ΡΑΖΑ ΓΚΙΛΑΝΙ: ΕΝΑ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ («A civil war has already started in Pakistan’: Raza Gilani)

Ενας εμφύλιος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει’ μας είπε σοκαρισμένος λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, ο στενός συνεργάτης της και αντιπρόεδρος του Πακιστανικού Λαικού Κόμματος, Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι, απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσον το τραγικό συμβάν θα μπορούσε να προκαλέσει εμφύλια διαμάχη στην ταραγμένη ασιατική χώρα. ‘ σε ολόκληρη τη χώρα ομάδες πολιτών έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους και έχουν βάλει φωτιές σε κτήρια και αυτοκίνητα’. Απαντώντας στην ερώτηση για  τον  χαρακτήρα αυτού του εμφυλίου και την ταυτότητα των αντιμαχόμενων πλευρών, απήντησε ‘οι δημοκρατικές δυνάμεις εναντίον των απολυταρχικών’.  

 

 ‘Η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την προστασία της ζωής της Μπεναζίρ Μπούτο. Αλλά δεν είχε πάρει τα σωστά μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή στην συγκεκριμένη συγκυρία’, συνεχίζει. Ως προς το εάν θεωρεί ότι η καταγγελμένη έλλειψη σοβαρών μέτρων ασφαλείας από το καθεστώς Μουσάραφ ήταν εσκεμμένη, μας απήντησε ότι ‘παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις για πρόσθετα μέτρα προστασίας δεν είχαμε εισακουστεί. Το Ραουαλπίντι είναι μια στρατοκρατούμενη πόλη, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ,  όπου κανονικά είναι μια αρκετά ασφαλής πόλη για τα δεδομένα του  Πακιστάν τη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι αδιανόητο το πώς μπόρεσε ο δράστης να εκτελέσει τη πρόεδρο μας σε τέτοιο περιβάλλον’.

Ο κ Γκιλάνι δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει τις πρώτες κινήσεις του κόμματος του μετά τη δολοφονία της προέδρου του.  ‘ είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Άφωνοι. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή. Η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν η ηγέτης μας για δεκαετίες. Το κόμμα δεν θα ξεπεράσει σύντομα τον θάνατο της’, μας λέει, αφήνοντας συγχρόνως να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις ούτως ή άλλως άκρως αμφιλεγόμενες προγραμματισμένες εκλογές της 8ης Ιανουαρίου, αν αυτές δεν ματαιωθούν υπο το βάρος των νέων συνθηκών.

Ο κ. Χουσειν Χακάνι, ανώτερος σύμβουλος της Μπούτο για σχεδόν μια δεκαετία τον καιρό της πρωθυπουργίας της, και σημερινός διευθυντής της σχολής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου της Βοστώνης, αφού εξέφρασε τα συναισθήματα του για το χαμό ‘μιας διακεκριμένης και μετριοπαθούς πολιτικού, και μιας φίλης’, τη σκιαγράφησε ως μια γυναίκα που ήταν πάντα προετοιμασμένη για το χειρότερο, χωρίς όμως να πτοείται από τις δυσκολίες και τους κινδύνους που διέτρεχε. Μας δήλωσε επίσης ότι είχε επανειλημμένως κάνει συγκεκριμένες εκκλήσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους να πιέσουν τον Μουσάραφ στο να παράσχει ειδικά μέτρα ασφαλείας για τη δολοφονηθέντα πολιτικό, ειδικώς  μετά την τελευταία απόπειρα εναντίον της τον περασμένο Οκτώβριο. ‘ Παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να εμπιστεύονται τον Μουσάραφ. Η κυβέρνηση Μπους συσκέπτεται τα τελευταία χρόνια με αυτόν και τους αυλικούς του σε πολυτελή γραφεία, ανταλλάζοντας ωραία λόγια και διενεργώντας συζητήσεις υπό τη δροσιά των κλιματιστικών. Έχουν την εντύπωση ότι τα μέλη της κυβέρνησης Μουσάραφ είναι καλοί άνθρωποι. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλοί πακιστανοί πολίτες έχουν εξαφανιστεί ή εκτελεστεί κατά τη διάρκεια των 8 τελευταίων χρόνων. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν δικτάτορα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από  τον Πινοσέτ,  και τον Μάρκος. Συνεχίζει να μην υπολογίζει τη βούληση του πακιστανικού λαού. Ο Μουσάραφ δεν θέλει τη διεξαγωγή εκλογών, δεν επιθυμεί την εγκαθίδρυση κανενός είδους δημοκρατίας στο Πακιστάν.

 Ο κ. Χακάνι υπογράμμισε επίσης  ότι το σύμπλεγμα των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών  – το οποίο εμπεριέχει και εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία –  έχει μια αυτονομία η οποία τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Δεν θέλησε όμως να μιλήσει ακόμη για το ποιος πιστεύει ότι είναι πίσω από τη δολοφονία.   

Ερωτώμενος για το εάν ο θάνατος της Μπεναζίρ Μπούτο θα κλονίσει τον κοσμικό χαρακτήρα της ισλαμικής χώρας, και θα επηρεάσει τον πληθυσμό της προς τον εξτρεμισμό, είπε ότι ο παραδοσιακά μετριοπαθής πακιστανικός λαός είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει πεποιθήσεις. ‘Ο χαμός όμως της κατ’ εξοχήν φιλοδυτικής και κοσμικής πακιστανής πολιτικού, είναι ένα καίριο πλήγμα. Κάθε κίνηση που αποσταθεροποιεί το Πακιστάν προκαλώντας χάος λειτουργεί υπέρ των φονταμενταλιστών .’  Εκφράζοντας  επίσης τη βεβαιότητα του για το ότι τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν φυλάσσονται επαρκώς, δεν μετρίασε τον λεκτικό του τόνο όταν η συζήτηση ήρθε στους φόβους για εμφύλια σύρραξη στο Πακιστάν. ‘ Δεν μου αρέσουν αυτές οι αμερικανικές ανησυχίες, τη μια για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου την άλλη για την ενότητα των πακιστανών, τη στιγμή που η υποστήριξη τους σε έναν άνθρωπο που κάνει οτι μπορεί να συρρικνωθεί ο μετριοπαθής πολιτικός κόσμος της χώρας έχει συνεισφέρει σε αυτή την κατάσταση’, θα πει. ‘ Μια χώρα μπορεί να βυθιστεί στο χάος και την αναρχία ακόμη και χωρίς εμφύλιο πόλεμο. Και το Πακιστάν θυμίζει από καιρό ένα ‘αποτυχών κράτος’. Γίνεται σταδιακά μια μη βιώσιμη χώρα‘.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s