O ΜΑΙΚ ΓΚΡΑΒΕΛ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ EΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Mike Gravel interview on US elections and direct democracy)

 ‘Μόνος μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, ο Γερουσιαστής Μάικ Γκραβέλ είχε το κουράγιο να πάρει μια θέση που όχι μόνο βοήθησε να τερματίσουν οι φρικτοί πόλεμοι στην Ινδοκίνα, αλλά είχε και τεράστια συνεισφορά στο να σπάσει το τείχος μυστικότητας που ανεγείρουν οι κυβερνήσεις από τους πολίτες τους’  είπε πρόσφατα για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ ο Νόαμ Τσόμσκι, αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση των Pentagon Papers, μιας απόρρητης σπουδής των αμερικανικών αλχημειών που οδήγησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, και τον επιτυχή αγώνα του για τον τερματισμό της στρατολόγησης κληρωτών για τον ίδιο πόλεμο τη δεκαετία του 70, πριν την απόσυρση του από τα κοινά το 1981. 

’Έφυγα από την πολιτική αηδιασμένος από το πολιτικό σύστημα αλλά και τον εαυτό μου’, μας λέει. Έκτοτε, χάθηκε από το προσκήνιο. Αναζήτησε την τύχη του σε διάφορα επαγγέλματα, κηρύσσοντας πτώχευση 2 φορές, και άρχισε να συντάσσει μια πρόταση αμεσο-δημοκρατικής διακυβέρνησης, την ‘Εθνική πρωτοβουλία για την Δημοκρατία’ όπως την ονομάζει. Ο ξεχασμένος πρώην γερουσιαστής επανήλθε φέτος στο προσκήνιο λαμβάνοντας μέρος στις προεδρικές εκλογές με πενιχρά οικονομικά μέσα για να προάγει τη συγκεκριμένη ιδέα.’ Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι αποσαθρωμένη. Και δεν πρόκειται να διορθωθεί από μόνη της για να αλλάξει την κατεύθυνση των ΗΠΑ’, υποστηρίζει. Στα πρώτα προεκλογικά τηλεοπτικά ντιμπέητ, οι  πολιτικές επιθέσεις του προς τους Ομπάμα και Κλιντον, κατέστησαν την παρουσία του ξεχωριστή. Σύντομα όμως τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα έθεσαν οικονομικούς κυρίως όρους συμμετοχής σε αυτά, αναγκάζοντας τον κ. Γκραβέλ να στραφεί στο διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες όπως το youtube για να μεταδώσει το μήνυμα του…  

…’Τιμωρούμαι από τα μεγάλα ΜΜΕ που ανήκουν σε εταιρείες όπως η Τζένεραλ Ελέκτρικ και που δεν θέλουν να έχω αναγνωσιμότητα και πόρους από τους ψηφοφόρους για να συνεχίσω τον προεκλογικό μου αγώνα. Δεν θέλουν να ακούγεται η φωνή μου. Και έχουν επιτύχει ως τώρα. Το ευρύ κοινό δεν ξέρει πολλά για την πρόταση άμεσης δημοκρατίας που έχω συντάξει. Αλλά η εκστρατεία έχει μόλις ξεκινήσει. Πρόθεση μου είναι να παραμείνω σε αυτές τις εκλογές ως την τελική μάχη του Νοέμβριου. Δεν πρόκειται να αποσυρθώ όπως άλλοι συνυποψήφιοι μου, διότι τα κριτήρια επιτυχίας που έχω είναι εντελώς διαφορετικά. Θέλω οι πολίτες να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες πολιτικής ενδυνάμωσης τους’.

Από τα λεγόμενα σας, για να εντρυφήσει ο μέσος πολίτης στην πρόταση σας, μιας και τα ΜΜΕ σας έχουν αποκλείσει, χρειάζεται μια επανάσταση….

Δεν ξέρω. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί αμερικανοί που πιστεύουν πως είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στη γη όχι στις ιδέες αλλά στρατιωτικώς. Ενώ λοιπόν έχουν παρασυρθεί από αυτή την ιδέα, την ίδια στιγμή σκορπούν φοβισμένοι χρήματα με την αγορά διαφόρων προιόντων στο στρατιωτικό- βιομηχανικό σύμπλεγμα. Οπότε έχουμε μια πανηγυρίζουσα κοινωνία που την ίδια στιγμή είναι φοβισμένη και παρανοϊκή. Είναι μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση. Αλλά δεν έχουν ακούσει τι έχω να πω διότι τα ΜΜΕ τροφοδοτούν τη θριαμβολογία.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι το πρόβλημα των ΜΜΕ είναι παγκόσμιο. Και ότι για να αλλάξουν θα πρέπει να αλλάξει ο καπιταλισμός. Συμφωνείτε;

Ναι. Οι πολυεθνικές λειτουργούν σε ένα ασαφές παγκόσμιο πλαίσιο χωρίς έλεγχο, ενώ δεν έχουν μνήμη και ηθική. Για αυτό χρειάζεται μια μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης ώστε να επιβληθούν κανόνες σε αυτές τις εταιρείες  προς όφελος των πολιτών του κόσμου αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του ΟΗΕ. Αλλά κλειδί στο να πραγματοποιηθεί αυτό είναι η άμεση δημοκρατία, ώστε η δύναμη των πολιτών να μεταβιβάζεται σωστά από   τοπικό, σε εθνικό και τελικώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπάρχουν περιπτώσεις χωρών όπως της Ελβετίας όπου ασκείται άμεση δημοκρατία, όπου το δημοφιλέστερο κόμμα είναι ακροδεξιό. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να περιοριστούν τα αρνητικά του συστήματος που επαγγέλλεστε;

Δεν είπα ότι θα είναι όλα τέλεια. Αλλά σίγουρα ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το παρών. Όταν δίνεις δύναμη στο λαό, καλείς το καλύτερο κομμάτι κάθε ανθρώπου να πάρει αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουν λάθη. Θα έχουν όμως τη δύναμη να τα διορθώσουν γρήγορα. Τα λάθη στο αντιπροσωπευτικό σύστημα διορθώνονται στρεβλά, και μετά από μεγάλο διάστημα.

Έχετε πει ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεωρούμενων κυριότερων διεκδικητών του χρίσματος για την προεδρία. Πολλοί όμως φέρνουν ως παράδειγμα το ότι ο Αλ Γκορ δεν θα είχε εφαρμόσει τόσο αρνητικές πολιτικές όσο ο Μπους, εάν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2000. Συμφωνείτε;

Ναι χωρίς αμφιβολία. Αλλά τον συγκρίνετε με πιθανόν τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Σήμερα ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο κατάργησης της δημοκρατίας και σε μεγάλο βαθμό δεν το γνωρίζει διότι τα ΜΜΕ δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Οι κυριότεροι υποψήφιοι δεν φαίνεται να γνωρίζουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ο τερματισμός του πολέμου στο Ιράκ δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να γίνει σε 120 μέρες. Θα έχουμε όμως άλλον ένα σε μια δεκαετία. Και εάν δεν αντιληφθούν αυτόν τον ιμπεριαλισμό και την ανάγκη του στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος να τον διατηρήσουν, τότε δεν θα βρουν τους πόρους για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες. Και έτσι η χώρα θα συνεχίσει τον κατήφορο βασιζόμενη στη στρατιωτική της δύναμη, έχοντας τελικά την τύχη όλων των υπόλοιπων αυτοκρατοριών του παρελθόντος.

Λέγεται όμως για παράδειγμα ότι ο Ομπάμα  δεν είναι μέρος του κατεστημένου όπως η Χίλαρι Κλίντον. Ότι θα φέρει διαφορετικά πράγματα στη διακυβέρνηση. Τι γνώμη έχετε;

Ο Ομπάμα χρηματοδοτείται από τη Γουόλ Στρίτ όπως και η Χίλαρι. Κατά κάποιον τρόπο είναι πιο επικίνδυνος διότι ανεβάζει τις προσδοκίες δίνοντας μεγάλες υποσχέσεις χωρίς να γίνεται συχνά συγκεκριμένος ενώ κάποιες συγκεκριμένες του προτάσεις, όπως ότι θα πρέπει ο αμερικανικός στρατός να προσλάβει άλλους 100000 στρατιώτες, είναι βγαλμένο από τους διαδρόμους του στρατιωτικό-βιομηχανικού κατεστημένου, του οποίου φορείς υπήρξαν οι Κλίντον. Επίσης, το Ινστιτούτο Brookings που πρεσβεύει όπως και ο Μπούς την περιθωριοποίηση του ΟΗΕ,  ασκεί επιρροή στον Ομπάμα. Στη ζωή του δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες δυσκολίες, συστατικό σημαντικό για έναν καλό ηγέτη και είναι ίσως ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τα ΜΜΕ. Ελπίζω αυτή η γνώμη μου να αποδειχθεί λανθασμένη εάν γίνει πρόεδρος.    

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s