ΣΕΙΝ ΓΟΥΙΝ: Ο ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΙΡΜΑΝΙΑΣ (Sein Win interview- Burma’s exiled Prime Minister)

‘Θαυμάζουμε το κουράγιο και τις προσπάθειες τους. Θα κάνουμε οτι μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα υπερισχύσουμε’. Ειναι το μήνυμα του εξόριστου πρωθυπουργού της Βιρμανίας, κ. Σειν Γουίν, προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες της χώρας του. Από τις ΗΠΑ όπου εδρεύει η Κυβέρνηση Εθνικής Συμμαχίας, ένας συνασπισμός πολιτικών των οποίων την εκλογή εσπευσε να ακυρώσει η στρατιωτική χούντα το 1990, ο κ. Γουίν μας μίλησε για τις ήπιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο στρατιωτικό καθεστώς, αφήνοντας αιχμές για έλλειψη δυτικών συμφερόντων στην ασιατική χώρα. Δηλώνει έτοιμος για διάλογο με τους δικτάτορες, ανοικτός στο ενδεχόμενο μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης, και απαντά καταφατικά στο ενδεχόμενο ατιμωρησίας των χουντικών, εάν συγχρόνως επιτευχθεί μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία. 
Κε Γουίν, Υπο ποιές προυποθεσεις θα άλλαζαν τη στάση τους η Κίνα και η Ινδία που ως σήμερα υποστηρίζουν το καθεστώς στη χώρα σας; 

Χρειαζόμαστε τη σταθερή και συνεχής βούληση των δημοκρατικών χωρών και της ΕΕ, αλλά και ισχυρές δηλώσεις που θα καταδικάζουν τη στάση της Κίνας και της Ινδίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε τις δυο αυτές χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους. Είναι δύσκολο, η Κίνα είναι μια μεγάλη δύναμη, αλλά η διεθνής πίεση και η πίεση της κοινής γνώμης στην Ινδία μπορεί να τις αναγκάσει να κινηθούν προς μια θετικότερη κατεύθυνση. Ο αγώνας του λαού της Βιρμανίας που χύνει το αίμα του στους δρόμους μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο. Και να πω οτι σοκάρομαι από τη στάση της Ινδίας έναντι της χούντας που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά Δημοκρατία στον κόσμο με μια παράδοση μη βίαιης αντίστασης που της προσέδωσε ο Γκάντι.  

Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ ως σύμμαχος της Ινδίας να την πιέσουν;  

Είναι δύσκολο να πεις πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην Ινδία. Αλλά θα έλεγα οτι είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ να ενεργήσουν άμεσα.

Πολλοί λένε οτι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί βλάπτουν τον απλό βιρμανικό λαό. 
Οχι, όταν μιλάμε για κυρώσεις που βλάπτουν το λαό πρέπει να δούμε οτι οι στρατηγοί γίνονται όλο και πιο πλούσιοι ενώ οι πολίτες το αντίθετο. Οπότε οι οικονομικές επενδύσεις άλλων χωρών βοηθούν μόνο τους δικτάτορες . 

Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχουν παρθεί εναντίον της χούντας στη Βιρμανία σε σύγκριση με μέτρα κατά άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων στη Μ Ανατολή για παράδειγμα;   

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί είναι ήπιες. Και ακόμη και τώρα πολλές χώρες δεν πιέζουν για την επαναφορά της δημοκρατίας στη χώρα. Η Ε.Ε.για παράδειγμα δεν έχει επιβάλλει πραγματικές οικονομικές κυρώσεις ως τώρα. Και είναι κάτι που χρειαζόμαστε, θα είναι αποτελεσματικό, και το χρειαζόμαστε τώρα. Η περιφερειακή μεσανατολική πολιτική της Δύσης είναι διαφορετική γιατί την επηρεάζει άμεσα.  

Όταν μιλάτε για περιφερειακές πολιτικές εννοείτε οτι η περίπτωση της Βιρμανίας δεν είναι τόσο οικονομικά ενδιαφέρουσα όσο η περίπτωση του Ιράκ? 

Και αυτό. Γενικά το συμφέρον είναι στη Μέση Ανατολή. Η Βιρμανία έχει πετρέλαιο αλλά όχι όσο το ιράκ και άλλες μεσανατολικές χώρες. Η κατάσταση εκεί βέβαια είναι αρκετά περίπλοκη και η Δύση έχει εστιάσει σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο. Η χώρα μου είναι πολύ απομακρυσμένη. 

Λέγεται ότι το καθεστώς έχει δείξει σημάδια πως σκέπτεται την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον οργανισμό σας. Συμφωνείτε; 

Αυτή τη στιγμή όχι. Για αυτό χρειαζόμαστε μεγάλη πίεση από τη διεθνή κοινότητα ώστε να τους σύρουμε σε διαπραγματεύσεις. Στον απεσταλμένο του ΟΗΕ τον κ. Γκαμπάρι πήρε τρείς μέρες να συναντηθεί με του στρατηγούς. Οπότε βλέπουμε οτι είναι πολύ απρόθυμοι για συνομιλίες.  

Είστε εσείς έτοιμοι να ξεκινήσετε έναν τέτοιο διάλογο; Και αν ναι, θα συζητούσατε ή όχι το ενδεχόμενο ατιμωρησίας για τους δικτάτορες ώστε να πετύχετε εθνική συμφιλίωση; 

Τους έχουμε ήδη ζητήσει να ξεκινήσουμε συνομιλίες, υπό τον όρο να απελευθερωθούν οι φυλακισμένμοι πολιτικοί κρατούμενοι. Έχουμε δει πολλά παραδείγματα χωρών που θέλουν να τερματίσουν τα δεινά των λαών τους μέσω της εθνικής συμφιλίωσης όπως τη Ν. Αφρική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Πιστεύω οτι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο. Αλλά αυτό που προέχει είναι να τους αναγκάσουμε να συζητήσουν. 
 
 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s