ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΤΑΙ: Η ΚΕΝΥΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ (Wangari Maathai interview on Kenya violence)

Όλα όσα κάναμε τόσα χρόνια φαίνεται να μην απέφεραν τίποτα, Κανείς δεν μας άκουγε’, μας λέει αποκαρδιωμένη και βουρκωμένη από το Ναϊρόμπι η Νομπελίστρια Ειρήνης Ουανγκάρι Ματάι αναφερόμενη στη δράση  του περιβαλλοντολογικού ‘κινήματος της πράσινης ζώνης’ του οποίου είναι ιδρύτρια. Ως πρώην υπουργός περιβάλλοντος υπό τον προέδρο Κιμπάκι, η κ. Ματάι,  όπως υποστηρίζει, είχε περιθωριοποιηθεί στους κόλπους της κυβέρνησης, αφού είχε εκφράσει τη  διαφωνία της για την αθέτηση συμφωνιών με την αντιπολίτευση που οδήγησαν στη σημερινή αιματοχυσία. Και χωρίς να χάνει τις ελπίδες της για τερματισμό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα της, δηλώνει ότι υπάρχει πλέον καθαρός κίνδυνος μιας σφαγής όμοιας με εκείνη της Ρουάντα.

 

Κα Ματάι, συμφωνείτε στο ότι η χώρα σας φαίνεται να βρίσκεται ενώπιον ενός προβλήματος βιωσιμότητας.

 ‘Αντιμετωπίζουμε την αποικιοκρατική κληρονομιά της Αφρικής. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες  είναι φαινομενικώς ‘κράτη’, δεν έχουν συνοχή. Χρειάζονται εξαιρετικές ηγεσίες που θα οδηγήσουν αυτές τις διάφορες κοινότητες στο να συνενωθούν και να νιώσουν άνετα μεταξύ τους. Οπότε αυτό που ζούμε είναι και μέρος της ιστορίας που κληρονομήσαμε στην Αφρική’.    

Ως μέλος της κυβέρνησης Κιμπάκι, είχατε γνώση για το που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα;

‘Ναι, είχα την αίσθηση για άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων από το 2003, όταν η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχα δεν κράτησε το λόγο της στο συμφωνηθέν ‘μνημόνιο κατανόησης’ που προέβλεπε το μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ των κομμάτων και των φυλών. Προσωπικά τότε είχα εκφράσει τη διαφωνία μου, και έγινα το μαύρο πρόβατο μέσα στην κυβέρνηση λόγω αυτής της θέσεως μου. Στη συνέχεια η αντιπολίτευση αντέδρασε προσπαθώντας να εισάγει το μνημόνιο στο σύνταγμα της χώρας και να αναγκάσει τον πρόεδρο Κιμπάκι να  προκηρύξει  εκλογές. Η κυβέρνηση αρνήθηκε και αντιπρότεινε κάποιες συνταγματικές τροποποιήσεις τις οποίες έθεσε ενώπιον των πολιτών σε δημοψήφισμα το οποίο και έχασε. Και έτσι φτάσαμε στις πρόσφατες εκλογές και τη σημερινή τραγωδία’

Πως μπορούν χώρες σαν τη δική σας να αποφύγουν τη διάλυση και την αιματοχυσία;

‘Εάν η ηγεσία μας ήταν πιο πρόθυμη να ακούσει δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ. Χρειαζόμαστε ηγέτες στην Αφρική που δεν είναι τόσο εθισμένοι με την εξουσία. Εάν ο πρόεδρος Κιμπάκι είχε ακούσει τις φωνές που τον καλούσαν να μην παραβεί το ‘μνημόνιο κατανόησης’ στο οποίο είχε συμφωνήσει δεν θα είχαν συμβεί αυτά που ζούμε.

Δικαιολογείτε την οργή των αντιπολιτευόμενων Κενυατών;

 ‘Είναι απολύτως απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι, ψηφοφόροι που άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Είναι απαράδεκτο η αντιπολίτευση που ψάχνει για δικαιοσύνη και ισότητα να ανέχεται τις δολοφονίες που διαπράττουν τα μέλη της. Οι δολοφόνοι λειτουργούν υπέρ του προέδρου’.

Βλέπετε ως πιθανή μια ‘Ρουανταοποίηση’ της Κένυας;

‘Ελπίζω ότι οι ηγέτες δεν θα μας οδηγήσουν σε αυτό το δρόμο. παρ ότι τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι κινούμαστε στη κατεύθυνση της εθνοκάθαρσης όπως στη Ρουάντα, έχουν σκοτωθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά πιστεύω ότι οι ηγέτες δεν θα το επιτρέψουν και επίσης όλοι μας και η διεθνής κοινότητα βρισκόμαστε σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει. και η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τις σποραδικές δολοφονίες που λαμβάνουν μέρος σε διάφορα μέρη της χώρας.  Πρόκειται για τραγική ειρωνεία γιατί όλοι μας ήμασταν ευχαριστημένοι με τις δημοκρατικές διαδικασίες που είχαμε σε αυτή τη χώρα, μετά από χρόνια δικατατορίας. Αλλά όπως βλέπετε έχουμε σοβαρότατα εθνικιστικά προβλήματα’.

Πώς μπορεί να νιώθει μια νομπελίστρια ειρήνης εν μέσω αιματοχυσίας στην ίδια της τη χώρα;  

‘Είναι πολύ αποκαρδιωτικό, πολύ αποδυναμωτικό. Νιώθεις ότι όλα όσα έκανες τόσα χρόνια δεν απέφεραν τίποτα, ότι κανείς δεν σε άκουγε. Αλλά επίσης είμαι ρεαλίστρια, ξέρουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων είναι πολύ εύθραυστες. Οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε γνωρίζοντας τη θλιβερή κατάσταση της χώρας. Πάντα υπάρχει αύριο’.

  

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s