο είναι η οικονομία. Τα πάντα είναι θέμα χρημάτων. Εάν έχεις μόνο πολιτική ανεξαρτησία και όχι οικονομική, τότε τι έχεις; Τίποτε. Αν δεν μπορείς να πάρεις αξιόπιστα δάνεια για να κινήσεις την οικονομία σου, η αναγνώριση δεν σημαίνει τίποτα.

Δεν νομίζετε όμως ότι με τη Σερβία και τη Ρωσία να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα της κοσοβάρικης οντότητας σε αυτούς τους οργανισμούς, μεσοπρόθεσμα θα προκληθούν νέες συγκρούσεις;

Όχι. Δεν είναι καιρός για συγκρούσεις. Νομίζω ότι ακόμη και οι Αλβανοί καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν μια θεωρητική ανεξαρτησία που δεν θα υπάρχει πρακτικά. Διακηρύσσοντας ανεξαρτησία βλάπτουν τους εαυτούς τους. Δεν θα έχουν άλλες δικαιολογίες για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως της οικονομίας. Δεν θα μπορούν πλέον να κατηγορούν στους ψηφοφόρους τους τη Σερβία για τα προβλήματα τους.

 Ποια θα είναι η θέση των Σέρβων στο Κόσσοβο που περιγράφετε σε 10 χρόνια;

Σε 10 χρόνια η Σερβία θα είναι ή πλήρες μέλος ή κοντά στο να γίνει μέλος της ΕΕ. Και θα είναι σε θέση να επηρεάσει την υποψηφιότητα του Κοσσόβου ως μέλος της ΕΕ. Η Σερβία θα εισαχθεί πρώτη στην ΕΕ, όπως έγινε με το παράδειγμα της Κύπρου. Ποιος μπορεί να επιβάλλει στη Κύπρο να αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της ή να το βοηθήσει να γίνει μέλος της ΕΕ; Δεν θα γίνει ποτέ.

Μπορεί να ειπωθεί όμως ότι εάν η Σερβία και το Κόσσοβο γίνουν μέλη της ΕΕ, τα σύνορα δεν θα έχουν τόση σημασία όσο σήμερα, οπότε προς τι όλη αυτή η ένταση. Τι απαντάτε;

Είναι μια σωστή προσέγγιση. Για αυτό ρωτάμε τους Ευρωπαίους ‘προς τι η βιασύνη για ανεξαρτησία του Κοσσόβου;’.  Σε 10 χρόνια  θα υπάρχουν πολύ πιο μετριοπαθείς πολιτικές ελίτ στις δυο πλευρές…

Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η βιασύνη;

Οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες. Θέλουν να τελειώνουν με αυτή την υπόθεση και να ασχοληθούν με τη Μέση Ανατολή. Και η ΕΕ, που δεν έχει οργανωμένη εξωτερική πολιτική, ακολουθεί τις επιταγές των ΗΠΑ. Επίσης, όλοι στην Ευρώπη έχουν κουραστεί με αυτή την υπόθεση. Οι κυβερνήσεις αυτές φοβούνται τις αντιδράσεις των λαών τους ως προς το κόστος της παρουσίας τους εδώ και για τη χρησιμότητα του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι προστάτευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τους βομβαρδισμούς, και θέλουν να αποδείξουν ότι έπραξαν το σωστό.

Θα ρίσκαραν όμως μια σχεδόν ψυχροπολεμική διένεξη με τη Ρωσία για αυτούς τους λόγους;

Ούτε για τη Ρωσία δεν είναι το θέμα του Κοσσόβου προτεραιότητα. Είναι όμως η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει τη Σερβική θέση. Αλλά αμφιβάλλω ότι εννοούν να πάρουν αντίποινα όπως το να αναγνωρίσουν φιλορωσικούς θύλακες της φιλοδυτικής Γεωργίας. Αυτά είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για το Κόσσοβο. 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Φοβούμαι να μην ξεφύγουν οι αλβανικοί πανηγυρισμοί εκτός ελέγχου. Εάν υπάρχει υπέρμετρη ευφορία, μπορεί κάποιοι θερμοκέφαλοι να κάνουν κάποιες ανόητες πράξεις. Είτε πυροβολισμούς, είτε παρενόχληση μερικών ανθρώπων, είναι κάποιο βίαιο επεισόδιο. Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή.  Μακροπρόθεσμα με ανησυχεί το οικονομικό μέλλον του τόπου, που θα επηρεάσει τους πάντες, αλβανούς και σέρβους. Για αυτό πρέπει όλοι να εργαστούν μαζί.       

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s