Ο επιθεωρητης του ΟΗΕ Σκοτ Ριτερ για τον πόλεμο στο Ιρακ (Scott Ritter interview on Iraq war)

ritter

Ο κ. Σκότ Ρίττερ ήταν ανώτερος επιθεωρητής της ομάδας UNSCOM του ΟΗΕ στο Ιράκ για 7 χρόνια, μεταξύ του 91-97. Έχοντας διατελέσει αξιωματικός στο επιτελείο του Νόρμαν Σβάρτζκοπφ κατά τον τελευταίο πόλεμο του Κόλπου, ήταν υπέρ μιας επιθετικής και διεισδυτικής πολιτικής επιθεωρήσεων, ενισχυμένη με την απειλή στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μη συνεργασίας των Ιρακινών. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που πραγματοποίησε ξαφνικές επισκέψεις στους Ιρακινούς οργανισμούς που επέβλεπαν τα προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων του Σαντάμ.   Στα πλαίσια αυτής του της πολιτικής, το 1995 είχε την ιδέα να παρακολουθηθούν ιρακινές τηλεπικοινωνίες που θα μπορούσαν να παράσχουν στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ.  ‘Σαν μέρος της προσπάθειας του ΟΗΕ να σπάσει την Ιρακινή μυστικότητα, ο τότε επικεφαλής με εξουσιοδότησε να συντάξω μια ομάδα τηλεπικοινωνιακών υποκλοπών που θα δρούσε μέσα στο Ιράκ, για να καθορίσει εάν το Ιράκ έκρυβε κάτι από εμάς’, μας λέει. Σύμφωνα με τον κ. Ρίτερ, αυτό που προοριζόταν ως εργαλείο στα χέρια των επιθεωρητών, κατέληξε σε οργανωμένη προσπάθεια κατασκοπείας των ΗΠΑ στο Ιράκ.  ‘Υπήρξαν και άλλες προσπάθειες από τις ΗΠΑ, χωρίς τη συμμετοχή μου’, συνεχίζει. Κατά τη κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ.Ρίτερ απομακρύνθηκε από αυτή την επιχείρηση υποκλοπών ‘ύστερα από υποψίες ότι είχε διοχετεύσει απόρρητες πληροφορίες στο Ισραήλ’. Τον Αύγουστο του ’98 παραιτήθηκε, με τον Σαντάμ να τον κατηγορεί για κατασκοπία, και τις ΗΠΑ να είναι –σύμφωνα με τον ίδιο- πολύ ‘διστακτικές’ ως προς τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Λίγο καιρό μετά, κατήγγειλε οτι ο προϊστάμενος του στην UNSCOM, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, επέτρεψε να γίνουν οι επιθεωρήσεις ένα εργαλείο της στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι επιθεωρητές από το Ιράκ και να ανοίξει ο δρόμος για τους βομβαρδισμούς του Δεκεμβρίου του ‘98 (επιχείρηση αλεπού της ερήμου)  Ο κ. Μπάτλερ κατά τη περίοδο της συνεργασίας τους ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του κ. Ρίτερ, αποκαλώντας τον ‘ένα επαγγελματία αξιωματικό υψίστης ποιότητας’.  Μετά τη διάλυση της UNSCOM όμως, οι απόψεις τους για το οπλοστάσιο του Ιράκ διαχωρίστηκαν.  Σήμερα, ο κ. Μπάτλερ υποστηρίζει ότι το Ιράκ δεν έχει αφοπλιστεί, αλλά αντιθέτως έχει επισπεύσει κάποια από τα προγράμματα του. Και ο κ. Ρίτερ, ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα προγράμματα παρασκευής όπλων, και το 90-95% του παράνομου οπλοστασίου του. Πιστεύει επίσης ότι είναι τέτοια η φύση των όπλων αυτών, που είναι αδύνατο για τη Βαγδάτη να τα παρασκευάσει ξανά μέσα στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν από την αποχώρηση του.

Ποιόν να πιστέψουμε και γιατί, κ. Ρίτερ;

‘Αν δείτε τα ντοκουμέντα του ΟΗΕ τη περίοδο 91-98, θα δείτε ότι πουθενά δε γίνεται λόγος ότι το Ιράκ κατέχει παράνομο οπλοστάσιο, ή ότι το Ιράκ έχει βιομηχανίες παρασκευής τέτοιων όπλων. Θα βρείτε όμως ότι υπάρχουν ανησυχίες για υλικό που δεν έχει καταγραφεί, κάτι όμως που υπογραμμίζει την επιτυχία που είχαμε στο να αφοπλίσουμε το Ιράκ. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Τα λεγόμενα του Ρίτσαρντ Μπάτλερ δεν αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία που συλλέξαμε όταν αυτός ήταν επικεφαλής. Είχαμε και τότε διαφωνίες, αλλά η ουσία είναι ότι τα στοιχεία είναι στοιχεία. Δεν είναι όλα ροδινα στο Ιράκ, αλλά ο Μπάτλερ ποτέ δεν έγραψε έκθεση που να λέει ότι το Ιράκ έχει όπλα Μαζικής Καταστροφής. Και οι δύο είχαμε συμφωνήσει τότε ότι καταφέραμε ένα τεράστιο όγκο αφοπλισμού’.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο κ. Ρίτερ βρέθηκε πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα, καθώς έρχονταν στο φως διάφορες αποκαλύψεις για κάποια πεπραγμένα των επιθεωρητών στο Ιράκ. Και ο ίδιος όμως, φαίνεται ότι δεν απέφυγε αμφιλεγόμενα μονοπάτια. Πρόσφατα, έλαβε χρηματοδότηση από ένα φίλα προσκείμενο στο Σαντάμ, αμερικανο-ιρακινό επιχειρηματία, και έκανε ένα ντοκιμαντέρ, που καταδεικνύει τον αφοπλισμό του Σαντάμ και την αδικία των κυρώσεων στο Ιράκ.  Το περασμένο Σεπτέμβριο, είχε επισκεφτεί τη Βαγδάτη, όπου μίλησε ενώπιον του Ιρακινού ‘κοινοβουλίου’, προσπαθώντας, όπως λέει, να πείσει τους Ιρακινούς να δεχθούν πίσω τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Παρότι δεδηλωμένος ψηφοφόρος του Μπούς, είναι πλέον ένας από τους δριμύτερους επικριτές μιας πολεμικής επιχείρησης χωρίς απτές αποδείξεις ότι το Ιράκ αποτελεί κίνδυνο. Παρά τις αντιφάσεις που υπογραμμίζουν μερικά λεγόμενα και κάποιες πράξεις του όμως, δε μπορεί να αμφισβητηθεί το ότι έχει άμεση γνώση του ιρακινού οπλοστασίου. Και οι απαντήσεις που μας έδωσε πάνω σε θέματα των τωρινών επιθεωρήσεων στο Ιράκ και ενός πιθανού πολέμου δεν μπορούν παρά να είναι σημαντικές…

Το Ιράκ έχει βάσιμες υποψίες ότι και η καινούργια ομάδα επιθεωρητών του Χάνς Μπλίξ μπορεί να περιέχει κατασκόπους…

Υπάρχει μια ασταμάτητη προσπάθεια κατασκοπείας ακόμη. Όσο οι επιθεωρητές απολαμβάνουν τη μοναδική πρόσβαση που τους παρέχει σήμερα το Ιράκ σε τοποθεσίες και πρόσωπα, οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία..

Οι ΗΠΑ πιέζουν τους επιθεωρητές να μεταφέρουν Ιρακινούς επιστήμονες από τη Βαγδάτη στη Κύπρο για ανάκριση…

Είναι μια τεχνητή απαίτηση που κατασκευάστηκε για να προκαλέσει κρίση. Δεν υπάρχει ανάγκη να πάρουμε τους  επιστήμονες εκτός Ιράκ, για να ομολογήσουν. Να ομολογήσουν για τι; Ακόμη και αν παραδέχονταν κάτι μεμπτό θα πρέπει να βρεθούν παράνομα υλικά που θα νομιμοποιούν έναν πόλεμο. Ένας καλός ανακριτής δεν χρειάζεται να πάρει κάποιον εκτός Ιράκ. Ένα ψέμα είναι ένα ψέμα, είτε το λες στη Βαγδάτη είτε στη Κύπρο. Μπορείς να κάνεις την ίδια δουλειά στο Ιράκ, ακόμη και με τη παρουσία Ιρακινών αξιωματούχων. Πέρασα 7 χρόνια ανακρίνοντας Ιρακινούς επιστήμονες έχοντας ιρακινούς αξιωματούχους παρόντες, και κάθε φορά που ψεύδονταν, μπόρεσα να ξεσκεπάσω το ψέμα και να προωθήσω τη θέση μου.

ΗΠΑ και Βρετανία λένε ότι κατέχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ πράγματι αποκρύπτει το οπλοστάσιο του…

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία απόδειξη. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατασκεύασαν μια τυχοδιωκτική υπόθεση βασισμένη στα λόγια και όχι στην ουσία. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να τραβήξουν επιστήμονες έξω από το Ιράκ επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να τους δώσουν πληροφόρηση την οποία δεν διαθέτουν.

Ποιος εκ των δύο (ΗΠΑ, Ιράκ) έχει παραδώσει αξιολογότερα τεκμήρια… 

Πιστεύω ότι το Ιράκ έχει παραδώσει περισσότερα ουσιαστικά τεκμήρια για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Εάν οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες πληροφορίες, τουλάχιστον, δεν τις έχουν κοινοποιήσει.

Οι 11 βαλλιστικές κεφαλές που βρέθηκαν πρόσφατα στο Ιράκ…  

Είναι συμβατικές κεφαλές, παροπλισμένες. Μπορούν να εξοπλιστούν με εκρηκτικά, με λευκό φώσφορο, ή καπνό. Θα ήταν καλό εάν το Ιράκ τα παρουσίαζε στους επιθεωρητές. Υποχρεούνται να καταδώσουν τέτοιου είδους βόμβες εξαιτίας της διπλής τους χρησιμότητας. Είναι αιτία πολέμου; Βεβαίως όχι. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα καταγραφής. Το Ιράκ δε προσπαθεί να αποκρύψει προγράμματα παραγωγής όπλων ΜΚ, αλλά αδυνατεί να τα καταγράψει και να τα παρουσιάσει επακριβώς. Οι κεφαλές που βρέθηκαν είναι όπλα ληγμένα σε σφραγισμένα κουτιά, σε μια αποθήκη πυρομαχικών που έχει βομβαρδιστεί βαριά, και πιστεύω ότι, απρόσεκτα, το Ιράκ τα παρέβλεψε. Οι επιθεωρητές τα βρήκαν σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά αυτό είναι μόνο μια παράμετρος. Όλες οι βαλλιστικές κεφαλές έχουν μια ημερομηνία λήξης. Αυτές οι κεφαλές αγοράσθηκαν το 1986 αλλά έληξαν στα μέσα του 90, και δεν είναι όπλα ΜΚ. Είναι βόμβες πυροβολικού.  Υποτίθεται ότι μιλούμε για σοβαρά προγράμματα παραγωγής όπλων ΜΚ. Φυσικά το Ιράκ δεν έχει καταγράψει υλικό το οποίο υποχρεούται να καταγράψει. Αλλά δεν μπορείς να το πάρεις αυτό και να το επεκτείνεις ώστε να αποτελεί μια παράλογη μαζική καταπάτηση των υποχρεώσεων του Ιράκ.

Το Πεντάγωνο έχει κατηγορήσει τον Σαντάμ ότι σκοπεύει να παραχωρησει χημικό ή βιολογικό οπλοστάσιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις…  

Ο μαχητής της ελευθερίας για τους μεν είναι τρομοκράτης για τους δε. Το Ιράκ υπήρξε θύμα τρομοκρατίας από τη Δύση, από το Ιράν, τη Συρία, τους Σιίτες φανταμενταλιστές. Η Ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει οργανισμούς που θεωρούνται από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά τους μουτζαχεντίν ελ-κούλκ, ένα μαρξιστικό γκρούπ που είναι εναντίον του θεοκρατικής Ιρανικής κυβέρνησης. Αλλά και εμείς υποστηρίζουμε το Ιρακινό εθνικό Κογκρέσσο, η CIA το χρηματοδοτεί, και λαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση. Πραγματοποιούν ενέργειες μέσα στο Ιράκ, όπως τη καταστροφή πετρελαικών αγωγών, στοχευμένες δολοφονίες. Δεν είναι αυτοί τρομοκράτες; Πιστεύω ότι το Ιράκ έχει πολιτικές που αντικατοπτρίζουν τις δικές μας, αποκαλούμε αυτά που κάνουν τρομοκρατία, και αυτά που κάνουμε εμείς υποστήριξη απελευθερωτικών μαχητών. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Σαντάμ έχει κάνει κάτι τέτοιο, και δε βλέπω το λόγο να το κάνει σήμερα.

Η αναφορά της 27ης Ιανουαρίου από τον Χάνς Μπλίξ… 

Η αναφορά θα είναι μια αντανάκλαση της τελευταίας που έδωσε ο Μπλίξ. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει αιτία πολέμου, ότι το Ιράκ παρέχει συνεργασία αλλά χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο. Ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται χρόνο, γιατί έχει μεσολαβήσει μια τετραετία όπου οι επιθεωρητές δεν ήταν εκεί. Πρέπει να παράσχουμε εγγυήσεις στο κόσμο ότι το Ιράκ δεν έχει όπλα, με αποδείξεις.

Για την πιθανότητα πολέμου… Αν η Ιρακινή κυβέρνηση συνεργαστεί πλήρως και ο Χάνς Μπλίξ ακολουθήσει κατά γράμμα την εντολή που του δώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας τότε θα είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο. Αλλά οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αναπόφευκτη κατάσταση. Αυτή η στρατιωτική συσσώρευση στο Κόλπο θα καλλιεργήσει μια δυναμική που θα κάνει αυτό τον πόλεμο αδύνατο να σταματηθεί.

Για τους λόγους για τους οποιους τάσσεται εναντίον του πολέμου…

Οι ΗΠΑ είναι μια συνταγματική δημοκρατία, πιστεύω ότι εκπροσωπούμε συγκεκριμένες αρχές, ατομικές ελευθερίες, ευνομούμενη τάξη, και πιστεύω ότι εάν ακολουθήσουμε την οδό της μονομερούς ιμπεριαλιστικής ανάμειξης, είναι κάτι πολύ αντιαμερικανικό. Αν συνεχίσουμε αυτή την οδό βρισκόμαστε προ μεγάλων προβλημάτων. Μιλώ σαν ένας αμερικανός πολίτης που ανησυχεί για τη κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα. Έχω την ίδια θέση που είχα πριν 10 χρόνια. Είμαι ένας προβληματισμένος αμερικανός, συντηρητικής ιδεολογίας, που πιστεύει στην αμερικανική δημοκρατία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s