Ο υπ. Εξωτερικών του Κουρδικού Ιράκ Φαλάχ Μπακίρ για το PKK (Falah Bakir interview on PKK)

Tο PKK είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας’ δηλώνει ο υπεύθυνος επι των εξωτερικών θεμάτων της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του Β. Ιράκ, κ.Φαλάχ Μπακίρ. Διαβεβαιώνοντας οτι η κυβέρνηση του δεν έχει ουσιαστική επιρροή στις αντάρτικες ομάδες που δρούν στα σύνορα της χώρας του, εμφανίζεται συγχρόνως βέβαιος οτι μια πολεμική επιχείρηση εναντίον του PKK, ακόμη και με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Εκφράζει επίσης την ελπίδα οτι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα της ύπαρξης μιας Κουρδικής Αρχής δίπλα της, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους την πρόθεση της αυτόνομης περιοχής για οικοδόμηση καλών σχέσεων με τη γειτονική της χώρα. Συγχρόνως όμως, εκπροσωπόντας μέρος ενός έθνους του οποίου το χρόνιο αίτημα για αυτοδιάθση ικανοποιήθηκε μερικώς σε συνάρτηση με αλλότρια συμφέροντα, ο κ. Μπακίρ προειδοποιεί οτι η περιφερειακή του κυβέρνηση θα κληθεί να ‘προστατεύσει τον λαό της’ σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.     Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που εκπορέουν από την παρούσα κατάσταση κατα τη γνώμη σας;

Υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης, που θα συμβάλλει στη χειροτέρευση των Ιρακινο-τουρκικών σχέσεων και τελικά στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε οτι το Ιράκ μπορεί να αποσοβήσει μια Τουρκική πολεμική επιχείρηση μόνο εαν έκλεινε τις αντάρτικες βάσεις και εξόριζε τους ηγέτες του PKK. Είστε πρόθυμοι ή σε θέση να τα πραγματοποιήσετε?

Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλα δεν πιστεύουμε οτι μια τέτοια επιχείρηση θα βοηθούσε να λυθεί το πρόβλημα, αντιθέτως θα προκαλούσε μεγαλύτερη ένταση και θα περιέπλεκε την κατάσταση. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 έγιναν παρόμοιες επιχειρήσεις στις οποίες πήραν μέρος και κουρδικές δυνάμεις. Στο παρελθόν υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα. Η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό από πρώτο χέρι. Πιστεύουμε οτι μόνο μια διαφορετική προσέγγιση θα έφερνε αποτελέσματα.

Ποιό είναι το εύρος της επιρροής σας στο PKK?

Το εύρος περιορίζεται στο οτι μπορούμε να τους περάσουμε το μήνυμα της μη βίαιης αλλά ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. Μόνο προφορικώς μπορούμε να επηρεάσουμε το PKK. Και αυτό διότι θέλουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στη λυθεί του προβλήματος.

Η προοπτική μιας κοινής αμερικανοτουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του PKK φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ποιά θα είναι η αντίδραση σας σε αυτή την περίπτωση;

Δεν πιστεύω οτι οι ΗΠΑ θα το πράξουν, το μήνυμα που λαμβάνουμε από την αμερικανική κυβέρνηση είναι οτι δεν θέλουν να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ, δεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο ασφαλέστερο μέρος του Ιράκ, που είναι η Κουρδική περιοχή, αλλά οτι ψάχνουν τρόπους ώστε να βρουν μια διέξοδο στο πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως δημοσιέυματα που φέρνουν τον Μπούς να προσφέρει αεροπορική βοήθεια στην Τουρκία εναντίον του PKK, και επίσης δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις για κοινές αμερικανοτουρκικές επιχειρήσεις κατά του PKK. 

Ξέρετε, το PKK δεν έχει σταθερές βάσεις οι οποίες να μπορούν να στοχευθούν από πυραύλους αέρος. Είναι κινητές μονάδες που δρουν σε δύσβατες βουνοκορφές κατα μήκος των συνόρων μεταξύ Τουρκίας Ιράν και Ιράκ. Για αυτό έχουμε κάνει σαφές στην αμερικανική και ιρακινή κυβέρνηση οτι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν λύση.

Σας ρωτώ διότι ο πρόεδρος της κουρδικής αυτόνομης περιοχής κ. Μπαρzάνι δήλώσε οτι ‘εαν εμπλακούμε στη σύγκρουση, θα υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας’. Μπορείτε να επεξηγήσετε τη δήλωση του;

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε αυτό. Εάν μπορέσουμε να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε. Αλλά δεν θέλουμε ο λαός μας να πληρώσει τίμημα για το πρόβλημα της Τουρκίας με το PKK. Γι’ αυτό καλούμε για μια ειρηνική επίλυση. Η δήλωση Μπαρζάνι είναι ξεκάθαρη στο οτι θέλουμε μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος, αλλά η εντολή που έχουμε ως Κουρδική Αρχή είναι να προστατεύσουμε το λαό της περιοχής, παρ’ οτι δεν θέλουμε καμία σύγκρουση με την Τουρκία. Το Ιράκ είναι μια κυρίαρχη χώρα. Θα ήταν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας. Η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και η πολυεθνική δύναμη εδώ έχουν την ευθύνη και την εντολή να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την περιοχή μας.   

Πώς αντιμετωπίζετε το οτι η Τουρκία δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τη περιφερειακή σας διοίκηση?

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση είναι μια νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη οντότητα μέσα στο Ιράκ. Πιστεύουμε οτι η κυβέρνηση μας μπορεί να είναι μέρος της ιρακινής αντιπροσωπείας, μέρος της προσπάθειας της κεντρικής κυβέρνησης να βρεθεί μια λύση. Και πιστεύω οτι η τουρκική στάση θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Ελπίζουμε οτι η Τουρκία  κατανόησει την πραγματικότητα της νομιμότητας μας, και θα είναι συνεισφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής, στο πλαίσο των ιρακινο-τουρκικών διμερών σχέσεων.  

Ποιά είναι η ατζέντα του διάλογου που θα θέλατε να έχετε με την Τουρκία.

Θέλουμε να έχουμε σχεσεις καλής γειτνίασης, να έχουμε εμπορικές σχέσεις, να ενθαρρύνουμε τουρκικές επενδύσεις στη περιοχή μας, και σχέσεις βασισμένες στον σεβασμό και την κατανόηση.Θα θέλαμε να μιλήσουμε για τις ανησυχίες τους ώστε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που τους απασχολούν. Και φυσικά το PKK είναι ένα από αυτά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s