Ο ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΛΗΣ (Annapolis’ Palestinian divisions)

H λήξη της ειρηνευτικής διάσκεψης στην Ανάπολη,  βρίσκει τα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα διαιρεμένα ως προς τους στόχους που αυτή θα επιτύχει, ως προς τη φιλοσοφία, και τις πρακτικές που θα οδηγήσουν στην πλήρη αυτοδιάθεση, όσο και ως προς την παρελθούσα πολιτική διαχείρηση της Παλαιστινιακής Αρχής.Το στέλεχος της εκλεγμένης από τους παλαιστινίους Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, μας δηλώνει από τη Γάζα οτι η διάσκεψη πραγματοποιείται για την απομόνωση του κόμματος του, αλλά θα αποτύχει, και τονίζει οτι τα ‘πολιτικώς αδύναμα’ αραβικά κράτη πιέστηκαν από τις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν.

Η βραβευμένη για την ειρήνη Χανάν Ασράουι μέλος του παλαιστινιακού πολιτικού ‘τρίτου δρόμου’- στον οποίο ανήκει και ο νυν πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ-  δηλώνει από τη Ραμάλλα απαισιόδοξη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με το Ισραήλ, σημειώνει οτι η εμφύλια διαμάχη είναι ‘καίριο χτύπημα’ για τους παλαιστινίους, και κατηγορεί τη Φατάχ για έλλειψη ανανέωσης και λογοδοσίας των στελεχών της.

Μιλώντας μας σε ένα διάλλειμα προς το τέλος της διάσκεψης στην Ανάπολη, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, Σαέμπ Ερακάτ, απάντησε δηλώνοντας οτι στην Φατάχ ‘θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις’. Μιλώντας ενωτικά ως προς τη φημολογούμενη πολιτκή απομόνωση της Χαμάς,  δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας οτι η όποια συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του Παλαιστινιακού λαού με δημοψήφισμα

ΧΑΝΑΝ ΑΣΡΑΟΥΙ
Λέγεται οτι ο πρόεδρος Αμπάς δεν είναι αρκετά ισχυρός για να επιβάλλει μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, διότι δεν ελέγχει εκτός της Γάζας ούτε τη Δυτική Όχθη αλλά ούτε και τη Φατάχ. Ποιά είναι η γνώμη σας;

Δεν πιστεύω οτι πρέπει να μετράται η δύναμη ή αδυναμία από το πόσα όργανα ασφαλείας διαθέτεις. Ναι, υπάρχουν εσωτερικές αδυναμίες. Με την κατάσταση στη Γάζα, το πολιτικό μας σύστημα και ο αγώνας μας δυστυχώς αποδυναμώθηκαν. Αλλά πρέπει να εμποδίσουμε το Ισραήλ από το να τις εκμεταλλευτεί. Κάποιες φορές βέβαια η αδυναμία αποβαίνει σωτήρια. Όταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις παίρνεις σοβαρές θέσεις και αποφάσεις.   
Θα λεγατε οτι ο εδαφικός και πολιτικος παλαιστινιακός διαχωρισμός είναι μια ήττα για το λαό σας;

Δεν ξέρω εαν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ‘ήττα’ αλλά είναι σίγουρα ένα καίριο χτύπημα που μας αποδυναμώνει τον λαό και τον αγώνα του για αυτοδιάθεση. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ενότητα με κάθε τρόπο.

Ο πρόεδρος Αμπάς είπε πρόσφατα οτι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ειρήνη με το ισραήλ χωρίς τη Χαμάς. Πώς μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί μετά το πρόσφατο εμφύλιο αιματοκύλισμα;
Δεν μπορεί να υπάρξει λύση εάν δεν απουλώσουμε τις εσωτερικές παλαιστινιακές πληγές, μέσω διαλόγου και αναγνώρισης των σοβαρών λαθών που έχουν γίνει, όπως η κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς και το άδίκο μοίρασμα της εξουσίας από τη Φατάχ μετά τις τελευταιες εκλογές. Στην Ανάπολη βρέθηκαν πάλι τα ίδια πρόσωπα. Έπρεπε να προωθήσουν φρέσκα μυαλά. Η εμπειρία βέβαια είναι ένα θέμα, Οι διαπραγματεύσεις όμως δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Η Παλαιστίνη έχει παράγει μια γενιά από πολιτικούς και στοχαστές που θα έπρεπε να συμμετείχαν στα πράγματα. Αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος με τη Φατάχ, η οποία δεν έχει ανανεωθεί, και δεν έχει υποχρεώσει τα μέλη της να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Δίνετε την αίσθηση οτι είστε απαισιόδοξη για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων…

Είμαι ρεαλίστρια. Δεν περιμένω θαύματα. Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη  πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος μας. Αλλά περιμένω από αυτούς που ηγούνται των διαπραγματεύσεων να κάνουν το σωστό. Η αποτυχία στοιχίζει αυτές τις μέρες και δεν θέλω να απογοητευθούν οι Παλαιστίνιοι ξανά.

ΣΑΕΜΠ ΕΡΑΚΑΤ
 

Πολλοί προβλέπουν αποτυχία στα αποτελέσματα της Ανάπολης. Πόσους συμβιβασμούς πιστεύετε οτι θα κάνει το Ισραήλ και ποιούς συμβιβασμούς είστε διατεθιμένοι να κάνετε;
Η διάσκεψη αυτή είναι μια ευκαιρία να αρθεί το αδιέξοδο που υπήρχε  εδώ και πολύ καιρό. Θα έλεγα όμως οτι είναι πρώιμο να μιλήσουμε για την διαπραγματευτική συμπεριφορά των δυο πλευρώνΟι ισραηλινοί όμως θα πρέπει να ξέρουν από τώρα οτι οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν και μόνο στον τερματισμό της κατοχής που άρχισε το 1967.Ζητούμενο είναι η επόμενη ημέρα. Ελπίζουμε οτι θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς ενος παλαιστινιακού κράτους, και τα θέματα των εποίκων και των παλαιστινίων προσφύγων. Για πρώτη φορά από το 1991 έχουμε μια επιτροπή, που θα επιβλέπει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που πήραμε, που είναι το κρίσιμότερο σημείο αυτή τη στιγμή.

Θεωρείτε τη συμμετοχή της Αραβικής Λίγκας στη διάσκεψη ως ένα βήμα προς την πολιτική απομόνωση της Χαμάς;

Θεωρώ τη συμμετοχή της ως σημάδι υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού και του παλαιστινιακού αγώνα. Στην Ανάπολη τα αραβικά κράτη είπαν οτι θέλουν την ειρήνη ως μια στρατηγική επιλογή, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από όλες τις αραβικές περιοχές στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική παρουσία εδώ. Θεωρούμε τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών ώς υποστηρικτική προς τον παλαιστινιακό λαό.

Λέγεται όμως οτι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς…

Ο παλαιστινιακός λαός θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία στην οποία θα φτάσουμε μέσω εθνικού δημοψηφίσματος. Η Χαμάς και η Φατάχ ιδρύθηκαν για να υπηρετήσουν το λαό και όχι το αντίθετο.

Η Χανάν Ασράουι μας δήλωσε οτι η Φατάχ έχει αποτύχει να ανανεωθεί, να προωθήσει φρέσους διαπραγματευτές και να υποχρεώσει τα μέλη της να λογοδοτούν γαι τις πράξεις τους Πώς το σχολιάζετε;

Όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους. Θα υπάρξουν εξελίξεις στη Φατάχ. Ετοιμάζουμε εσωκομματικές εκλογές, πιθανόν για πριν το τέλος της χρονιάς.

ΣΑΜΙ ΑΜΠΟΥ ΖΟΥΧΡΙ 

Ποιά θα είναι η αντίδραση της Χαμάς σε περίπτωση συμφωνίας Φατάχ Ισραήλ;

Δεν ανησυχούμε για τα αποτελέσματα μιας διάσκεψης που ήταν κατδικασμένη σε αποτυχία πριν καν αρχίσει. Οποιαδήποτε υπογραφή σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν προκειται να γίνει αποδεκτή από το κίνημα μας. Τίποτε δεν προκειται να αλλάξει τα πιστεύω μας. 
 

Περιμένατε οτι τα αραβικά κράτη θα συμμετείχαν σε αυτή τη διάσκεψη; 

Η απόφαση της αραβικής λίγκας δεν είναι η πρέπουσα γιατί ήρθε σε μια εποχή που το Ισραήλ διαξάγει επιθέσεις και κρατεί ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό φυλακισμένο ειδικά στη Γάζα. Θα ήταν προτιμότερο να υποστήριζε τους παλαιστίνιους παρά να συνομιλεί με τους Ισραηλνούς.  

Πού οφείλεται η απόφαση της αραβικής λίγκας κατα τη γνώμη σας; 

Το πολιτικό σύστημα των αραβικών χωρών είναι αδύναμο και σίγουρα πιέζεται από τις ΗΠΑ, πίεση η οποία είναι προφανής και τη βλέπουμε όλο μας. 

Τί πιστεύετε οτι έχει να αποκομίσει η Συρία ειδικά συμμετέχοντας σε συτή τη διάσκεψη; 

Η Συρία παίρνει αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Δεν ξέρουμε τους λόγους που θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη διάσκεψη, ούτε ξέρουμε το τι σχεδιάζει η Δαμασκός  

Βλέπετε απομόνωση της Χαμάς από τον αραβικό κόσμο σε περίπτωση συμφωνίας Φατάχ-Ισραήλ; 

Η διάσκεψη γίνεται για να πλήγεί η νομιμοποίηση της Χαμάς. Αλλά θα αποτύχουν διότι η Χαμάς είναι ένα εδραιωμένο κίνημα στην παλαιστινιακή κοινωνία και δεν απομονώνεται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s