ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΦΟΥΑΝΤ ΣΙΝΙΟΡΑ (PM Fuad Siniora Interview on Lebanon’s reconstruction)

Mήνυμα για τη διατήρηση μιας ανοικτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του λιβάνου και της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας στέλνει ο πρωθυπουργός της πολύπαθης χώρας κ. Φουάντ Σινιόρα, στο περιθώριο της διάσκεψης της Στοκχόλμης για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

Δηλώνει αρκετά ικανοποιημένος από την έκβαση της συγκεκριμένης διάσκεψης, από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής, και από τη συμμετοχή και τον όγκο της υπο διαμόρφωσης ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο Λίβανο. Για την οποιαδήποτε μορφής ελληνική δύναμη που θα συμπεριληφθεί στον εν λόγω σχηματισμό, δηλώνει οτι θα είναι απολύτως ασφαλής. Ο κ. Σινόρα υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχεσεις της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο, και χαρακτηρίζει την ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενός τύπου ‘αντιπροσωπείας’ του Λιβάνου στο κορυφαίο όργανο των ΗΕ.   

Κε Σινιόρα, σας είδαμε προ μερικών εβδομάδων να εκφράζετε έντονα τα συναισθήματα σας στη διάσκεψη των αραβικών χωρών για τον Λίβανο. Μέχρι ποιού σημείου πρέπει ένας πολιτικός της δικής σας θέσης να εκφράζει αυτό που νοιώθει;

Δεν είναι απλώς θέμα εκδήλωσης αισθημάτων. Στο κάτω κάτω είμαι ένας άνθρωπος που έχει δει τη χώρα του να βιάζεται, να βασανίζεται και τους συμπατριώτες του να σκοτώνονται και να σφάζονται. Δεν μετανιώνω για τα δάκρυα μου. Αλλά το οτι εκδηλώνω τον συναισθηματισμό μου δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποφασιστικότητα και την προσήλωση μου στο να προχωρήσω και να υλοποιήσω αυτά που πιστεύω, για μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, στην οποία ο λαός και η κυβέρνηση του θα κυριαρχούν και θα έχουν τον έλεγχο σε όλη της την επικράτεια. Εάν κάποιες φορές συμβαίνει να είμαι λίγο παραπάνω παθιασμένος από όσο πρέπει, είμαι άνθρωπος και δεν ντρέπομαι για αυτό.

Πώς νοιώθετε σήμερα μετά τη διάσκεψη της Στοκχόλμης;   

Η οικονομική βοήθεια που λάβαμε είναι πολύ σημαντική, αλλά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για την ανοικοδόμηση της χώρας, το μέγεθος της είναι πολυ μικρότερο από αυτό που χρειαζόμαστε. Αλλά όσον αφορά τον αρχικό στόχο της διάσκεψης, που ήταν η ανακούφιση του πληθυσμού και η πρώιμη ανοικοδόμηση του Λιβάνου, αυτός επετεύχθη. Είναι απαραίτητο όμως να επαναφορέρουμε την λιβανική οικονομία σε μια σωστή αναπτυξιακή τροχιά, και να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια ελλείματα της, κάτι που πρέπει να γίνει σε μια άλλη διάσκεψη.

Όλη η οικoνομική βοήθεια θα διοχετευθεί μέσω μιας αποτελεσματικής και διαφανούς διαδικασίας, ώστε τα χρήματα να δοθούν στους ανθρώπους και τις παριοχές που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Οπότε είμαι ήρεμος για τα σημαντικά αποτελέσματα της διάσκεψης και από τις παροτρύνσεις που λάβαμε για να συνεχισουμε. Όλοι οι συμμετέχοντες εδήλωσαν οτι οι ίδιοι, οι κυβερνήσεις τους ή οι οργανισμοί τους οποίους αντιπροσωπεύουν, στέκονται δίπλα στον Λίβανο. Εισπράξαμε ένα αίσθημα αλληλεγγύης.

Πώς κρίνετε τη συμμετοχή και το μέγεθος της δύναμης του ΟΗΕ που θα σταλεί στο Λίβανο; Θα περιμένατε μεγαλύτερη συμμετοχή από τις αραβικές χώρες; 

Με τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν, και αυτές που ετοιμάζονται να εισέλθουν στην δύναμη του ΟΗΕ είμαι πεπεισμεμος οτι είμαστε στο σωστό δρόμο. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να πετύχουμε την άρση του ισραηλινού εμπάργκο το συντομότερο δυνατόν. Αυτό το εμπάργκο είναι αδικαιολόγητο, βάναυσο, και στην ουσία τιμωρεί τον λιβανικό λαό και τον μετριοπαθή αραβικό κόσμο. Οπότε ελπίζω οτι οι χώρες που αγαπούν την ειρήνη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να πιέσουν τα μέγιστα το ισραήλ στο να άρει τις ως σήμερα πρακτικές του. Όσο για τις αραβικές χώρες στη δύναμη των ΗΕ, αλλά και τη γενικότερη συμμετοχή τους στο Λίβανο είναι θέματα που τα αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά

Πόσο ασφαλείς θα είναι οι ελληνικές δυνάμεις στο Λίβανο;

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το εάν οι ελληνικές δυνάμεις θα είναι εν πλω ή στο έδαφος, Αλλά ανεξαρτήτως του ποιά μορφή θα έχει η ελληνική παρουσία στο Λίβανο, θα είναι ευπρόσδεκτη και θα είναι μια δύναμη που θα βρεθεί σε φιλικό περιβάλλον.

Ποιές είναι οι προσδοκίες σας για την ελληνική προεδρία στο συμβούλιο ασφαλείας αυτόν το μήνα;

Οι ελληνολιβανικές σχέσεις και γενικότερα οι σχέσεις της ελλάδος με τον αραβικό κόσμο είναι εξαιρετικές. Πάντα εκτιμούσαμε την υποστήριξη της ελλάδος στα αραβικά θέματα, και κατα τη πρόσφατη καταστροφή του λιβάνου η βοήθεια και η υποστήριξη της χώρας σας ήταν μεγάλη, τόσο στην Ευρωπαική Ένωση και τον ΟΗΕ όσο και στις συνομιλίες με το Ιράν. Έχουμε κοινές πεποιθήσεις ως προς τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αρθεί το ισραηλινό εμπάργκο και να δοθεί ένα τέλος στην ισραηλινή κατοχή. Οπότε ως προς την προεδρια του Συμβουλίου Ασφαλείας, θεωρούμε την Ελλάδα ως ανιπρόσωπο μας.

Σε ποιό κομμάτι της κρίσης θα επιζητούσατε μεγαλύτερη εστίαση στο Σμβούλιο Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο;

Συμφωνώ με την υπουργό σας στο οτι θα είμαστε σε συναχή επαφή. Και υπολογίζω πάρα πολύ σε αυτό το κανάλι επικοινωνίας που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν την περιοχή και την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης στη Μ. Ανατολή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s