ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ κ ΤΖΩΝ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Οlympia Snowe – John Sarbanes on US elections)

Οι δύο επιτυχέστεροι ελληνοαμερικανοί πολιτικοί στις τελευταιες αμερικανικές εκλογές – με ποσοστά που αγγίζουν ή ξέπερνούν το 70% -η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου και ο βουλευτής Τζων Σαρμπάνης, απαντούν σε ερωτήσεις για το ελληνικό λομπι στις ΗΠΑ, την προώθηση των ελληνικών θεμάτων στην πρωτεύουσα της αμερικανικής υπερδύναμης, το αντιαμερικανισμό και για το κατα πόσον η τρομοκρατία δικαίως λαμβάνει περίποτη θέση στην παγκόσμα ατζέντα    

ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ Γερουσιαστής  

Κα Σνόου, σε μια περίοδο όπου η δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπους βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η δική σας έχει αντίθετη τροχιά. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό;

Πιστεύω οτι οι Αμερικανοί σέβονται ηγέτες που αναζητούν λύσεις χωρίς πολιτικές αγκυλώσεις.Στη γερουσία των ΗΠΑ , έχω προσπαθήσει να γεφυρώσω ένα διχασμένο περιβάλλον τοποθετώντας τις πολιτικές πάνω από βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Έχω εργαστεί με όλους τους συναδέλφους μου γερουσιαστές, ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος, κάτι που θα συνεχίσω να κάνω στο μέλλον.   

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων στις ΗΠΑ είτε υποστήριζχαν είτε πολιτεύονταν με το Δημοκρατικό κόμμα. Τα τελευτεαία χρόνια, αυτό φαίνεται να έχε αλλάξει. Πολλοί το έχουν εκλάβει αυτό ως σημάδι ανάπτυξης μιας συτηρητικότητας των ελληνοαμερικανών λόγω του πλούτου που έχουν αποκτήσει. Ποιά είναι η γνώμη σας;

Η ελληνοαμερικανική παράδοση σέβεται τη σκληρή δουλειά, την εφευρετικότητα, και την επιχειρηματικότητα. Κανένα όμως πολιτικό κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της υποστήριξης της ελληνικής κοινότητας. Πιστεύω οτι τα ιδανικά του Ρεπουμπλικανοικού κόμματος που ενίσχύουν την επιχειρηματικότητα, και επιβράβεύουν τη σκληρή δουλειά, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε πολλές ελληνικές οικογένειες στις ΗΠΑ.   

 

Υπάρχουν πολλές φωνές που εκφράζουν ανησυχία για την λειτουργία του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ. Πολλοί πιστεύουν οτι δεν υφίστατι πλεον, και οτι αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνικά θέματα. Συμφωνείτε με αυτή την ανάγνωση;  

 

Ήταν ευχαριστησις μου να δουλέψω με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και ποστεύω οτι επιτύχαμε να προωθήσουμε ελληνικά θέματα σε καίρια πόστα στην Ούάσιγκτον. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεχίζουν να απολαμβάνουν μια εκτεταμένη και προσοδοφόρα σχέση. Πιστεύω ότι αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν να καλυτερεύουν όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών, αλλά επίσης λόγω της ουσίας πολλών ελληνικών θεμάτων.  

 

  Πιστεύεται οτι η παγκόσμια περιβαλλοντική κατάσταση, είναι τουλάχιστον όσο σοβαρή και επικύνδυνη όσο και η τρομοκρατία, και οτι θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε οικολογικά θέματα. Ποιά είναι η θέση σας; 

 

Πιστεύω οτι η παγκόσμια κλιματολογική αλλαγή είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μας περιμένμουν τον 21ο αιώνα. Τα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν οτι η αλλαγή του κλίματος γίνεται με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς και οι συνέπειες αυτών έχουν τονιστεί επισταμένως. Πιστεύω οτι πρέπει να εφαρμοστεί παγκοσμίως  μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την αυτήν τη καταστροφή. Παρότι πιστευω οτι το θέμα πρέπει δράση παγκοσμίως, εισήγαγα στη γερουσία έναν νόμο για τη μείωση κατα 65% των ρυπογόνων αερίων στις ΗΠΑ. Πιστεύω οτι η Αμερική μπορεί να ηγηθεί της καταπολέμησης της κλιματολογικής αλλαγήςκαι θα συνεχίσω από τη θέση μου ως Γερουσιαστής μάχομαι για αυτό το θέμα. 

 

 ΤΖΩΝ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ  βουλευτής

 

Κε Σαρμπάνη, Πώς μπορούν τα ελληνικά θέματα να προωθηθούν σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο;

Σε μια περίοδο πολλαπλών συγκρούσεων, τα ελληνικά ιδεώδη του διαλόγου και της γνώσης πριν της δράσης, θα βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση αρμονίας και στη αποτροπή των συγκρούσεων. Το κυπριακο είναι σημαντικό και  για τις ΗΠΑ, στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, πίεση που δεν εξυπηρετεί μόνο τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τα αμερικανικά. Το ίδιο ισχύει και για το σεβασμό των συνόρων στο Αιγαίο, των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου, αλλά και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αυτά ειναι σημαντικά για την ελλάδα, αλλά κατ εμέ και για τις ΗΠΑ διότι καταδείκνύουν οτι οι ΗΠΑ σέβονται το διεθνές δίκαιο, τις θρησκευτικές ελευθερίες.και οτι κατέχουν υψηλά στάνταρντ στην εξωτερικής τους πολιτική.    

Βλέπετε σύντομα κάποια διέξοδο στο Ιράκ, ή την επιδείνωση της κατάστασης;

Ο κίνδυνος επιδείνωσης είναι τεράστιος. Οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά το πώς θα αποσυρθούν από το Ιρακ, διότι πιστεύω οτι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων εκεί έχει συνεισφέρει στην αστάθεια της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό να καλέσουμε και άλλες χώρες και συμφέροντα να εμπλακούν ώστε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Δεν νομίζω όμως οτι η κυβέρνηση Μπους χαίρει επιστοσύνης διεθνώς, διότι διεξήγαγε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με αλαζονεία, οπότε είναι δύσκολο σήμερα να ενθαρρύνουμε και άλλα κράτη να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς λοιπόν, από οτι βλέπω η κατάσταση θα επιδεινωθεί. 

Ασφαλώς γνωρίζετε το μεγάλο ποσοστό αντιαμερικανισμού στην ελλάδα, που προκλήθηκε κυριως από την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για αυτό?.

Είχα την ευκαιρία να ερευνήσω την πολιτική κατάσταση στην ελλάδα, τον ρόλο των ΗΠΑ κατα τη δικτατορια και τον αντιαμερικανισμό κατα τη διάρκεια των σπουδών μου. Οι αιτίες του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα είναι οι ίδιες με άλλες χώρες του κόσμου, κυρίως η αλαζονεία με την οποία οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη δύναμη τους.. Είναι σημαντικό όταν έχεις δύναμη και εξουσία να ξέρεις να τη χρησιμοποιήσεις . Και αυτό είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό της παρούσης κυβέρνησης, οτι δεν ακούει τις διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω οτι αν αποκτήσουμε μια πιο ανοικτή ηγεσία, που να είναι διατεθειμένη να ακούσει, τότε θα πορευθούμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση. 

Φαίνεται οτι ο φόβος για την τρομοκρατία εξαπλώνεται σταδιακά και στην Ευρώπη. Πιστεύετε οτι είναι ένας πλήρως δικαιολογημένος φόβος, ή οτι και άλλα σημαντικά θέματα όπως του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα πρέπει να λάβουν περίοπτη θέση στην παγκόσμια ατζέντα;

Είναι μια δικαιολογημένη ανησυχία το οτι φανατικά θρησκευτικά στοιχεία διεθνώς ενδυναμώνονται και επεκτείνονται. Αλλά επιπρόσθετα των διαφόρων μέτρων που πρέπει ναλαμβάνονται όπου χρειάζεται, θα πρέπει να σμιλέψουμε ένα κλίμα καλύτερης συννενόησης με ανθρώπους καλής θέλησης. Για αυτό είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ, να έχουμε κάποια ταπεινότητα όταν προσεγγίζουμε διαφορετικές απόψεις και ανθρώπους. Εαν οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν έναν ηγετικό ρόλο στα οικολογικά θέματα που θίξατε, θα πρέπει να κερδίσουν τον σεβασμό του υπόλοιπου κόσμου.

     

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s