ΚΟΜΠΟΥΣ ΝΤΕ ΣΒΑΡΝΤ: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΦΑΝΕΙΑΣ (Cobus de Swardt Interview – Man. Director of Transparency International)

Kε ντε Σβάρντ, ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας;

Το πρώτο πράγμα είναι να συντονίσουμε σωστά τα παραρτήματα μας στη παγκόσμια μάχη εναντίον της διαφθοράς. Πιο συγκεκριμένα, θέλουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια αυτή τη παγκόσμια συμμαχία εναντίον της διαφθοράς να ενδυναμώνεται, δηλαδή να επεκταθεί το παγκόσμιο πλέγμα συμμαχιών σε περισσότερους οργανισμούς, κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς.

Ποια τα μέτρα που θα πάρετε για να το επιτύχετε αυτό;

Τα προηγούμενα χρόνια εστιάσαμε στο να εξεγείρουμε τις συνειδήσεις των ανθρώπων για τις καταστρεπτικές συνέπειες της διαφθοράς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εργαλεία που θα μας βοηθήσουμε να πολεμήσουμε αποτελεσματικά τη διαφθορά. έχουμε μερικά ήδη, πχ στον δημόσιο τομέα έχουμε τη ‘συνθήκη ακεραιότητας’ , στον τομέα των ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουμε τις επιχειρηματικές αρχές για τη λογιστική δωροδοκία, και θα κοιτάξουμε να επεκτείνουμε τα εργαλεία μας. Η εστίαση μας θα είναι τα επόμενα χρόνια στη φτώχεια και στην ανάπτυξη, αλλά και στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου θα αναπτύξουμε εργαλεία που θα βοηθήσουν πρακτικά τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ανθρωπιστική βοήθεια στη μάχη εναντίον της διαφθοράς.      

Εάν συγκρίνετε το παγκόσμιο πρόβλημα της διαφθοράς σήμερα με αυτό που είχαμε πριν 20 χρόνια, ποιες θα ήταν οι διαφορές;

Υπάρχει σημαντική πρόοδος σε μερικούς τομείς, σε κάποιους άλλους έχουμε απογοητεύσεις. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το πόσο οι πολίτες του κόσμου  βλέπουν πλέον τη διαφθορά ως ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Αν σκεφτείτε τις εκλογές τον τελευταίο χρόνο στη λατ. Αμερική, την ανατολική Ευρώπη και τη μέση ανατολή, βλέπουμε κυβερνήσεις να ανεβαίνουν ή να πέφτουν λόγω της άνευ προηγουμένου πολιτικής κινητοποίησης εναντίον της διαφθοράς στην πολιτική. Πριν 15 χρόνια αυτό ήταν κάτι αδιανόητο. Παρομοίως, όλο και περισσότεροι οργανισμοί στον κόσμο παίρνουν το θέμα σοβαρά, έχουμε π.χ. πλέον τη συνθήκη του ΟΗΕ εναντίον της διαφθοράς. Αυτά είναι τα ελπιδοφόρα στοιχεία. Τα αρνητικά είναι ότι ακόμη βλέπουμε στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα μια μεγάλη τάση των ανθρώπων να κινούνται με διεφθαρμένους τρόπους. Αν κάποιος κοιτάξει το τι έγινε στο Ιράκ με το πρόγραμμα ‘τροφή για πετρέλαιο’, όπου χιλιάδες εταιρείες κινήθηκαν ανήθικα για να εκμεταλλευτούν το εν λόγω πρόγραμμα θα αντιληφθεί του λόγου το αληθές.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η διαφθορά είναι συνιφασμένη με τη φύση και τις λειτουργίες του καπιταλισμού. Συμφωνείτε;

Δεν πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις μια γενικευμένη διαπίστωση για αυτό. Διαφθορά σημαίνει να παίρνεις άδικο πλεονέκτημα εκμεταλλευόμενος μια δημόσια θέση ή μια εξουσία και θα έλεγα ότι αυτό ισχύει για όλα τα πολιτικά ή οικονομικά συστήματα. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε πολύ λεπτομερείς τρόπους ελέγχου και να δημιουργήσουμε ειδικά μέτρα υπέρ της διαφάνειας και του δημοσίου ελέγχου.

Έχετε συνδέσει τη διαφθορά με τη φτώχεια. Στην Ελλάδα όμως, όπου το επίπεδο φτώχειας είναι σε σχετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες, υπάρχει έντονο πρόβλημα διαφθοράς. Πώς το εξηγείτε;

Η διαφθορά δεν βοηθάει την εξάλειψη της φτώχειας. Αλλά δεν περιορίζεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. υπάρχει και σε πλουσιότερες χώρες, αλλά και σε εταιρείες που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες και που δραστηριοποιούνται σε φτωχότερα μέρη του κόσμου με διεφθαρμένο τρόπο.

Πιστεύετε ότι η μέθοδος της παραδειγματική τιμωρίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέτρο αποτροπής εναντίον της διαφθοράς;

 Υπάρχουν δυο πλευρές σε αυτό, το ένα είναι η τιμωρία και τα άλλο η πρόληψη. Εμείς εστιάζουμε στην πρόληψη της διαφθοράς. Δηλαδή στο τι πρέπει να γίνει για να καταστεί όλο και πιο δύσκολο για κάποιον με διεφθαρμένες προθέσεις να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σκληρότερες ποινές σε ανθρώπους που έχουν κριθεί ένοχοι για διαφθορά

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε πολιτικούς φορείς με πρόβλημα αδιαφάνειας ως προς την εξυγίανση τους;

Να ανοίξουν τις πολιτικές διεργασίες τους στον κόσμο, να τις καταστήσουν ανοικτές στο δημόσιο έλεγχο. Να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότησης. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα στο να σμιλέψουν μια κουλτούρα διαφάνειας παγκοσμίως. Αυτό που βλέπουμε από το βαρόμετρο μας είναι ότι στα 2/3 των χωρών του κόσμου οι πολίτες θεωρούν τα πολιτικά κόμματα και τα κοινοβούλια ως τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς θεσμούς. Και αυτό έχει όντως πολύ αρνητικά αποτελέσματα  στον ηθικό ιστό μιας κοινωνίας διότι οι πολίτες βλέπουν τους πολιτικούς ως παραδείγματα. Για αυτόν το λόγο θα συμβουλεύαμε τους πολιτικούς να καταστήσουν εαυτούς παραδείγματα καλής κυβερνητικότητας και πλήρους διαφάνειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s