Ο ΝΤΕΝΙΣ ΚΟΥΣΙΝΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΝΤΙΚ ΤΣΕΙΝΙ ΣΕ ΔΙΚΗ (Dennis Kucinich interview on Dick Cheney’s impeachment)

‘Oι ισχυρισμοί της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή πολέμου στο Ιράκ έχουν διαψευστεί. Γενναίοι στρατιώτες και αθώοι άμαχοι έχασαν τις ζωές τους σε έναν πόλεμο που οι ΗΠΑ δεν έπρεπε ποτέ να είχαν διεξαγάγει. Κάθε μέρα, κάθε νέος θάνατος ανθρώπου κάνει το βάρος των ψευδών που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτόν τον πόλεμο μεγαλύτερο», δηλώνει ο κ. Ντένις Κουσίνιτς, βουλευτής του αμερικανικού Κογκρέσου, αναφερόμενος στην προσπάθειά του να αποπέμψει τον Ντικ Τσένι από την αντιπροεδρία των ΗΠΑ και να τον παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο (impeachment), συγγράφοντας τις προτάσεις ψηφίσματος 333 και 799. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2008 είδε την περασμένη Τρίτη την προσπάθειά του να μη στηρίζεται από την ηγεσία του κόμματός του και να παραπέμπεται σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής. Γνωρίζει όμως ότι υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών. «Το θέμα παραπομπής του Τσέινι δεν έχει λήξει» υπογραμμίζει, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
 Ξεκινώντας την τηλεφωνική αυτή συνέντευξη, μας καλησπέρισε και μας απηύθυνε τυπικές ερωτήσεις ευγενείας στα ελληνικά. Προφανώς επηρεασμένως από τις εμπειρίες του στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κουσίνιτς δεν μίλησε με τον ίδιο τρόπο για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Το χαρακτηρίζει «ψεύτικο, νοθευμένο και αντιδημοκρατικό», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έχει μικροπολιτικό συμφέρον στο να μην τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος του Ιράκ και λέγοντας ότι την προεδρία των ΗΠΑ εποφθαλμιούν «τρομακτικοί άνθρώποι». Και εκπλήσσοντας, επισημαίνει τον κίνδυνο ενός ολέθριου για την ανθρωπότητα πολέμου, πηγαίνοντας όμως πολύ μακρύτερα από πολλούς συναδέλφους του, στο να υποστηρίξει ότι ένας κόσμος με περισσότερες από μία σφαίρες επιρροής, θα ήταν ειρηνικότερος.

-Κε Κουσίνιτς, η υποψηφιότητά σας για πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί συμβολική, ότι δεν έχετε στην πραγματικότητα ελπίδες να πάρετε το χρίσμα για να είστε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, αλλά ότι απλώς θέλετε να περάσετε μηνύματα στον αμερικανικό λαό. Πώς το σχολιάζετε;

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλο και πιο ενθαρρυντικά μηνύματα. Οσο οι πολίτες βλέπουν τις διαφορές μεταξύ εμένα και των άλλων υποψηφίων τότε όλο και περισσότεροι θα έρχονται με το μέρος μου. Το πολιτικό παιχνίδι σε αυτή τη φάση είναι ένας αγώνας προσδοκιών. Εάν πολιτεύεσαι με χαμηλές προσδοκίες η υποψηφιότητά σου χάνει δύναμη, ενώ αντίθετα οι υψηλές προσδοκίες σού προσδίδουν δυναμική. Το δίλημμα που θέτω στους ψηφοφόρους είναι: Αθήνα ή Σπάρτη; Τι προτιμάτε; Αυτή τη στιγμή επιλέγουμε να γίνουμε Σπαρτιάτες. Εξοπλιζόμαστε μέχρι τα δόντια και ξοδεύουμε πελώρια ποσά σε όπλα αντί στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική περίθαλψη. Η τεράστια συνεισφορά της Ελλάδας στην πρόοδο της ανθρωπότητας ήρθε μέσω της Φιλοσοφίας, των Μαθηματικών, των Επιστημών, της Λογοτεχνίας. Οχι μέσω του πολέμου. Και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διδαχθούν από την ελληνική ιστορία».

– Πολλοί θα περίμεναν ότι θα επιδιώκατε την αποπομπή του επικεφαλής της κυβερνήσεως των ΗΠΑ και όχι του αντιπροέδρου. Γιατί διαλέξατε τον δεύτερο της ιεραρχίας;

«Διότι εάν διώξεις τον Μπους πρώτα, τότε ο Ντικ Τσένι θα γίνει πρόεδρος. Πιστεύω ότι και ο Μπους θα πρέπει να αποπεμφθεί. Είναι απλώς θέμα ιεραρχίας. Και οι δύο είναι υπεύθυνοι για το ότι διεξάγουν έναν πόλεμο βασισμένο σε ψέματα. Και οι δύο προσπαθούν να μας πάνε σε πόλεμο με το Ιράν επίσης ψευδόμενοι. Τα σχέδια της κυβέρνησης για πόλεμο εκεί θα έχουν αποτέλεσμα το βομβαρδισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων, απελευθερώνοντας ραδιενέργεια που θα βλάψει εκατομμύρια ανθρώπων. Ολοι οι άνθρωποι του πλανήτη έχουν δικαίωμα να ρωτούν «τι συμβαίνει με αυτούς τους Αμερικανούς ηγέτες; Υπάρχει κανείς με κοινή λογική στις ΗΠΑ;». Διότι αυτά τα πράγματα είναι παράλογα. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η Αμερική των Μπους και Τσέινι απέχει απεριόριστα από τις ελπίδες και τα οράματα των ιδρυτών της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Ποτέ δεν θα ήθελαν μια επιθετική Αμερική. Και δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να δημιουργήσουν ένα κράτος που θα εξοπλίζεται και θα καταπατά τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

– Το Κογκρέσο όμως είναι στα χέρια των Δημοκρατικών. Τι θα πρέπει να γίνει για τον τερματισμό του πολέμου;

«Το Κογκρέσο δεν χρειάζεται να κάνει άλλο ένα ψήφισμα για να τερματίσει τον πόλεμο. Η ηγεσία των Δημοκρατικών θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο και να του πει ότι δεν θα ξαναψηφίσουμε άλλο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου. Τότε θα εξαναγκαστεί να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ. Χρειάζεται να έχουμε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Μπους σε αυτό το ζήτημα. Και εάν αρνηθεί, το Κογκρέσο θα πρέπει να αναλάβει δράση. Και αυτή η δράση θα πρέπει να είναι η καθαίρεσή του από την προεδρία των ΗΠΑ.

Χρειαζόμαστε όμως μια ψυχωμένη δημοκρατική ηγεσία που να επιβληθεί στον πρόεδρο. Θα έλεγα ότι ένας λόγος που δεν έχει γίνει ακόμη αυτό είναι ο φόβος. Ενας άλλος είναι οι πολιτικοί υπολογισμοί, δηλ. το ότι η επιμήκυνση του πολέμου θα δώσει περισσότερες πιθανότητες στους Δημοκρατικούς για νίκη στις επερχόμενες εκλογές κτλ. Οποιοι και να είναι οι λόγοι όμως, ενώ εμείς αναβάλλουμε το τέλος του πολέμου, στο Ιράκ κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι. Εχουμε ηθική υποχρέωση να τερματίσουμε τον πόλεμο και να αναγκάσουμε αυτούς που τον άρχισαν να λογοδοτήσουν. Η Αμερική πρέπει να γίνει μια ευνομούμενη χώρα. Δεν μπορεί να έχουμε κάποιον να τραβάει τη χώρα σε μια τέτοια περιπέτεια με εκατομμύρια νεκρούς χωρίς να λογοδοτεί. Και αυτό ακριβώς θα συμβεί. Ο Μπους θα λογοδοτήσει».

– Οι Αμερικανοί πολίτες είναι επίσης σφόδρα αντίθετοι με τη συνέχιση του πολέμου του Ιράκ, αλλά δίνουν πλειοψηφία σε υποψηφίους που, όπως λέτε, είναι αναξιόπιστοι σε αυτό το θέμα και οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του πολέμου σε Ιράκ και υπέρ νομοσχεδίων που ανοίγουν το δρόμο για πόλεμο με το Ιράν. Πώς το εξηγείτε;

«Υπάρχει φόβος. Και οι φοβισμένοι άνθρωποι δεν επιλέγουν καλούς ηγέτες. Εχεις υποψηφίους που ψήφισαν για έναν άδικο πόλεμο βασισμένο σε ψέματα και οι οποίοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν στο Ιράν. Οι ηγέτες πρέπει να βλέπουν καθαρά. Να είναι θαρραλέοι. Κάποιοι από αυτούς που εποφθαλμιούν την ηγεσία των ΗΠΑ σήμερα είναι φρικτοί άνθρωποι. Εχουν αλαζονεία και έλλειψη κατανόησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν μόνο τους Αμερικανούς, αλλά όλους τους λαούς της Γης. Και ένας Αμερικανός ηγέτης που δεν σκέφτεται, είναι επιθετικός, που δεν προσέχει τι λέει, που πιστεύει στη χρήση στρατιωτικής δύναμης αντί της διπλωματίας, που χρησιμοποιεί οικονομική δύναμη προς όφελος μεγάλων μεμονωμένων συμφερόντων, είναι πηγή τραγωδιών. Είμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της ιστορίας του ανθρώπου. Εχει συσσωρευτεί πλέον μια καταστρεπτική δύναμη τέτοιου μεγέθους που μπορεί να προκαλέσει πολέμους πολλών εκατομμυρίων νεκρών. Και θα περίμενε κανείς ότι θα ασκούσαμε την προσεκτικότερη των πολιτικών, ιδίως όσον αφορά θέματα πολέμου, ώστε να μην προκαλέσουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ακούσατε τι είπε πρόσφατα ο Μπους περί Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου αναφορικά στο Ιράν. Τι λέει αυτό για τη νοοτροπία ενός ηγέτη όταν κάνει σχέδια να επιτεθεί σε ένα έθνος που δεν έχει τη δυνατότητα να βλάψει τις ΗΠΑ;»

– Εχουν ειπωθεί πολλά για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και τα αρνητικά του. Ποια είναι η άποψή σας;

«Στην Αμερική πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε ψεύτικοι για να κερδίσουμε σε ένα νοθευμένο, στημένο πολιτικό παιχνίδι. Και υπάρχουν υποψήφιοι που προσποιούνται ότι έχουν συγκεκριμένες θέσεις. Και είναι αντιδημοκρατικό. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι απλώς μια παρατήρηση της πραγματικότητας. Πιστεύω ότι μπορούμε να το διορθώσουμε. Αλλά πριν κάνεις την όποια προσπάθεια βελτίωσής του, η ανάλυσή σου πρέπει να είναι σωστή».

– Το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής σας εκστρατείας είναι «δύναμη μέσω της ειρήνης». Βλέπετε τη δύναμη της Αμερικής να ελαττώνεται;

«Ναι, εξανεμίζεται γιατί διεξάγουμε έναν πόλεμο βασισμένο σε ψέματα. Και γιατί σχεδιάζουμε ακόμη έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν επίσης βασισμένο σε ψέματα. Η Αμερική ως επιτιθέμενος δεν είναι καθόλου όμορφο θέαμα. Εξανεμίζεται η δύναμη της υπεράσπισης του δικαίου, του να υποστηρίζουμε τον αδύναμο, η δύναμη της αλήθειας, της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τον φόβο, της υπεράσπισης της ειρήνης. Οχι των όπλων. Η δύναμη της ειρήνης εμπεριέχει διπλωματία, ανοικτό διάλογο, σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και σημαίνει ότι η Αμερική πρέπει να είναι ένα έθνος ανάμεσα σε έθνη, όχι πάνω από τα έθνη».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s