Νοαμ Τσόμσκι, Ζιλμπέρ Ασκάρ για την Αλ Καίντα (Noam Chomsky, Gilbert Achcar on Al Qaeda)

‘Ένας από τους ικανότερους στην πλευρά σας που μιλούν για τον πόλεμο του Ιρακ και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι ο Νόαμ Τσόμσκι, που σας συμβούλεψε νηφάλια πριν τον πόλεμο. Αλλά ο ηγέτης του Τέξας αντιπαθεί όσους συμβουλεύουν’. (μήνυμα Μπιν Λάντεν 07/09/2007) 

Τα λόγια του Οσάμα Μπιν Λάντεν για έναν από τους γνωστότερους αριστερούς διανοητές των ημερών μας, ήταν φαινομενικώς κολακευτικά. Ήταν μέρος του μηνύματος που έστειλε μέσω διαδικτύου στον αμερικανικό λαό παραμονές επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου. Με αυτό ο διαβόητος ηγέτης της Αλ Κάιντα εγείρει ερωτήματα ως προς τη στόχευση και τα προσδοκώμενα από αυτόν αποτελέσματα, επικαλούμενος το έργο ενός διανοητή που δεν ανήκει στο κυρίαρχο ρεύμα της αμερικανικής σκέψης, αλλά που οι ιδέες του ιδίου και της ευρύτερης αμερικανική αριστεράς έχουν τελευταία κερδίσει έδαφος, βοηθούμενα από τα αποτελέσματα του πολέμου στο Ιράκ.  Ο Νόαμ Τσόμσκι και ο συχνά συνοδοιπόρος του σε διάφορα φόρουμ,  καθηγητής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ζιλμπέρ Ασκάρ, μικώντας στην Ε,  αποκωδικοποιούν τις αναφορές Λάντεν και προσδιορίζουν τους στόχους του.     

 ‘Αμφιβάλλω για το εάν είναι ο συγγραφέας του λόγου που είδαμε στις τηλεοράσεις’ μας λέει ο κ. Ασκάρ. ‘Το πιο πιθανό είναι να το έχει γράψει ένας από τους συνεργάτες του, και συγκεκριμένα κάποιο στέλεχος του αμερικανικής υπηκοότητας. Το γεγονός οτι μιλάει για διανοητές της αριστερας δε σημαίνει οτι έχει μελετήσει τη δουλειά τους, όπως του Τσόμσκι, Το πιο πιθανό είναι να έχει μια γενική άποψη για τον κάθε ένα. Αλλά όντως έχει κάποιου είδους πολιτικής αντίληψης όταν απευθύνεται στην αμερικανική κοινή γνώμη, και έχω υπογραμμίσει οτι υπάρχει μια λογική πίσω από τις πράξεις του. Πιστεύει οτι πίσω από τις τρομοκρατικές ενέργειες του θα πιέσει την αμερικανική κοινή γνώμη να αλλάξει ωστε να αλλάξουν και οι πολιτικές της κυβέρνησης. Και η επίθεση στη Μαδρίτη πριν λίγα χρόνια ήρθε σαν επβεβαίωση αυτού, επιτυγχάνονας πολιτικούς στόχους’.Εάν όμως όντως έχει αντίληψη περί πολιτικής, και του τί προκαλούν τα λεγόμενα του, όπως πιστεύει ο Γαλλο-Λιβανέζος καθηγητής, ποιός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται στον κ. Νόαμ Τσόμσκι και την αμερικανική αριστερά;‘Νομίζω οτι δεν έχει ιδέα για τις αντιδράσεις που προκαλεί στη Δύση, ή εάν γνωρίζει, οτι τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα’, μας λέει διαφωνόντας ο άμεσα θιγόμενος αμερικανός διανοητής.

‘Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην δούμε τα λεγόμενα του μέσα από τα φίλτρα της Δυτικής ιδεολογίας. Τα λόγια του δεν είναι ένα άμεσο κτύπημα εναντίον μου, ή εναντίον της αριστεράς. Με μνημονεύει, αλλά συνέστησε επίσης και δυο βιβλία. Το πρώτο είναι του Μαικλ Σόιερ, του πρώην πράκτορα της CIA που ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν για πολλά χρόνια, ο οποίος κατακρίνει τον Μπούς για την ‘γλυκύτητα’ της αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής, καΙ ο οποίος συμβουλεύει οτι θα πρέπει να τους αφανίσουμε και να επιβάλλουμε σκληρούς ελέγχους στο εσωτερικό τους. Το δεύτερο είναι από τον Εμμάνουελ Τόντ (σ.σ. που προβλέπει την πτώση της αμερικανικής ‘αυτοκρατορίας’), που αποκαλείται απο το φιλελεύθερο έντυπο ‘Νιού Γιόρκερ’ ως προεξέχων ‘αντιαμερικανός’.

Ο κ. Ασκάρ, υπογραμμίζει οτι η γενική λογική του Μπιν Λάντεν είναι ίδια με προηγούμενα μηνύματα του  ‘Όσο για την αναφορά σε ανθρώπους της αμερικανικής διανόησης, και την περιθωριοποίηση της λόγω του ότι αναφέρεται σε αυτήν, δεν νομίζω οτι έχει τέτοιο αποτέλεσμα, η αμερικανική κοινή γνώμη δε λειτουργεί με τέτοιον τρόπο’, μας λέει, επισημαίνοντας οτι η Αλ Κάιντα δεν σκέφτεται με όρους αριστεράς αλλά με όρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μ. Ανατολή, πιστεύοντας οτι μέσω της πρόκλησης φόβου στον αμερικανικό λαό, θα καταφέρουν να ασκηθεί πίεση στους κυβερνώντες για να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τις μουσουλμανικές χώρες.

Ο κ. Τσόμσκι θεωρεί οτι ο αρχιτρομοκράτης προσδοκά μεγαλύτερα αποτελέσματα  ‘Πιστεύω οτι ο τελικός του στόχος είναι η εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ της Δύσης και του ισλάμ, αλλά όχι πλήττοντας την αριστερά’. Μας δηλώνει επίσης οτι δεν έχει λόγο να αμφισβητεί τα συμπεράσματα των μελετητών του κινήματος της Τζιχαντ, των αναλυτών πληροφοριών και των σοβαρών δημοσιογράφων πάνω στον Λάντεν. Οτι δηλαδή παροτρύνει τη Δύση να υιοθετήσει την πραγματική θρησκεία, προειδοποιόντας οτι αν δεν το κάνει, είναι καταδικασμένη.‘Ακριβώς όπως έκανε ο πάπας Βενέδικτος, τη μέρα που εμφανίστηκε το τελευταίο βίντεο του Μπιν Λάντεν’, σημειώνει ο κ. Τσόμσκι. ‘Θέλει επίσης να ανατρέψει τα διεφθαρμένα και στυγνά αραβικά καθεστώτα, τα οποία αντλούν δύναμη για να διατηρήσουν την εξουσία τους, όπως πιστεύει -και σωστά σε αυτή την περίπτωση-, από τη δυτική ανάμιξη και υποστήριξη. Θέλει να εγκαθιδρύσει αυτό που πιστεύει οτι είναι το πραγματικό Ισλάμ στο Μουσουλμανικό κόσμο. Και θα ήθελε να κερδίσει την υποστήριξη των μουσουλμανικών μαζών για το σκοπό του, αποδεικνύοντας τους το ορθό του βασικού του μήνυματος: οτι η Δύση επιδιώκει να υποσκάψει το Ισλάμ και να ελέγξει τον ισλαμικό κόσμο, εν ανάγκη με τη βία. Εάν η Δύση δεν αποδεχθεί τις προειδοποιήσεις και τις απαιτήσεις του – που φυσικά δεν θα τις αποδεχθεί-  τότε το σχέδιο του, στο μέτρο που θα επιτύχει, θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των Δυτικών δυνάμεων και των μαζών του μουσουλμανικού κόσμου’, υπογραμμίζει ο αμερικανός καθηγητής.

Ο κ. Ασκαρ, μας εξηγεί οτι η εξάπλωση της Αλ Κάιντα στο μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου και σε κάποιες δυτικές χώρες καταδεικνύουν οτι η οργάνωση βρίσκεται στο απόγειο της δύναμης της. ‘Ο Μπιν Λάντεν είναι απολύτως πεπεισμένος οτι βρίσκεται στο σωστό δρόμο σε σχέση με τους στόχους του. Η επιτυχία του είναι αδιαμφισβήτητη. Από μια μικρή βάση στο Αφγανιστάν σήμερα η Αλ Κάιντα έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.  Ελέγχουν μέρος του Ιράκ, εξαπλώνονται στον αραβικό κόσμο, και στρατολογούν κόσμο όσο ποτέ πρίν. Το μήνυμα λοιπόν που στέλνει, με μια πρόταση, είναι ‘εάν θέλετε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον σας, ακολουθήστε αυτό που λέει ο Τσόμσκι. Φύγετε από τη Μ Ανατολή.  Φύγετε από την περιοχή που θεωρώ δική μου’, καταλήγει.

Advertisements

One thought on “Νοαμ Τσόμσκι, Ζιλμπέρ Ασκάρ για την Αλ Καίντα (Noam Chomsky, Gilbert Achcar on Al Qaeda)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s