ΠΑΚΙΣΤΑΝ:ΚΥΡΗΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ (Pakistan under martial law)

«Aν η χώρα δεν απαλλαγεί από τον Μουσάραφ, δεν πρόκειται να υπάρξει ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία», δηλώνει στην «Ε» ο Χαμίντ Καν, δικηγόρος και στενός σύμβουλος του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου του Πακιστάν Ιφτικάρ Τσόντρι λίγες ώρες μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην ασιατική χώρα.

 «Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και του απαγορεύεται η οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο», συνέχισε, πληροφορώντας μας για την κατάσταση που επικρατεί στο Ισλαμαμπάντ μετά τις μαζικές συλλήψεις ανώτατων εκπροσώπων της πολιτικής και δικαστικής (εκ των πραγμάτων) αντιπολίτευσης από το στρατιωτικό καθεστώς, ενώ διακήρυξε ότι «όσο ο Μουσάραφ παραμένει στα πράγματα, δεν πρόκειται να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αν και δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα. Αυτή τη στιγμή κρατάει όλη τη χώρα σε ομηρία».

Ως γνώστης της λειτουργίας και των αποφάσεων που επρόκειτο να λάβει το πακιστανικό ανώτατο δικαστήριο, ο κ. Καν υποστηρίζει ότι «τους τελευταίους δύο μήνες ο Μουσάραφ προσπαθούσε να ακυρώσει τις δικαστικές αποφάσεις και για την περίπτωση του Ναουάζ Σαρίφ (σ.σ.: δεν του επετράπη η επιστροφή στη χώρα, παρά την αντίθετη απόφαση του δικαστηρίου) αλλά και σε αυτήν που αφορά τη δική του επανεκλογή. Θα έβγαινε και δεύτερη απόφαση μέσα σε τρεις μήνες για να επιτραπεί στον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέψει στη χώρα. Θα ακύρωνε την πρόσφατη προεδρική εκλογή του Μουσάραφ και θα τον απέκλειε από το να ξαναθέσει υποψηφιότητα λόγω του ότι είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Βρίσκεται σε απόλυτη απόγνωση. Τις τελευταίες δύο μέρες βρισκόταν σε πανικό. Τώρα προσπαθεί να βρει μια δικαιολογία προς τη διεθνή κοινή γνώμη για την επιβολή στρατιωτικού νόμου με το να αναφέρεται στην τρομοκρατία και την καταπολέμησή της. Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για πραξικόπημα εναντίον των θεσμών της πακιστανικής δικαιοσύνης. Στην ουσία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον τρόπο που καταπολεμά τους εξτρεμιστές με αυτό το μέτρο».Αναφερόμενος στις συνέπειες, προβλέπει ότι «θα υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια και μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο Πακιστάν και σε ολόκληρη την περιοχή. Είμαστε εξοργισμένοι με την παρούσα κατάσταση και προετοιμάζουμε μαζικές διαδηλώσεις την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα. Θα αγωνιστούμε και θα αντισταθούμε, θα έχουμε μια δραματική μάχη διαρκείας, ως φαίνεται. Ο δρόμος που έχει διαλέξει ο Μουσάραφ είναι αντισυνταγματικός. Δεν πρόκειται να επέλθει ειρήνη στο Πακιστάν όσο παραμένει μέσα στα πράγματα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s