Τζιλ Νέμες – Ο Ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης

2Ο Τζίλ Νέμες είναι έφεδρος λοχίας του Ισραηλινού στρατου. Μαζί με άλλους 390 έφεδρους αξιωματικούς και στρατιώτες έχουν αποφασίσει σε ανυπακοή των διαταγών που έρχονται από τη κυβέρνηση Σαρόν για υπηρεσία στα κατεχόμενα εδάφη. Δώδεκα από αυτούς έχουν κληθεί να υπηρετήσουν εκεί. Μετά την άρνηση τους, 8 από αυτούς έχουν φυλακιστεί και άλλοι 3 αναμένουν τη δίκη τους. Στις 2 Απριλίου, η κίνηση αυτή στάθηκε έξω από τις στρατιωτικές φυλακές 6 της πόλης Αθλίτ. Ο λοχίας Νέμες μας μίλησε την ίδια μέρα.

Γιατί αποφασίσατε να αντιταχθείτε στη βούληση των ανωτέρων σας; Υπέγραψα τη διακύρηξη γιατί δεν μπορούσα να λέω ψέματα στον εαυτό μου. Δεν θα έπρεπε να είμαστε στις περιοχές (Δυτ Όχθη και Γάζα), δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα εκεί. Ότι γίνεται στις περιοχές δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του Ισραήλ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά με τους εποικισμούς

Τί σας ώθησε σε αυτό; Έχω δει φίλους μου να εξευτελίζουν ανθρώπους.Οι φίλοι μου κακομεταχειρίστηκαν παιδιά, κτύπησαν ανθρώπους για πλάκα, και το συζητούσαν αργότερα γελώντας με αυτή τη βαρβαρότητα. Δεν είμαι σίγουρος οτι είναι ακόμη φίλοι μου. Νόμιζα οτι στο στρατό μας διδάσκουν πολλά. Πίστευα οτι ένας στρατός που ξοδεύει τόσα πολλά στο να εκπαιδεύσει και να κτίσει ένα πνεύμα ηθικής, είναι ένας καλός στρατός. Αλλα έκανα λάθος.  Όλο αυτό, όπως και τόσα άλλα στην υποχρεωτική εκπαίδευση, μπήκαν στο συρτάρι.

Πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δύο λαών;  Μερικοί Ισραηλινοί λένε ‘εδώ γίνεται πόλεμος, οι Παλεστίνιοι δεν επιθυμούν την ειρήνη, δεν είναι  έτοιμοι για ανεξαρτησία, δεν πρόκειται ποτέ να εκγαταλείψουν την τρομοκρατία’. Η άλλη πλευρά οτι ‘μας καταπιέζει ένας νοσηρός στρατός, που μέσω της διπλωματίας περνάει ως ειρηνικός. Αυτό που θέλει έιναι η άνευ όρων παράδοση μας, όχι η ειρήνη’. Και στις δύο πλευρές λένε οτι η άλλη μεριά θέλει να εξοντώσει την άλλη.Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση επιθυμιών, δικαιωμάτων, συνόρων. Σίγουρα όμως υπάρχει ένα μέσο σημείο όπου οι δυο ηγεσίες μπορούν να συμφωνήσουν. Τότε τα πράγματα θα αλλάξουνΑλλά σήμερα οδεύουμε προς μια κατάσταση από όπου δεν θα μπορούμε να βγούμε. Υπάρχει λιγότερη κατανόηση,  περισσότερη καταστροφή.

Πιστεύετε οτι υπάρχουν πια περιθώρια για ειρήνη; Πιστεύω οτι η ειρήνη είναι εφικτή, αλλά το Ισραήλ είναι σε λάθος δρόμο με το να συνεχίζει την κατοχή των εδαφών..Υπάρχουν πολύ δύσκολα ζητήματα που ζητούν λύση. Οι προτάσεις για λύση πρέπει να συζητηθούν από όλους. Σε κάποιους μερικές προτάσεις θα είναι δύσκολες στη χώνεψη, άλλες θα φαίνονται παράλογες. Είναι πολύ δύσκολη η συμφωνία  Αλλά πρέπει επιτέλους να επέλθει.

 

για το περιοδικό Μετρό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s