O πρ. πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Ναμπιλ Σααθ για ενδοαραβικές συγκρούσεις (fmr Palestinian PM Nabil Shaath interview on Arabic civil conflicts)

 Tο γεγονός οτι οι ενδοαραβικές συγκρούσεις σε τρεις χώρες της Μ Ανατολής την ίδια περίοδο δεν είναι καθόλου συμπτωματικές επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός  Εξωτερικών των κυβερνήσεων Φατάχ της Παλαιστινιακής Αρχής, κ Ναμπίλ Σάαθ. Χαρακτηρίζοντας την ανοικτή υποστήριξη δυτικών ηγετών όπως ο Τόνι Μπλέρ προς τη Φατάχ ως ανεπιθύμητη, υπεραμύνεται της απόφασης του προέδρου Αμπάς να ζητήσει πρόωρες εκλογές στην Παλαιστίνη, και εξηγεί τα αίτια πίσω από τη σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων Παλαιστινιακών κομμάτων που τείνει να προσλάβει χαρακτήρα εμφυλίου.             

 Κε Σάαθ, έχουμε τρεις ενδοαραβικές συγκρούσεις στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και το Λίβανο. Είναι συμπτωματικό;         

  Είναι το αποτέλεσμα της κατοχής και στις τρεις αυτές χώρες. Οι ισραηλινοαμερικανικές κατοχές επιτείνουν τα εσωτερικά προβλήματα και προκαλούν κονωνικό αναβρασμό ως προς το πώς πρέπει αυτές οι χώρες να πορευθούν για να απαλλαγούν από την κατοχή. Και το μιλιταριστικό ισλάμ έχει ως ένα βαθμό αντικαταστήσει την ιδεολογία της διαμαρτυρίας εναντίον της κατοχής. Οι κοσμικές εθνικές οργανώσεις έχουν προβλήματα, τα οποία γιγαντώνονται απο την κατοχή. Επίσης, και στις τρεις περιπτώσεις οι αμερικανοί επένδυσαν σε εκλογές. Και προς το παρών και οι τρείς χώρες είναι ακυβέρνητες. Είναι λόγος για σκέψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη Μ Ανατολή και για το αν η στυγνή βία μπορεί να επιλύσει προβλήματα συμπεριλαμβανομένου του να επιβληθούν δημοκρατίες δυτικού τύπου. Διότι χρειάζονται σταθερότητα, εθνική ενότητα, και κυβερνήση. Και χωρίς εθνική ενότητα δεν μπορείς να έχεις σταθερότητα και κυβέρνηση. Πιστεύω οτι αυτό είναι ένα μάθημα που παίρνουμε από τις τρεις χώρες, και δεν είναι καθόλου σύμπτωση το οτι έχουμε παρόμοιες καταστάσεις σε αυτές. 

Τί μήνυμα στέλνει στον κόσμο το κάλεσμα για εκλογές εξ αιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Παλαιστίνη;

 

Οι εκλογές είναι ένα εσωτερκό δημοκρατικό θέμα των παλαιστινίων, και αφορά στη λήξη του διχασμού, και του τερματισμού του εμπάργκο, και είναι ένα δυαντό μήνυμα προς τον κόσμο, στο οτι πρέπει να σταματήσει το εμπάργκο, που είναι παράνομο, ανήθικο, διότι βλάπτει τον λαό πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία χρήματοδοτείται από το Ιράν. Αυτοί που υποφέρουν είναι ο Παλαιστίνιακός λαός. Και αυτό το μήνυμα έστειλα στην ευρωπαική διάσκεψη στη Φινλανδία, όπου εκπροσώπησα το Παλαιστινιακό Υπ Εξωτερικών πριν λίγο καιρό. Το πρόβλημα βέβαια είναι οι Ισραηλινοί οι οποίοι έχουν κατακρατήσει 650 εκατομ.δολάρια παλαιστινιακού χρήματος από το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Παλαιστίνη. Και συνεχίζουν την κατοχή και το χτίσιμο τειχών διαχωρισμού. Χρειάζεται ευρωπαική πίεση στο να επιλυθεί η κατάσαση. Και να επιτραπεί στο λαό μας να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα μόνοι τους.    

 Έχει όμως επισημανθεί οτι η απόφαση του προέδρου Αμπάς να καλέσει σε πρόωρες εκλογές αντιτίθεται στη θέληση του Παλαιστινιακού λαού όπως εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές. Ποιά είναι η γνώμη σας;

 Αυτή είναι μια αντίφαση. Όταν λέμε οτι ο λαός αποφάσισε κάτι στις τελευταίες εκλογες, το να επιστρέψουμε στη λαική ετυμηγορία δεν είναι αντιδημοκρατικό. Θα ήταν αντιδημοκρατικό να είχαμε ένα πραξικόπημα, να συλλαμβάνονταν οι υπουργοί και να φυλακίζονταν. Αλλά όταν έχουν γίνει δύο εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια, και ζητείται ξανά τρίτη προσφυγή στις κάλπες ζητώντας νέα εκλογή προέδρου και νομοθετικού σώματος, είναι αυτό αντιδημοκατικό; Όχι, διότι προσφεύγουμε ξανά στο λαό. Οπότε η απόφαση στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης της Χαμάς, η οποία φοβάται τις εκλογές αυτή την περίοδο. 

 Θα έλεγε κανείς οτι οι Άραβες δεν βλέπουν οτι οι εσωτερικές διαμάχες αντιτίθονται των αιτημάτων τους. Συμφωνείτε;

      

Αυτό θα ήταν πολύ λογικό για εδώ. Οι άνθρωποι σε συγκρούσεις σαν κι αυτή οδηγούνται από το συναίσθημα και όχι από λογική. Είμαι ένας από αυτούς που μάχονται στην Παλαιστίνη στο να επανέλθει η λογική και στο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τη Χαμάς και τη Φατάχ. Αλλά δεν είναι εύκολο. Η ένταση της κατοχής στη παλαιστινη -όπου δεν έχουμε διαφορές μεταξύ σιίτών – σουνιτών και χριστιανών – μουσουλμάνων – είναι τέτοια που κάνει τη προσεγγιση μεταξύ των δυό κομμάτων πολύ δύσκολη. Υπάρχει η άποψη οτι η Φαταχ διαπραγματευόταν για δυο δεκαετίες τώρα και δεν κατάφερε τίποτα, οπότε ο δρόμος για να έχουμε αποτελέσματα είναι ο ένοπλος αγώνας εναντίον του εχθρού, όπου εάν δεν αγωνιστείτε μαζί μας θα πολεμήσουμε και εσάς. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και ξέρω ποιά είναι η λύση, είναι το να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας στο να επανακτήσουμε εθνική ενότητα και μια συναινετική κυβέρνηση. Αλλά είναι πολύ δύσκολο.

 Θεωρείτε οτι η υποστήριξη δυτικών ηγετών όπως ο Τόνι Μπλέρ προς τη Φατάχ βοηθάει στην επίλυση των ενδοπαλαιστινιακών διαφορών;

 Δεν θέλουμε την υποστήριξη του κ. Μπλέρ ή οποιουδήποτε άλλου. Τον ευχαριστούμε πολύ για τα καλά του λόγια, αλλά δεν βοηθάει. Εάν είχατε μια εσωτερική διαμάχη στην ελλάδα και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποστήριζε το ένα κόμμα εναντίον του άλλου, είμαι σίγουρος οτι δεν θα άρεσε στους έλληνες. Θα θέλαμε τον κ Μπλέρ να μας υποστήριζε εναντίον του ισραηλινού εμπάργκο και της κατοχής, και στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αν ενεργούσε σαν μεσολαβητής, όπου θα μιλούσε και στα δυο κόμματα, θα ήταν διαφορετικά. 

 Ποιά η συνεισφορά της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσείν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή κατα τη γνώμη σας; 

Πιστεύω οτι ήταν μια απάνθρωπη πράξη. Και πρέπει σίγουρα να προκάλεσε ανατριχίλα στην Ευρώπη για την θανατική ποινή γενικά, αλλά και συγκεκριμένα για αυτή την εκτέλεση. Ήταν αποτρόπαιο, ανεξάρτητα των λαθών που έκανε ο Σαντάμ κατα τη διάρκεια της εξουσίας του. Το αποτέλεσμα θα είναι επιζήμιο και για την εικόνα της αμερικανής κατοχής, την εικόνα του Ιράκ ως χώρα, αλλά και για την επούλωση των εσωτερικών προβλημάτων και του τερματισμού της τρομερής αυτής βίας. Είναι ένα παράδειγμα του τι κάνει η κατοχή σε έναν λαό. Αναδυκνείει το χειρότερο της ανθρώπινης φύσης. Είναι πολύ αργά τώρα να αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα του Σαντάμ. Αυτό που είδαμε στην τηλεόραση ήταν αποτροπιαστικό. Δεν βλέπω τίποτα θετικό. Ο άνθρωπος ήδη λογιζόταν νεκρός. Θα μπορούσαν να τον τουφεκίσουν όταν τον συνέλλαβαν. Ήταν τελείως ανυπεράσπιστος. Και η νομιμότητα του δικαστηρίου είναι πολύ αμφισβητήσιμη. Δεν ξέρω τι μήνυμα δίνεται εκτός από το οτι εξερεθίζει περαιτέρω τα πάθη στο Ιράκ.         

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s