O ΣΟΥΗΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΚΟΡΑΝ ΠΕΡΣΟΝ κ Ο ΥΠΕΞ ΓΙΑΝ ΕΛΙΑΣΟΝ ΓΙΑ ΣΟΥΗΔΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (PM Goran Persson and FM Jan Eliasson on Swedish Elections)

Ως επιβεβαίωση των στερεοτύπων, η ατμόσφαιρα στη Στοκχόλμη λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες για τη Σουηδία γενικές εκλογές  δεν θυμίζει σε τίποτε παρόμοιες περιόδους στον ευρωπαικό νότο. Οι καιρού επιτρέποντως καθιερωμένες συναυλίες άσημων και μη καλλιτεχνών στις κεντρικές πλατείες, τα τουριστικά δρμολόγια των φέρυ στο σουηδικό αρχιπέλαγο, οι συνήθειες της κυρίως ποδηλατοκινούμενης ξανθής νεολαίας και το 9 με 6 ωράριο των με ανάστημα καλοντυμένων επαγγελματιών δύσκολα διαταράσσεται ακόμη και υπό τέτοιες περιστάεις. Άλλωστε οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των 200 -300 ανθρώπων σε πολυκαταστήματα, σταθμούς τρένων ή πλατείες, ελάχιστα μπορεί να αλλάξει κάτι τέτοιο.Οι αυριανές εκλογές όμως, οι πιο δύσκολες για πρόβλεψη για πολλά χρόνια στη σκανδιναβική χώρα, μιας και οι δυο συνασπισμοί, η κεντροδεξιά ‘συμμαχία για τη σουηδία’ -‘Φιλελεύθεροι’, ‘Μετριοπαθέις’, ‘Κεντρώοι’, ‘Χριστιανοδημοκρατες’ με αρχηγό τον κ. Φρέντρικ Ράινφελντ-, και η κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Αριστερών και Πρασίνων υπό τον πρωθυπουργό κ. Γκόραν Πέρσον απέκτησαν ιστορική ιδιαιτερότητα, καθώς οι δυο συμμαχίες σχεδόν ισοψηφούν στις δημοσκοπήσεις. Πολλοί προβλέπουν ένα εκλογικό θριλερ που δεν θα έχει ξαναζήσει η χώρα, και το πολιτικά κυρίαρχο για δεκαετίες σοσιαλιστικό κόμμα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να μην ανανεώσει την κυβερνητική του θητεία.

Υπο αυτές τις πολιτικές συνθήκες, με κάθε ψήφο να είναι σημαντική, πολλά ανατρέπονται. Στα πολιτικά γραφεία και στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους υπάρχει μια έκδηλη αναστάτωση, με την πρώτη οσμή σοβαρών πολιτικών σκανδάλων να κάνουν την εμφάνιση τους στην ασυνήθιστη σε αυτά Σουηδία.

 Και είναι ένα στοιχείο, που προστίθεται στα πολιτικώς κοινά σημεία που έχει η σκανδιναβική χώρα με την Ελλάδα. Με αφορμή αυτές τις εκλογές, ο ηγέτης των σοσιαλδμοκρατών και πρωθυπουργός κ. Γκόραν Πέρσον, και ο υπ εξωτερικών και προεδρεύων της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Γιαν Ελίασσον, απάντησαν σε ερωτήσεις μας πάνω σε ζητήματα που άπτονται της ελληνικής πολιτικής, στα θέματα του σουηδικού κοινωνικού μοντέλου που προωθείται στη χώρα μας, τις ομοιότητες ΠΑΣΟΚ και Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών, στα θέματα του ευρώ και της παγκοσμιοποίησης.

ΓΚΟΡΑΝ ΠΕΡΣΟΝ

Πολλοί πιστεύουν οτι η Ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία θα αποτύχει στο να διατηρήσει το σοσιαλιστικό της χαρακτήρα σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης και οικονομικού περιβάλλοντος βασισμένου στην ελεύθερη αγορά. Πιστεύετε οτι υπάρχει τέτοια πιθανότητα;

Όχι, παγκοσμοποίηση δεν σημαίνει και τέλος της σοσιαλδημοκρατίας. Το αντίθετο, απο την εμπειρία μας, μια γενική κοινωνική πολιτική μπορεί να είναι ένα επιπλέον όπλο, ένα επιπλέον συν στο σημερινό σκληρό διεθνή ανταγωνισμό. Σωστή επαίδευση, καλά οργανωμένα και λειτουργούμενα κοινωνικά συστήματα, δραστικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, και δια βιου εκπαίδευση που βοηθά τους ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας διασφαλίζουν τους πολίτες έναντι των ραγδαίων δομικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας. Δημιουργεί μια υψηλά καταρτισμένη και με κίνητρα εργατική δύναμη, η οποία προωθεί την παραγωγικότητα και τη διαμόρφωση μιας ελαστικής οικονομίας 

Αλλά για να λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα, απαιτούνται δυο προυποθέσεις. Η μια είναι η συνεχής επανεξετάση και μεταρρύθμιση των κοινωνικών μας συστήματων διασφαλίζοντας παράλληλα οτι προωθούν τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και οτι η χρηματοδότηση τους είναι υγιής.

Ενώπιον των μεγάλων δημογραφικών προκλήσεων που μας περιμένουν, η σπουδαιότητα των ανωτέρω είναι μεγάλη, και για τα συστήματα συνταξιοδότησης. Η δεύτερη προυπόθεση είναι οτι αποδεχόμαστε το σχετικά υψηλό επίπεδο φορολογίας που απαιτείται για αυτόν το σκοπό. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ελλείματα του δημοσίου τομέα, οι κίνδυνοι για πληθωριστικές πιέσεις και το ρίσκο για αύξηση του δημοσίου χρέους αντισταθμίζουν τις θετικές επιδράσεις ενός κοινωνικού κράτους.                  
 

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το σουηδικό κονωνικό μοντέλο ως πρότυπο για το που θα πρέπει να κατευθυνθεί η ελλάδα. Πιστεύετε οτι το κοινωνικό μοντέλο της χώρας σας μπορεί όνως να εφαρμοστεί σε άλλα κράτη?

Αποτελεί πιστεύω μας το οτι οι σοσιαλδημοκρατικές κυρίαρχες αξίες ειναι οικουμενικές. Η αλληλεγγύη, οι κοινωνικέδς πολιτικές για μια δίκαιη κατανομή μπορεί να αποτελέσει μια δυμαμική εναλλακτική στο νεο φιλελευθερισμό και τον μη παρεμβατικό καπιταλισμό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σε ποιά έκταση όμως μπορεί να εφαρμοστεί;

Όταν προσπαθούμε να υλοποιήσουμε την ανωτέρω φιλοδοξία πρέπει πάντα να αντλούμε έμπνευση από τα επιτυχή αποτελέσματα αυτών των πολιτικών σε άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα να θυμόμαστε οτι λεπτομέριες κοινωνικών συστημάτων και απτών τρόπων  επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων δεν μπορεί ποτέ να αντιγράφονται με έναν μηχανικό τρόπο.Πέπει πάντα να προσαρμόζονται στις εθνικές παραδόσεις και ιδιομορφίες.

Αρκετοί έχουν στηλιτεύσει την πολιτική σας έναντι των ΗΠΑ ως φιλοαμερικανική, σε αντίθεση με την παραδοσιακή ‘ουδετερότητα’ της χώρας σας κατα το παρελθόν. Τι έχετε να απαντήσετε;

Οι διεθνείς σχέσεις σήμερα δεν ορίζονται από το εάν είσαι υπέρ η κατά μιας συγκεκριμένης χώρας. Η σουηδία είναι ένας δυνατός υποστηρικτής μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και στη συμμετοχή πολλών μερών στην επίλύση κοινών παγκόσμιων προβλημάτων. Ο στόχος μας είναι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να προσυπογράψουν και να συνεισφέρουν σε μια παγκόσμια τάξη που θα βασίζεται σε μια τέτοια αρχή. Η Σουηδία δεν είναι – και δε σκοπεύει να γίνει – μέλος καμιάς στρατιωτικής συμμαχίας. Αλλά είμαστε στενά εμπλεκόμενοι σε διεθνείς επιλύσεις κρίσεων και συμμετέχουμε ενεργά σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ ανα την υφήλιο.

ΓΙΑΝ ΕΛΙΑΣΣΟΝ

Στην ελλάδα οι σοσιαλιστές -παρά κάποιες οικονομικές επιτυχίες για τα δεδομένα της χώρας- έχασαν τις τελευταίες εκλογές. Πολλοί συμπέραναν οτι αυτό εγινε – πλην και άλλων σημαντικών λόγων – και εξ αιτίας της κούρασης που επήλθε στο εκλογικό κόμμα μετά από σχεδόν 20 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης. Προβληματίζεστε για το οτι αυτό μπορεί να συμβεί και στη Σουηδία;

Η οικονομία βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση και η εξωτερική πολιτική διεξάγεται με τέτοιον τρόπο που πιστεύω οτι μας δίνουν μεγαλη υποστήριξη στο να κερδίσουμε τις εκλογές. Θα πρέπει να ψάχνουμε λόγους για να βάλουμε τους εαυτούς μας και τη χώρα σε περιπέτειες, διότι η λογική λέει οτι λόγω των ανωτέρω επιτυχιών η λαική εντολή θα πρέπει να ανανεωθεί. Αλλά η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι δύσκολο να καθοριστεί. Δεν γνωρίζω κατα πόσον η κούραση είναι ένας σημαντικός παράγοντας, η εάν οι πολίτες απλά θέλουν μια αλλαγή για την αλλαγή. Αλλά ελπίζω οτι θα αντιληφθούν οτι μια κυβερνητική αλλαγή θα έχει και επιπτώσεις στον τρόπο που έχει οργανωθεί η κοινωνία μας στο εσωτερικό αλλά και στην εξωτερική μας πολιτική. Οπότε ελπίζω οτι ο παράγοντας που αναφέρατε δεν θα είναι αρκετά ισχυρός ώστε να επηρεάσει την επανεκλογή μας.

Βλέπετε κάποια αλλαγή στη στάση του Σουηδικού λαού απέναντι στο ευρώ μετά ή εξαιτίας αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

Πιστεύω οτι η απόφαση των Σουηδών να απορρίψουν το ευρώ ήταν κάπως παράλογη. Είδαν το θέμα αυτό κυρίως από οικονομικης και νομισματικής πλευράς. Κάποιοι έφτασαν ακόμη να πουν οτι υπάρψουν πλεονεκτήματα για τη χώρα εάν έμενε εκτός νομισματικής ένωσης.Ανήκω σε αυτούς που ήταν υπέρ του ευρώ για πολιτικούς λόγους.  Διότι η Σουηδία θα πρέπει να είναι ένα έθνος αφοσιωμένο στην Ευρώπη. Ελπίζω οτι κάποια μέρα θα εισέλθουμε στη ζώνη του ευρώ. Αλλά δε το βλέπω να παίρνουμε μια απόφαση άμεσα. Νομίζω οτι η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί σήμερα πρώτα στο θέματα του ευρωσυντάγματος και της διεύρυνσης.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s