Για τον Μιχάλη Δερτούζο (For Michael Dertouzos)

H ζωή κάνει κύκλους. Οι άνθρωποι κατασκευάζουν μηχανές, τους βοηθούν, τους γίνονται απαραίτητες, τις βοηθούν, οι άνθρωποι γίνονται μηχανές, ενίοται καταστροφικές.

 Ο Μιχάλης Δερτούζος εισήγαγε τον όρο ‘τεχνολογικός ανθρωπισμός’, μια σειρά ιδεών εκπηγάζουσες από τα βιβλία του, τα οκτώ τεχνοφιλοσοφικά αριστουργήματα που βοήθησαν όχι μόνο στη διάδωση και εμπέδωση της πληροφορικής, αλλά και στην διαρκή διαπραγμάτευση της χρησιμότητας και των στόχων που την περιβάλλουν.

Πίστευε και προώθησε το οτι η επιστήμη, η πνευματικότητα και το συναίσθημα δεν μπορούν πλεον να χωρίζονται.‘Κάναμε ένα τεράστιο λάθος πριν τρείς αιώνες όταν διαχωρίσαμε τεχνολογία και ανθρωπισμό. Είναι ώρα για επανένωση’. Ο άνθρωπος πρέπει να συγκεράσει εκ νέου τα τρία αυτά στοιχεία αν θέλουμε να δούμε πλήρως τις πραγματικές δυνατότητες μας, ‘αν θέλουμε να βρούμε τον δρόμο μας μέσα από τον λαβύρινθο ενός όλο και περισσότερο πολύπλοκου κόσμου’.  Με το πρόγραμμα ‘oxygen’ που εισήγαγε στο ΜΙΤ, θέλησε να κάνει μια ‘επανάσταση στην επανάσταση’, καθιστώντας την τεχνολογία των υπολογιστών εύχρηστη, οικονομική, και προπαντώς προσπελάσιμη για όλους, βλεποντας οτι μετά και την τεχνολογική έκρηξη, το χάσμα ευμάρειας και φτώχειας άρχισε να φαντάζει αγεφύρωτο. Υποστήριζε οτι ήταν σκανδαλώδες να χαρακτηρίζεται το Διαδύκτιο παγκόσμιο, τη στιγμή που μόλις το 5% της ανθρωπότητας έχει πρόσβαση σε αυτό, αφαιρώντας την ευκαιρία από τη συντριπτική πλειοψηφία να ακολουθήσουν. ‘ Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα. Είναι πια καιρός να αρχίσουμε να το κλείνουμε. Όχι απλά από συμπόνοια, αλλά και για να αποφύγουμε την αιματοχυσία που, ιστορικά, ακολoυθεί κάθε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών’   Σε ένα από τα τελευταία βιβλία του, ο ‘γεννημένος αισιόδοξος’ Δρ Δερτούζος μίλησε για την ‘άλλη’ χρήση των σημερινών επιτευγμάτων. Αφήνοντας μικρές πιθανότητες πραγματοποίησης του σεναρίου, φοβόταν τον κίνδυνο κακής χρήσης

‘μιας τεχνολογικής υποδομής σχεδιασμένης από μια δικτατορική πολιτική μηχανή όπου όλες οι εξωτερικές τηλεφωνικές συνομιλίες θα περνούν από μια κεντρική τηλεπικοινωνιακή αρχή, τιμωρώντας όσους χρησιμοποιούν ασύρματη ή δορυφορική τηλεφωνία. Οι ανθρώπινες συναλλαγές θα αποτυπώνονται καθιστώντας γνωστά στις αρχές ποιοί συναντήθηκαν, την ώρα, τον τόπο. Λόγω του οτι οι μεταφορές, οι αγορές, και κάθε μορφή καθημερινής ασχολίας θα βασίζεται σε αυτή την υποδομή, είναι πιθανόν ο δικτάτορας να έχει πρόσβαση σε κάθε πράξη και ενέργεια των υποκειμένων του. Ο έλεγχος των ανθρώπων υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα είναι δύσκολος’.

Έφυγε στις 27 Αυγούστου 2001. Τα λόγια και οι προβλέψεις του μένουν…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s