ΛΑΤΙΦ ΚΟΖΑ: ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΤΟ (Sen. Latif Khosa: ‘they’re covering up Bhutto’s assassination’)

Tους λόγους για τους οποίους η Μπέναζίρ Μπούτο είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στις αναβληθείσες εκλογές της 8ης Ιανουαρίου παρά τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της για νόθευση τους, παραθέτει ο πακιστανός Γερουσιαστής Λατίφ Κόζα.  Αποκαλύπτοντας ότι την ημέρα της δολοφονίας της θα παρουσίαζε μαζί με την Μπούτο τα στοιχεία που συνέλεξαν σε αμερικανούς γερουσιαστές, ο κ. Κόζα επιβεβαιώνει μιλώντας στην Ε τη βεβαιότητα της νεκρής ηγέτιδας για διασυνδέσεις του Ιτζάζ Σάχ,  αρχηγού της Υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν και έμπιστου του Μουσάραφ , με εξτρεμιστές. Υποστηρίζει επίσης ότι η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν είχε αρχίσει να μην ευθυγραμμίζεται ,με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Μουσάραφ, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου τον περασμένο Νοέμβριο, και χαρακτηρίζει την αποστολή ερευνητών της Σκότλαντ Γιάρντ για την εξιχνίαση της δολοφονίας ως ‘κουκούλωμα’ 

 

Κε Κοζα, πιστεύετε ότι οι ερευνητές της  Σκότλαντ Γιάρντ που έρχονται στο Πακιστάν θα έχουν αποτέλεσμα στην πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας;

Οι Πακιστανικές αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει την έρευνα τους και έχουν δώσει την εκδοχή τους για το τι πιστεύουν ότι συνέβη από την πρώτη μέρα, και θέλουν τον κόσμο και τον πακιστανικό λαό να πιστέψει ότι δεν δολοφονήθηκε από πυροβολισμό. Τι έρχονται οι Βρετανοί να κάνουν εδώ; Δεν υπάρχουν εγκληματολογικά ίχνη, δεν υπάρχουν δείγματα DNA, παρά μόνο τα στοιχεία που κατέχουν ήδη οι πακιστανικές υπηρεσίες, και δεν θα έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση σε τίποτα. Δεν χρειάζεται καν να έρθουν, θα μπορούσαν να τους τα στείλουν και απλώς να συμφωνήσουν με την κυβερνητική εκδοχή και να κουκουλώσουν τα πάντα.  Το κλιμάκιο της  Σκότλαντ Γιάρντ θα νομιμοποιήσει την κυβερνητική θέση. 

-Γιατί η Μπεναζίρ Μπούτο είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στις εκλογές αφού είχε στοιχεία για σχέδιο νόθευσης τους;

Υπάρχουν δυο τρόποι διεκδίκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών. ο ένας είναι μέσω των αναταραχών προκαλώντας χάος στην κοινωνία και ο άλλος είναι μια ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία μέσω διαπραγμάτευσης. Όταν επαναπατρίστηκε στο Πακιστάν πριν 3 μήνες, ήρθε έπειτα από διαπραγμάτευση, στο ότι θα γυρνούσε με ασφάλεια, και θα έπαιρνε μέρος στις εκλογές. Με αυτή τη συνεννόηση γύρισε από την εξορία. Δεν θέλαμε  ταραχές, θέλαμε να μιλήσει ο λαός του Πακιστάν, ο οποίος ελπίζαμε ότι θα ήταν αρκετά γενναίος να αντισταθεί στο καθεστώς μέσω της ψήφου του. Και παρά τη δολοφονία και τη νοθεία θέλαμε να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους έχοντας πίστη στο λαό, στο πάθος του και τον ρομαντισμό που εκπέμπουν οι θυσίες της οικογένειας Μπούτο. Και παρά την αναβολή των εκλογών για τις 18 Φεβρουαρίου, επιθυμούμε ακόμη να διατηρηθεί η ηρεμία στη χώρα.

-Σας ρωτώ διότι πολλοί λένε ότι η Μπούτο είχε καταλήξει σε συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας με τον Μουσάραφ, και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ενώθηκε ο πολιτικός κόσμος του Πακιστάν εναντίον του Μουσάραφ…

Πολιτικοί όπως ο Ιμράν Χάν τα υποστηρίζουν αυτά. Ο Χαν μπορεί να είναι δημοφιλής στην Ευρώπη, αλλά στο Πακιστάν το κόμμα του κατέχει μόλις μια έδρα από τις 342 του κοινοβουλίου.  Μη μπερδεύετε το κόμμα του Χαν  με αυτά των Μπούτο και Σαρίφ. Έχουμε πει ότι δεν θέλουμε να αιματοκυλιστεί η χώρα δίνοντας δικαίωμα επιβολής και νέου στρατιωτικού νόμου. Δείτε τα πράγματα και από τη δική μας πλευρά. Δεν υπήρχε συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας. Η Μπεναζίρ είχε πιστέψει σε καθαρές εκλογές και στο σεβασμό της βούλησης των πολιτών. Τη στιγμή που ο Μουσάραφ επέβαλε στρατιωτικό νόμο καταργώντας του νόμιμους ανώτατους δικαστές, καταπατώντας το σύνταγμα, έπαψε να συνομιλεί με το καθεστώς. Τη φιλοξενούσα στο σπίτι μου όταν συναντήθηκε με το γενικό πρόξενο των ΗΠΑ ο οποίος της ζήτησε να συζητήσει με τον Μουσάραφ και εκείνη του αρνήθηκε, διότι ο Μουσάραφ της είχε υποσχεθεί επιστροφή στη δημοκρατία, τη στιγμή που επέβαλε στρατιωτικό νόμο, αθετώντας το λόγο του.  Από το σπίτι μου ξεκαθάρισε στους αμερικανούς ότι δεν επρόκειτο να ξαναμιλήσει με τον Μουσάραφ.

Ποιο ήταν το σχέδιο της για μετά τις εκλογές;  

Θέλαμε να αποφασίσει ο λαός για το εάν ήθελαν η όχι τον Μουσάραφ, για το εάν ήθελαν εμείς να σχηματίσουμε κυβέρνηση ή κάποιο άλλο κόμμα. Βασιζόμασταν στο λαό για να βάζαμε το Πακιστάν στο δρόμο της δημοκρατίας και να βάζαμε το στρατό στο ρόλο που πρέπει να έχει σε μια δημοκρατία. 

Είχε λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο μη αποδοχής του αποτελέσματος από τον   Μουσάραφ;

Δεν υπήρχε θέμα αποδοχής ή όχι του αποτελέσματος από τον Μουσάραφ. Δεν μπορείς έτσι εύκολα να πετάξεις στα σκουπίδια την ετυμηγορία του λαού. Και πλέον δεν μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο στη λειτουργία του στρατού, αφού παραιτήθηκε από αρχηγός του. Και ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, λογοδοτούσε στην Μπούτο όταν αυτή ήταν πρωθυπουργός. Οπότε θα υπήρχε ένα διαφορετικό τοπίο. Ο Μουσάραφ δεν θα είχε την εξουσία που είχε στο παρελθόν.

Ποια ήταν η πρόθεση της σε σχέση με τον Μουσάραφ εάν κέρδιζε τις εκλογές;

Όλα θα εξαρτιόταν από το πώς θα συμπεριφερόταν μετά τις εκλογές σε διάφορα πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα.

Μα μόλις μας είπατε ότι είχε στοιχεία για πολύ κακή συμπεριφορά του Μουσάραφ  σε σχέση με τις εκλογές…

Σας μιλούσα για πρακτικά θέματα. Το ντοσιέ που προετοίμασα μαζί της συνθέτοντας μαρτυρίες και στοιχεία από διάφορες πηγές, κατέδειξε ότι θα υπήρχε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση από τις μυστικές υπηρεσίες για παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες νοθεύοντας τις εκλογές.  Το απόγευμα της ημέρας που δολοφονήθηκε η Μπεναζίρ θα το καταθέταμε σε αμερικανούς γερουσιαστές ζητώντας τους να ενημερώσουν τη διεθνής κοινότητα για τις προθέσεις του Μουσάραφ και να τον αποτρέψουν από το να πραγματοποιήσει τα σχέδια του. Πιστεύαμε ότι  ο Μουσάραφ θα πιεζόταν αρκετά στο να αποτρέψει τη νοθεία.

Πίστευε η Μπούτο ότι η κυβέρνηση Μουσάραφ είχε διασυνδέσεις με εξτρεμιστές;

Πίστευε ότι υπάρχουν πανίσχυροι παράγοντες στις μυστικές υπηρεσίες και είχε στείλει επιστολή στο Μουσάραφ κατονομάζοντας ότι συγκεκριμένοι διάδρομοι εξουσίας έχουν  διασυνδέσεις με εξτρεμιστές. Δεν είχε πει ότι ο Μουσάραφ ο ίδιος είχε σχέσεις με τρομοκράτες αλλά ότι άνθρωποι του μηχανισμού του διατηρούσαν επαφές με φονταμενταλιστές. Ο Μουσάραφ βέβαια τα αρνήθηκε όλα λέγοντας ότι είναι πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Πίστευε ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών ( Ιτζάζ Σάχ) είχε άμεση σχέση με τον εξτρεμισμό.

  

    

    

  

 

    

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s