Ο ΓΚΑΖΙ ΧΑΜΑΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ (Ghazi Hamad interview on Gaza crisis)

Tο ότι η εισροή παλαιστινίων στην Αίγυπτο με την ανατίναξη των συνοριακών τειχών ουσιαστικά επιβλήθηκε στην κυβέρνηση Μουμπάρακ, παραδέχεται εμμέσως ο Γκάζι Χάμαντ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και ‘δεξί χέρι’ του εκλεγμένου παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια. Προσθέτοντας ότι αναμένει το σφράγισμα των συνόρων από τους Αιγυπτίους στις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζει ότι ‘δεν θα σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε μέχρι το πέρασμα της Ράφα να ανοίξει για πάντα’ και ‘να πάψει να είναι υπόθεση του Ισραήλ’. Μιλώντας μας επίσης για τον παλαιστινιακό διχασμό μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, παραδέχεται ότι ‘πραγματικά όλοι μας φοβόμαστε τις συνέπειες του’, αφήνοντας να διαφανεί μια χαραμάδα εκλογίκευσης των ενδοπαλαιστινιακών διαφορών. Και καταλήγει λέγοντας ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα με τη Φατάχ, με την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν χωρίς όρους.

 Υπήρχε συνεννόηση μεταξύ Αιγύπτου και χαμάς στο σπάσιμο του αποκλεισμού;Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την Αιγυπτιακή πλευρά. Οι άνθρωποι στην Γάζα αισθάνονται φυλακισμένοι και καταπιεσμένοι. Δεν υπήρχε άλλη έξοδος. Είχαμε άρρωστους ανθρώπους. Οπότε οι άνθρωποι εξέφρασαν την οργή τους με το να σπάσουν τα σύνορα.

Οπότε η κατάσταση αυτή επιβλήθηκε στην κυβέρνηση της  Αιγύπτου…Πιστεύω ότι είναι ασυνήθιστο το ότι δεν έκαναν τίποτε να σταματήσουν τον κόσμο από το να περάσει στην Αίγυπτο, διότι δεν θέλουν να συμβαίνουν αυτά στα σύνορα τους

Μια μέρα πριν όμως οι αιγυπτιακές διασυνοριακές δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν βίαια τους διαμαρτυρόμενους παλαιστινίους, Πώς το εξηγείτε;Πιστεύω ότι θέλουν να τους σταματήσουν,  αλλά δεν θέλουν να έλθουν σε αντιπαράθεση με αμάχους, διότι θα είχαν πρόβλημα με τον αιγυπτιακό λαό.  Αλλά σε μια με δύο μέρες ίσως ξανακλείσουν τα σύνορα. Περιμένουμε όμως να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ στο να γίνει το πέρασμα της Ράφα παλαιστινιακή και αιγυπτιακή υπόθεση. Και δεν θα τα παρατήσουμε δεν θα σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε μέχρι το πέρασμα της Ράφα να ανοίξει για πάντα.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν θα σταματήσει τον αποκλεισμό της Γάζα εάν δεν σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από εκεί…Σε αυτή την περιοχή υπάρχει συνεχώς σύγκρουση. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η ισραηλινή κατοχή. οι παλαιστίνιοι θέλουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς όπως όλοι οι λαοί του κόσμου σε μια ανεξάρτητη χώρα. το Ισραήλ λέει ότι  θέλει να έχει τη Γάζα υπό έλεγχο και τη Δυτική όχθη υπό κατοχή και την ίδια στιγμή να μην πολεμούμε εναντίον τους. Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιθετικότητα εναντίον του λαού μας. Εάν δεν τερματιστεί η κατοχή η σύγκρουση θα συνεχίζεται για πάντα.

Οι ισραηλινοί λένε επίσης ότι παίρνουν μέτρα διότι η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ …Πώς να αναγνωρίσω το Ισραήλ όταν δεν έχω τίποτε; Πώς ζητούν από το θύμα να αναγνωρίσει τον θύτη; Το Ισραήλ είναι πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας με κυβέρνηση, στρατό, συμμετοχή στα διεθνή φόρα. Τι έχουν οι παλαιστίνιοι; Βασανίζομαστε 24 ώρες το 24ωρο, δεν έχουμε πατρίδα, έχουμε πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Ο Αμπάς έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ, νομίζω ότι είναι αρκετό. Μη περιμένετε από όλους παλαιστινιακές να το αναγνωρίσουν  

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προσέγγισης από τον Πρόεδρο Αμπάς προς τη Χαμάς. Βλέπετε να συμφιλιώνεστε με τη Φατάχ στο εγγύς μέλλον;Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε να φέρουμε τη χαμάς και τη Φατάχ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά είναι δύσκολο, διότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ασκείται επίσης πίεση στον Αμπάς στο να μην μιλήσει μαζί μας. Και πιστεύω ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να διατηρηθεί ο παλαιστινιακός διχασμός. Αλλά εμείς ως παλαιστίνιοι δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να συνομιλήσουμε. Έχουμε πει βέβαια ότι δεν θέλουμε να συζητήσουμε υπό όρους.

Η παλαιστίνια πολιτικός κ. Χανάν Ασράουι μας είπε πρόσφατα ότι η σύγκρουση Φατάχ – Χαμάς είναι ένα σοβαρό πλήγμα στον αγώνα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση. Συμφωνείτε;  Ο διχασμός είναι πολύ επικίνδυνος και έχει αποδυναμώσει το παλαιστινιακό μέτωπο. Πρέπει να εμποδίσουμε το Ισραήλ από το να επωφεληθεί περαιτέρω. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα ώστε να επανενωθούμε. Πραγματικά όλοι μας φοβόμαστε τις συνέπειες του διχασμού. Κινούμαστε προς διαφορετικές κατευθύνσεις, και ενάντια μεταξύ μας,

       

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s