Αντίο, καινούργιε κόσμε! – η αλήθεια για το Aπεμπλουτισμένο Oυράνιο (So long, new world! – the truth about Depleted Uranium)

 

   Το Μετρό επαναφέρει ένα θέμα που ανακυκλώθηκε πολύ, μπέρδεψε κόσμο, υπέστη πληθώρα ‘αποκαλύψεων’, πούλησε, πανικόβαλλε, και τελικά κρύφτηκε σε σελίδες τρίτες, πέμπτες, στα μονόστηλα των εφημερίδων. ‘Δέν πουλάει πια’, ‘εχουν τόσοι πολλοί βγει και μιλήσει…’.

   Με την pax Americana στο απόγειο της, η διεθνής ενημέρωση έχει καταστεί ως επί το πλείστον έρμαιο των αγγλοσαξονικών ορέξεων για οικονομική και πολιτική εξάπλωση, με αβέβαιο ορίζοντα. Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, έτσι όπως την έχουν  οριοθετήσει οι αλαζόνες διόσκουροι της διεθνούς σκηνής, Η.Π.Α και Βρετανία, προβλέπει επιλεκτικές επιλογές δικτατόρων (χωρών που παρεπιπτώντος βρίσκονται σε οικονομικοστρατηγικώς κομβικά σημεία), για δαιμονοποίηση και καταδίκασή τους από διεθνές Δικαστήρια για γενοκτονίες – εφαρμοσμένες από τους δικτάτορες, προκληθέντες από τους οργανωτές των δικών. Τα μεγαλύτερα και υποτίθεται εγκυρότερα μέσα ενημέρωσης παίρνουν γραμμή από τα κατά τόπους Υπουργεία Αμύνης ή τις κατά τόπους ‘πρεσβείες’, ανοιγοντας τον κρουνό των ‘αποκαλύψεων’ επειδή δεν είναι πια αποκαλύψεις και κλείνοντάς τον επειδή πρέπει να κλειστεί.

Καταναλώνουμε μη ειδήσεις, θαυμάζουμε περιφερόμενους (πορνο)στάρ, ανήκουμε σε συνομοταξίες ανούσιας κουλτούρας, απολαμβάνουμε οικονομική ευημερία, καταβροχθίζουμε το όπιο που μας προσφέρουν με αντάλλαγμα την αποστροφή μας από εκείνα που θα έκαναν πρωτοσέλιδα καθημερινώς. Θέματα που πραγματικά αγγίζουν τον πυρήνα της πραγματικότητας θεωρούνται ως μη γενόμενα αφού βγαίνουν σε εκπομπές φαινομενικά ‘ανέγκυρου’ λαικισμού, ή γίνονται αντικείμενα στείρου λόγου ημιπεριθωριακών πολιτικών. Αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης και, κυριολεκτικά, δημοκρατίας. Ο κάθε ένας από εμάς παίζει το παιχνίδι τους, με σκυμμένο το κεφάλι.

  Το Μετρό ερεύνησε και βρήκε στη Βρετανία μερικά ακόμη αδιάψευστα στοιχεία για την νουθέτηση της κοινής γνώμης στο θέμα του Α.Ο. και μίλησε με δύο σημαντικούς μάρτυρες του τί γίνεται στο παρασκήνιο, πιστεύοντας οτι έφτασε κοντά στην αλήθεια:

 

 

 

25 Φεβρουαρίου 2001  

Λονδίνο, Βρετανία

 

  Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης κοινής γνώμης και πολιτικών, οι βετεράνοι του Κόλπου πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας, δύο ημέρες πριν το πάρτυ των επικεφαλήν τους στο Κουβέιτ για τα δέκα χρόνια από τον πόλεμο στον Περσικό.

 

   Κατά τη διάρκεια της έρευνας του στη Βρετανία, το Μετρό πληροφορήθηκε επίσης τη διενέργεια πειραμάτων πάνω σε αμάχους ξένων κρατών,  αφαιρέσεις οργάνων μολυσμένων στρατιωτών που πέθαναν μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, και πριν καν αυτή αρχίσει, ήρθε ένα δημοσίευμα να προιδεάσει.

   Στις 26 Φεβρουαρίου η εφημερίδα ‘Guardian’ δημοσίευσε άρθρο το οποίο αναφέρεται στα χημικά τεστ των στρατιωτικών εργαστηρίων του Porton Down της επαρχίας Wiltshire, πάνω σε 20000 στρατιώτες από το 1916 ως σήμερα. Και παρ’οτι πολύ μετριπαθής πάνω στο θέμα, παραδέχεται οτι το στρατιωτικό κατεστημένο εφήρμοσε το μακρύτερο πρόγραμμα πειραμάτων χημικού πολέμου στον κόσμο, υποβάλλοντας τα ανθρώπινα πειραματόζωα σε εκθέσεις νευρικών αερίων, δηλητηρίων, χημικών όπλων, πολλές φορές εν αγνοία των θυμάτων. Και φυσικά, το Υπουργείο Αμύνης αποφάσισε να ‘κοιτάξει’ επί του θέματος, κάτι που στη Βρετανία θεωρείται πρόοδος.

   Οι ερωτήσεις ‘θα έβγαιναν τόσα ντοκουμέντα στο φώς αν το Α.Ο. ήταν όντως τόσο βλαβερό;’ και ‘θα άφηναν τους στρατιώτες τους έτσι αν είναι αλήθεια;’ βρίσκουν απάντηση στο οτι εφόσον η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο 

αποφάσίσε να χρησιμοποιήσει ένα όπλο του οποίου οι παρενέργειες είναι σχετικά άμεσα ορατές, θα χρησιμοποιήσει όποιοδήποτε επικοινωνιακό τρικ έχει στη διάθεσή της για να θολώσει τα νερά και να το απενοχοποιήσει. Συνεπώς ‘έχουν βγεί και μιλήσει τόσοι πολλοί’, για αυτό και η χαμηλών τόνων κάλυψη συμβάντων πρώτου μεγέθους, όπως η απρόσωπη τρομοκρατική εκστρατεία για την οποία μιλούν οι συνεντεύξεις που ακολουθούν, εξού και οι πολυσέλιδες ανακοινώσεις Υπουργείων Αμύνης με κουραστικές επιστημονικές λεπρομέρειες. Υποτίθεται πως γίνονται κάποια τεστ στους φαντάρους στο Κόσοβο, λες και ο καρκίνος έχει προκαθορισμένο χρόνο ανάπτυξης, και υποτίθεται οτι κάνουν μετρήσεις μόλυνσης χωρίς τις τεχνικές, όπως μας είπε ο δρ Ρόκκει στη συνέντευξη που ακολουθεί.        

   Εκατό άτομα στα Υπουργεία Αμύνης του αμεριανικού γύπα και της γατζωμένης στα φτερά του, ηθικά παρηκμασμένης Βρετανίας, εξουσιάζουν τις ζωές μας και χρησιμοποιούν προέδρους και υπουργούς σαν προσωπεία δημοκρατίας σταμάτησαν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ιατρικών προγραμμάτων υπό τον τρόμο της υπαιτιότητας, υπό τον φόβο να χάσουν ένα ‘αποτελεσματικό όπλο’. Και όταν η κάκιστη κατάσταση των δικών τους βετεράνων στρατιωτών και αξιωματικών δεν τους αλλάζει γνώμη, τί ελπίδες μπορεί να τρέφουμε για καλύτερη αντιμετώπιση ‘τριτοκοσμικών’ άμαχων πληθυσμών; Το Α.Ο. σύμφωνα με την Αμερικανική νομοθεσία πρέπει να φυλάσσεται σε εξειδικευμένες, υψίστης ασφαλείας εγκαταστάσεις, παρά το οτι είναι πια διάσπαρτο στη Γιουγκοσλαβία και τον Περσικό. Τί ελπίδες μπορεί να τρέφουμε για την μη επικυνδινότητα του;

    Το Βρετανικό Υπ. Αμύνης πριν λίγο καιρό άρχισε να συζητάει την ανάπτυξη κάποιου ιατρικού προγράμματος για το Α.Ο. Αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει όταν κανείς πια δεν θα ασχολείται πια με το θέμα, και όπως φοβάται ο κ.Άντριου Μπλάκ, δεν θα είναι αμερόληπτες.  Για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι είναι ανεύθυνοι, και για άλλη μια φορά οι δικαστές έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι.     

   Τα ντοκουμέντα που προηγήθηκαν και οι συνεντεύξεις που ακολουθούν πιθανόν να μην αναπαραχθούν ποτέ από τηλεοπτικά δελτία ή εφημερίδες, δεν έχει όμως σημασία. Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε οτι η δημοκρατία που μας προσφέρουν είναι αδίστακτη και έχει όρια, εκλέγουμε άρχοντες κάθε τέσσερα χρόνια αλλά μας απαγορεύουν την προσέγγιση σε ‘καυτές’ αλήθειες. Στην νέα εποχή δεν υπάρχει θέση για ιδεαλιστές. Παραφράζοντας τον Αινστάιν, «θέλω να ξέρω τις σκέψεις του Πενταγώνου – τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες».

 

 

 

Αντριου Μπλακ

Βρετανός βετεράνος του πρώτου πολέμου στο Ιράκ (φωτό Ν.Κ.)

 

Πώς αποφασίσατε να καταταχθείτε για τον πόλεμο του Κόλπου κ. Μπλάκ;Οπότε το Α. Ο. θα χρησιμοποιείται σε κάθε πολεμική αναμέτρηση; Εκτός και εάν κάποιος πάρει την ευθύνη και το σταματήσει.  Θα μπορούσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή κάποιος άλλος οργανισμός να επέμβει; Ναί, θα έπρεπε, η ερώτηση είναι, θα το κάνουν; Το ΝΑΤΟ δεν θα συνεργαστεί, δηλαδή πώς γίνεται οι υπαίτιοι να ερευνήσουν τους εαυτούς τους για ευθύνες;Το 1992 ο στρατός των ΗΠΑ διετάχθη από τη Γερουσία  να ερευνήσει τη  χρήση Α.Ο. (σημείωση για Μαρία Παναγιώτου—είναι το έγγραφο με ημερομηνία 13 Δεκ. 92) Ήταν σαν να τους λέγανε ‘ξέρουμε τους κινδύνους, και σας λέμε να τους ‘μειώσετε’’, αλλά πήραν την απάντηση ‘θα το χρησιμοποιήσουμε οτι και να γίνει’. Ξανά μια συνειδητή απόφαση να αγνοήσουν την υγεία και ασφάλεια των πολιτών αυτού του πλανήτη, γιατί θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο. Μέρος του λόγου που με κάνει τόσο αποφασισμένο να ‘καθαρίσω’, είναι η παραπληροφόρηση. Ένα βλήμα 30 εκατοστών είναι 300 γραμμάρια ατόφιο ουράνιο U238 μολυσμένο με πλουτόνιο, νεπτόνιο και μαυρίσιο. 1/3 του κιλού ανά βλήμα! Τα βλήματα τεθωρακισμένων έχουν πάνω από 4,000 γραμμάρια ατόφιου ουρανίου μολυσμένο με πλουτόνιο νεπτόνιο και μαυρίσιο. Στον Περσικό ρίχτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο βλήματα των 30 εκατ και περίπου 15000 τεθωρακισμένων. Δηλ. πάνω από 350 τόνοι ουρανίου. Στο Κόσοβο και στη Σερβία ξέρουμε οτι έπεφταν 1000 βλήματα το λεπτό από τα μαχητικά αεροσκάφη…. 

Υπηρετούσα στο βρετανικό πεζικό από το 1979. Οταν καλέσανε κόσμο για τον πόλεμο στον περσικό σκέφτηκα να καταταγώ για λίγη περιπέτεια, και με τη σκέψη οτι μιας και είμαι ανύπαντρος και χωρίς οικογένεια, καλύτερα να έπαιρνα εγώ τη θέση πιθανόν κάποιου νεαρού με οικογένεια. Μιας και δεν άφηνα κανένα πίσω μου, καλύτερα να πάθαινα κάτι εγώ παρά αυτός.

 

Ποιά η χειρότερη στιγμή σας εκει κάτω;

 

Μου έχει μείνει ο τρόμος της σειρήνας. Υπηρετούσα στα μετόπισθεν, ως ιατρικός βοηθός, και κάθε φορά που ένας Σκουντ κατευθυνόταν προς το μέρος μας, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προσευχηθούμε για την επιτυχία των αντιαεροπορικών. Δεν υπήρχαν καταφύγια, αλλά και η φύση της υπηρεσίας μου ήταν τέτοια ώστε ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαμε να προσφύγουμε σε αυτά. Αυτός ο τρόμος και η αβεβαιότητα μου έχουν μείνει ως σήμερα.

 dsc00002.jpg

 Πώς μολύνθήκατε;Όλο το στράτευμα στον Κόλπο υποβλήθηκε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς χημικού πολέμου. Παρά το οτι αντιστάθηκα, όπως και πολλοί συνάδελφοι μου, τελικά μου έκαναν δεκαπέντε (15) ενέσεις μεταξύ των οποίων και άνθρακα. Μέσα σε μια ώρα άρχισα να έχω ζαλάδες, και να νοιώθω βαθιά άρρωστος. Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι οτι ήμουν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι με γιατρούς τρυγύρω.   

 Δεν μπορούσατε να αρνηθείτε; Η άρνηση χορήγησης αυτών των εμβολίων θεωρήτο πειθαρχικό παράπτωμα. 

Τί άλλαξε από τότε, πώς είναι η ζωή σας τώρα; Πώς ζείτε; Πριν τον Πόλεμο είχα άριστη φυσική κατάσταση και υγεία.. Ετρεχα καθημερινά πέντα χιλιόμετρα, και ασχολιόμουν με πολλά σπορ. Μέσα σε τρία χρόνια αυτόάλλαξε ριζικά, σήμερ μετά δυσκολίας ανεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού μου, ανώ υποφέρω από χρόνια κόπωση, απώλεση μνήμης, ενώ τελευταία άρχισα να παραλύω από την αριστερή πλευρά. Ο γιατρός μου έμεινε άναυδος οταν διέγνωσε την ανάπτυξη αυτισμού σε αυτή την ηλικία, στα 40 μου.    

Λαμβάνετε κάποια σύνταξη ή περίθαλψη από το Βρετανικό κράτος; Δεκάρα από το κράτος. Ζω με τη σύνταξη που παίρνω από την ασφάλιση μου. Απλά δεν αναγνωρίζουν οτι  οι ασθένειες που αναπτύχθηκαν σε εμένα και πολλούς άλλους φαντάρους οφείλονται στην έκθεση μας σε χημικά κοκτέιλ αμβολιασμών, ουρανίου κτλ. Πριν από 3 χρόνια επισκέφτηκα τον στρατίατρο, ο οποίος πριν ακόμη κάτσω με πολύ αυστηρό και αγενές ύφος μου είπε ‘δεν έχεις τίποτα, όλα είναι στη φαντασία σου και πάψε να μας ενοχλείς’. Και αυτό παρ’οτι δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στον Περσικό.     

Έχει αναφερθεί οτι το Υπ. Αμύνης απειλεί τους βετεράνους να μην υποβάλλουν μυνήσεις εναντίον του. Αληθεύει;

Δεν έχω κάτι τέτοιο υπ’ οψιν μου, δεν μου είπανε τίποτα. Προσωπικά έχω δεχθεί χειρότερα. Πριν ενάμιση χρόνο 2 μυστικοί αστυνομικοί με συλλάβανε μέσα από το σπίτι μου, χωρίς ένταλμα σύλληψης, και με πήγανε στο αστυνομικό τμήμα του Μπάθ όπου κρατήθηκα για μια νύχτα.. Ολα αυτά με τη κατηγορία οτι δήθεν πλαστογράφησα εναντίον κάποιου για να πάρω τη σύνταξη του, χωρίς βέβεια κανένα στοιχείο. Έγινε για εκφοβισμό την περίοδο που πιέζαμε για αναγνώριση των προβλημάτων μας. Εγώ και περίπου άλλοι 1800 συνάδελφοι μου έχουμε ήδη υποβάλλει μυνήσεις, που θα εκδικαστούν σε 1 χρόνο. Δεν έχω πια να χάσω τίποτα.

 dsc00003.jpg Πώς εξηγείς τον αρχικό αποκλεισμό των βετεράνων του κόλπου από την πρόσφατη απόφαση για παροχή ιατρικών τεστ; Μα θα παραδέχονταν το φταίξιμο τους. Υπό τη  πίεση της κοινής γνώμης αποφάσισαν να κάνουν ιατρικά τεστ στα παιδιά που υπηρέτησαν σε Κόσοβο και Βοσνία λόγω του Α.Ο., και μέσα στον πανικό αποφάσισαν το ίδιο και για εμάς, με 10 χρόνια καθυστέρηση. Έχω λάβει μέρος σε πανεπιστημιακές μελέτες,  αλλά εγώ και οι υπόλοιποι οι βετεράνοι του Κόλπου θα εμπιστευτούν μόνο ανεξάρτητες ιατρικές εξετάσεις, όχι στρατιωτικές.     

Αν συναντιόσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον βρετανό υπουργό Αμύνης τί θα του έλεγες;

Να ανοίξει το υπουργείο του και να πουν επιτέλους την αλήθεια, να δώσουν τις συντάξεις στους άρρωστους βετεράνους που τη δικαιούνται. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε εισόδημα, και δεν μπορούμε να δουλέψουμε εξ αιτίας των ασθενειών που αποκτήσαμε στον Κόλπο. Τον γγ του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον;  Να αποκτήσει συνείδηση. Εξ αιτίας του ΝΑΤΟ άνθρωποι πεθαίνουν, και οι κύριοι αυτοί δεν λαμβάνουνκαμία ευθύνη. Στο Ιράκ έχουν πεθάνει 60000 παιδία μετά τον πόλεμο.  Ένα έγκλημα είναι έγκλημα, δεν έχει σημασία από που προέρχεται. Έναν Ιρακινό με πιθανόν τα ίδια προβλήματα υγείας;  Θα του ζητούσα συγγνώμη για τα όσα έχουν πάθει οι Ιρακινοί άμαχοι. Θα προσπαθούσα να του εξηγήσω οτι και εμείς είμαστε θύματα αυτού του πολέμου. 

Δρ Νταγκ Ροκει

Τέως διευθυντής προγράμματος του Πενταγώνου για το ΑΟ 

Δρ Rokke, ποιά ήταν η πρώτη σας ‘γνωριμία’ με το Απεμπλουτισμένο Ουράνιο; Στον πόλεμο του Ιράκ. Είμασταν εκεί από τον Δεκέμβριο του 90 μέχρι τον Ιούνιο του 91. Καθαρίζαμε την περιοχή. Είμασταν υπεύθυνοι για την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη και την περιβαλλοντική προστασία από τις συνέπειες του πολέμου. Όταν βγήκαν οι πρώτες περιπτώσεις μόλυνσης από Α.Ο.με την χρήση του στον πόλεμο, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο βλήματα 30 εκατοστών και 15000 βλήματα τεθωρακισμένων, μας ανατέθηκε η εκπαίδευση και ο καθαρισμός περιοχών που είχαν πληγεί με Α.Ο., παρ’οτι οι γνώσεις μας πάνω στο αντικείμενο ήταν μηδενικές. Ο στρατηγός Σβάρτσκοπφ μας έστειλε ένα μνημόνιο ζητώντας μας να βάλουμε μια τάξη στην ακαταστασία, να καθαρίσουμε την περιοχή από αυτό. Λοιπόν, ακόμα προσπαθώ να ‘καθαρίσω’. Αυτό μας πηγαίνει στην ερώτηση του πόσο πραγματικά επικίνδυνο είναι.  Οταν ένα βλήμα εκρήγνυται, περίπου 70% αυτού γίνεται οξειδώματα και σκόνη. Από οτι βρήκαμε στην έρευνα μας, μολύνει μια περιοχή με ακτίνα τουλάχιστον 25 μέτρων περιμετρικά του στόχου, που εξαρτάται βεβαίως από τον αριθμό των βλημάτων, όμως ο αριθμός των βλημάτων από τα τεθωρακισμένα είναι τεράστιος. Δεν έχει σημασία εαν ο στόχος ήταν ένα τανκ, ένα φορτηγό ή ένα κτίριο. Δεν πλησιάζεις εκείνη την περιοχή εκτός κι αν έχεις πλήρη αναπνευστική προστασία που σημαίνει μάσκα προσώπου, με οργανικά και ανόργανα φυσίγγια. Και ο λόγος δεν είναι μόνο το Α.Ο. αλλά και τα υπόλοιπα μολυντικά χημικά από τα οποία είχε φτιαχτεί το όχημα. Οπότε σε μια ακτίνα 25 μ. δεν πλησιάζεις, είναι ένας τοξικός σκουπιδότοπος. Την έκθεση που επισημαίνει τα παραπάνω την είχε γράψει ένα μέλος της ομάδας μου πριν 5 χρόνια, αλλά το Υπουργείο Αμύνης το υιοθέτησε πριν 1 χρόνο. Ο άνθρωπος που το έγραψε πέθανε από καρκίνο τον Ιανουάριο, τον οποίο απέκτησε από τότε που εργαζόταν πάνω στο Α.Ο. Ξέρουμε από τον Μάιο του 99 από την περιβαλλοντική μελέτη του ΟΗΕ η οποία συνθλίφτηκε ηθελημένα από το ΝΑΤΟ, και τα υπουργεία Αμύνης ΗΠΑ και Βρετανίας, είναι η περιγραφή του Κοσόβου ως τοξικού σκουπιδότοπου από τη χρήση Α.Ο. και την καταστροφή της υποδομής της περιοχής. 

Υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί η μόλυνση; Εξαρτάται από την ποσότητα. Αλλά ναι, θα μπει στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος. Αυτά είναι γνωστά από το 1943, γραμμένα από διακεκριμένους φυσικούς.  Εγώ και η ομάδα μου αποκτήσαμε προβλήματα όλων των ειδών, μέσα στις πρώτες μέρες επαφής με το Α.Ο. Όπως οι γιατροί μας επιβεβαίωσαν, ‘είσασταν τα πειραματόζωα που επικύρωσαν οτι οι μελέτες του 1943 ήατν σωστές’, όπως επίσης και οι στρατιώτες στον Κόλπο, στη Βοσνία, το Κόσοβο, το Πουέρτο Ρίκο, την Οκινάουα κ.α. – κυριολεκτικώς πειραματόζωα. Ήταν μια σαφής και ψυχρή εντολή  να εκθέσουν όλους εμάς στο Α.Ο.για να  δουν ποιά θα είναι τα αποτελέσματα – ήξεραν ήδη οτι ήταν σοβαρά. 

 

 Δηλαδή τα προβλήματα στη Γιουγκοσλαβία είναι σοβαρότερα… Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με τους κατοίκους στα σπίτια τους κατά τους βομβαρδισμούς..Είχαμε μια συνάντηση εδώ με το Υπ. Αμύνης, το οποίο είναι έτοιμο σήμερα να κάνει ιατρικά τεστ στους στρατιώτες, με 10 χρόνια καθυστέρηση. Οι άνθρωποι είναι αρρωστοι ή νεκροί. Πεθαίνουν. Στις ΗΠΑ οι φαντάροι που μολύνθηκαν και έκαναν παιδιά με προβλήματα υγείας απειλούνται να μην φωνάζουν, να μην παραπονιούνται γιατί θα χάσουν όλη την ιατρική περίθαλψη που τους δίνουν σήμερα. Παράδειγμα ένας στρατιώτης που είχε χτυπηθεί από ‘οικεία πυρά’ και για τον οποίο συνέστησα στον διοικητή του να του παρασχεθεί ειδική περίθαλψη για Α.Ο., κάτι που δεν έγινε. Η ποσότητα Α.Ο. αφέθηκε μέσα σο σώμα του, και σύντομα δημιουργήθηκε όγκος γύρω του. Τον άφησαν επίτηδες. Του μίλησα πρόσφατα. Είναι άρρωστος και τα παιδιά του έχουν προβλήματα υγείας. Καμία βοήθεια, ακόμη και σήμερα. 

Ηταν αναγκαία η χρήση ουρανίου στον Κόλπο και τη Γιουγκοσλαβία; 

Κατά την διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο η χρήση ουρανίου εναντίον της θωράκισης του Σαντάμ ήταν τελείως αχρείαστη. Έκανα έρευνα μετά το τέλος του και είδα την θωράκιση του. Δεν χρειαζόταν να το χρησιμοποιήσουν. Μπορούσαν να είχαν κάνει την ίδια δουλειά με ένα πολυβόλο 50 εκατοστών. Και το ίδιο έγινε στο Κόσοβο. Ένας λόγος ήταν οτι ήθελαν να πλήττουν στόχους από ύψος 3 χλμ και να καταστρέφουν οτιδήποτε χτυπούν χωρίς κίνδυνο να καταρριφθούν. Επαναλαμβάνω οτι σε αυτά τα μέρη πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγιση σε κτηπημένα οχήματα, κτίρια κτλ. σε μια περίμετρο τουλάχιστον 25 μ. τριγύρω τους. Όταν όμως έχουμε ας πούμε 100 προσβεβλημένους στόχους σε σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους, καταλαβαίνετε οτι έχει μολυνθεί μια τεράστια περιοχή. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να κάνεις μετρήσεις εκεί μέσα, να μετακινήσεις τα μολυσμένα αντικείμενα, να καθαρίσεις τα μολυσμένα οξειδώματα και σκόνη, και τέλος τα βλήματα ουρανίου, διότι τα παιδιά των περιοχών αυτών παίζουν μαζί τους, όπως ομάδες του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν στο Κόσοβο, και τα παίρνουν σπίτια μαζί τους. Απόλυτα επιβεβαιωμένο. 

  Κατά τη γνώμη σας, οι λόγοι για τους οποίους δεν το κάνουν είναι το κόστος ή η παραδοχή της υπαιτιότητας;

 Θα πρέπει να παραδεχτούν οτι υπάρχει κίνδυνος, κάτι που είναι αποτυπωμένο στα δικά τους έγγραφα. Είναι το κόστος της παραδοχής. Το θέμα είναι οτι όχι μόνο δεν έπρεπε να είχαν αρχίσει να το χρησιμοποιούν, αλλά παρασύρθηκαν από τον ενθουσιασμό τους. Είναι σαν να λένε ‘έχω ένα καινούργιο παιχνίδι, μια εκπληκτική ταχνολογία, είναι τρομερό γιατί όντως καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του’, και μετά φεύγοντας από τον τόπο του παιχνιδιού λένε ‘δεν ήταν δική μου η ευθύνη’. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο όπου μπορείς να πάρεις ατόφια ραδιενεργά απόβλητα όπως το ουράνιο, να το ρίξεις στην  αυλή κάποιου και να αποφύγεις την φυλάκιση. Είναι πολύ απλό. 

 

Μα νομίζω οτι το να συλληφθούν οι υπαίτιοι προυποθέτει την αλλαγή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Συμφωνείτε;

 Ποιός κυβερνά τον κόσμο; Υπάρχουν, καθαρά, δυο μέτρα και δυο σταθμά, τα οποία είναι ‘εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, αλλά εμείς μπορούμε’. Συγγνώμη αλλά αυτό είναι λάθος. Εντάξει; Είναι τελείως λάθος. Οπότε έχουμε τα ραδιενεργή απόβλητα μας σκορπισμένα παντού, και παρ’ ότι ο νόμος απαγορεύει ρητά την εναπόθεση τους στις ΗΠΑ, λέμε ‘ξέρεις, φτιάχνω νόμους στη δική μου χώρα, αλλά δεν είμαι υποχρεωμάνος να ακολουθώ τους πανόμοιους νόμους της δικής σου χώρας’. Αυτό είναι απλά, λάθος.Και κάτι ακόμη που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι οτι το ουράνιο είναι επικίνδυνο εσωτερικά. Κάποιοι λένε συχνά– και με έχει κουράσει – οτι το απεμπλουτισμένο είναι 60% λιγότερο ραδιενεργό από το κανονικό ουράνιο. Συνεχίζουν να σβήνουν την άλλη μισή παραγράφο της έκθεσης που είχα συνθέσει… Δεν θέλουν να πούμε σε κανένα οτι το Α. Ο. δεν είναι εξωτερικός κίνδυνος, εκτος κι αν ακουμπήσεις μολυσμένα αντικείμενα. Αλλά το Α.Ο. εάν μπει μέσα στο σώμα είναι απόλυτα τρομακτικά ζημιογόνο, γιατί καταστρέφει τα κύτταρα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, καρκίνους, γενετικές ανωμαλίες κτλ. 

 

Ποιές οι πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων υγείας για κάποιον που έρχεται σε επαφή με Α.Ο.;

 100%. Θα αναπτύξει προβλήματα. Εκτός του Α.Ο. υπάρχουν και πολλαπλές άλλες ουσίες εκεί. Εγώ και η ομάδα μου είχαμε προβλήματα την πρώτη εβδομάδα επαφής με αυτό.  Λέτε δηλ οτι η πλειοψηφία των στρατιωτών θα έχει προβλήματα στο μέλλον; Υπό διάφορες μορφές, ναι. Πάρα πολλοί φαντάροι του Κόλπου έχουν ήδη. Εξαρτάται και από την πηγή της μόλυνσης. Μην ξεχνάτε οτι οι υπηρετήσαντες στον Κόλπο εκτέθηκαν σε μια τοξικά πολύπλοκη κατάσταση  

 Οπότε μιλάμε για ένα έμμεσο Βιετνάμ…

 Και είναι επίσης ένα τοξικό πεδίο μάχης. Είχαμε προβλέψει το τι θα γίνει χρόνια πριν όταν μας καλέσανε εμένα και άλλους συναδέλφους να συναντηθούμε με το προεδρικό εποπτικό όργανο, όπου συμμετείχαν μέλη του Υπ. Αμύνης, προεδρικοί σύμβουλοι. Τους προειδοποιήσαμε να μην χρησιμοποιήσουν Α.Ο. εξαιτίας των προβλημάτων που έχουμε σήμερα.  Είπαν οτι δεν θα το χρησιμοποιούσαν. Και το έκαναν. Την ώρα που τους ποειδοποιούσαμε το χρησιμοποιούσαν. Και ξανά το ίδιο τον Φεβρουάριο του 99 στο Πουέρτο Ρίκο, όπου έκαναν ασκήσεις, κάτι τελείως παράνομο σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή νομοθεσία περί ‘τοξινών σε πολιτείες υπό κηδεμονία’. Πιέζετε για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στον άμαχο πλυθησμό; Απολύτως. Δεν μπορείς να μην παρέχεις ιατρική περίθαλψη στους αμάχους, τις γυναίκες και τα παιδιά, όπως έχουν κάνει σε απευθείας παραβίαση όλων των διαταγών περι περίθαλψης. Οι ιατρικές οδηγίες ισχύουν από το 91 όταν τις έγραψα, και μάλιστα πήρα και μετάλλιο με δίπλωμα  ‘για ιατρικές συμβουλές πάνω στους κινδύνους από μόλυνση με Α.Ο.’ Πήρα μετάλλιο για αυτό! 

Παρ’ όλες αυτές λοιπόν τις αποδείξεις δεν δέχονται τις αιτιάσεις περι επικίνδυνότητας. Τι άλλο μπορεί να γίνει;

 Θα σου δώσω μια ιδέα. Και αυτό το έκαναν σε εμένα., ως διευθυντή του προγράμματος για τον καθαρισμό περιοχών από Α.Ο.Τον Νοέμβριο του 94 το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μας παρείχε ιατρικά τεστ για τυχόν μόλυνση από ουρανίο. Η ανάλυση των τέστ έγινε στις 26 Ιανουαρίου του 95, και επαλήθευσαν, ετοίμασαν και ενέκριναν τα απότελέσματα στις 6  Μαρτίου του 95, τα οποία έδειξαν οτι η δική μου εσωτερική έκθεση στο ουράνιο ήταν 432 mgs (πολύ παραπάνω από την αποδεκτή) ανά λίτρο. Δεν μου είπανε τίποτα. Δεν μου έδωσαν καμία πληροφορία μέχρι τις 30 Ιουλίου του 97, δυόμιση χρόνια μετά. Πριν μερικές μέρες η γιατρός μου δρ Melissa McDermont μετείχε σε συνέδριο όπου ειπώθηκε πως δεν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ουρανιόυ στις περιοχές που επλήγησαν και πως δεν υπάρχουν γνωστές επιπτώσεις στην υγεία. Όμως τα δικά μου ιατρικά έγγραφα αναφέρουν συγκεκριμένα ‘παθήσεις λόγω έκθεσης σε ουράνιο 238’. Το 94 τα επίπεδα ουρανίου στο σώμα μου ήταν 4 φορές παραπάνω από το αποδεκτό όριο, δεν είχα καμία πληροφόρηση, και τον περασμένο Ιούνιο υποβλήθηκα στην 15η εγχείρηση νεφρού.  

Τί προλάβατε να καθαρίσετε στον Περσικό; Ασχοληθήκαμε με οχήματα χτυπημένα από ‘φιλικά πυρά’. Μας πήρε 3 μήνες να καθαρίσουμε και να στείλουμε πίσω στην Αμερική 24 μολυσμένα οχήματα, και μετά θάψαμε τα εναπομείνοντα κομμάτια, ανθρώπινα μέλη κτλ. σε ειδικά μέρη.  Δηλ υπάρχουν ακόμη πολλά εγκαταλελειμμένα οχήματα; Χιλιάδες οχήματα. Ξέρουμε επίσης οτι αυτά τα οχήματα είναι ακόμη ραδιενεργά. Συνάδελφοι μου έκαναν έρευνες και διαπίστωσαν οτι μέχρι και πριν δυο εβδομάδες ήταν ακόμη ‘καυτά’ (σ.σ. μολυσμένα). Και έχουν αφεθεί εκεί. Οπότε η μόλυνση είναι εκεί, η ραδιενέργεια είναι εκεί, η τοξικότητα είναι εκεί. Τα παιδιά σκαρφανώνουν και κυλιούνται μέσα και έξω από αυτά. 

Θα υπογράφατε εσείς και οι συνάδελφοι σας ένα χαρτί ζητώντας διεθνή έρευνα πάνω στο θέμα;

 Απόλύτως. Πρέπει να τους μιλήσω, αλλά νομίζω οτι μάλλον θα μπορούσαμε, μιας και ένας αριθμός από εμάς προσπαθεί ώστε να ακουστεί η αλήθεια. Βέβαια όσο πιο πολύ βγαίνουμε στα ΜΜΕ τόσο μεγαλύτερη είναι η εκδίκηση. Οι Δρ Ντουράκοβιτς,  Τάκερ,  Μπαουσβίκερ, εγώ κ.ά., που μιλήσαμε ανοιχτά όλοι χάσαμε τις δουλειές μας. Ποιά ήταν η δικαιολογία; Οτι δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Εγώ πρόσφατα έχασα και τη θέση μου στο Πανεπιστήμιο του Τζάκσονβιλ, κάτι ανεξάτητο από τους πρυτάνεις μας. Ήταν καθαρά στρατιωτικός δάκτυλος. Μιλούσαμε, λέγαμε την αλήθεια, μας είπαν να σταματήσουμε, μου έπαν να σταματήσω, με πυροβόλησαν στο σπίτι μου, διέρρηξαν το σπίτι μου. Ο κ. Μπόμπ Ρόμπινς του Ναυτικού εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο του, τραβήχτηκε έξω και κτυπήθηκε σε δημόσιο δρόμο. Αυτά είναι απολύτως επιβεβαιωμένα και σε αστυνομικούς φακέλους. Η Δρ. Πίκλ, η οποία επίσης αρρώστησε από Α.Ο., είχε λαβει κάποια σημαντικά ντοκουμέντα από το ταχυδρομείο  Ο σύζυγος της τα άφησε στο αυτοκίνητο, και ξαφνικά το αυτοκίνητο εκρύγνυται. Βρήκαν εκρηκτικά μέσα του. Κάποιος το έκανε ηθελημένα.  Το γραφείο της Δρ. Μέριλυν Όουσι άρπαξε φωτιά. Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που αναφέρθηκαν για την μόλυνση στο Κόσοβο. Της επιτέθηκαν, το κομπιούτερ της κλάπηκε. Δεν ξέρουμε ποιός το έκανε. Προσωπικά έχω λάβει επανειλλημένως προειδοποιήσεις από Αμερικάνους ένστολους αξιωματικούς να σταματήσω γιατί ‘θα με πιάσουν’. Η τελευταία ήταν πριν 2 εβδομάδες. Πολλοί Βρετανοί βετεράνοι του Κόλπου έχουν παρόμοια προβλήματα.  Χθες βραδυ μου είπαν οτι μέλη της επιστημονικής ομάδας μας προσπάθησαν να στείλουν κάποιες πληροφορίες μέσω του ίντερνετ αλλά τα κομπιούτερ τους είχαν μπλοκάρει. Οτιδήποτε περιέχει στοιχεία για το Α.Ο. ή για το τί συμβαίνει εκεί δεν αποστέλλεται, μλοκάρει και πεθαίνει. Στέλνουν ιούς μέσω ίντερνετ και καταστρέφουν τα αρχεία μας.  

Έχετε επαφή με το τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Κόσοβο αναφορικά με το θέμα; Είναι τρομακτικό το οτι οι στρατιώτες στο Κόσοβο δεν έχουν λάβει εκπαίδευση. Μιλούσα με τον Ιταλό διοικητή της KFOR στις 12 Ιαμουαρίου ζωντανά μέσω της RΑΙ. Κανείς εκεί δεν έχει λάβει οδηγίες για περιβαλλοντικό καθαρισμό, εκπαίδευση κτλ. Δεν έχουν προμηθευτεί τεχνολογία για μέτρηση της μολύνσεως, ούτε τις τεχνικές, αλλά πως να έχουν τις τεχνικές όταν δεν έχουν λάβει τις οδηγίες. Υπάρχουν πάντως στο ίντερνετ διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο του Πενταγώνου. Αυτά τα βίντεο είναι μέρος του Depleted Uranium Project. Είναι τέσσερα βίντεο που έφτιαξα εγώ με σκηνοθετική βοήθεια, και τα οποία συνθλίφτηκαν ακριβώς επειδή περιείχαν ακριβείς λεπτομέρειες για τους κινδύνους. Στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρωτήσετε τους ειδικούς εάν έχουν καθαρίσει τίποτα στον Κόλπο, εάν είχαν πάρει μέρος στο τεστ της Νεβάδα το 94-95 και εάν έχουν ιατρικά αντιμετωπίσει καμία περίπτωση μόλυνσης Α.Ο. Από τη στιγμή που ήλθα στην Ευρώπη παρακολουθώ τηλεόραση και βιντεοκασσέτες από τις έρευνες που έγιναν στο Κόσοβο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα για το τι έκαναν. Με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν δεν πρόκειται ποτέ να εξακριβώσουν ακριβώς τις ποσότητες. Ρωτήστε τους φαντάρους σας, έχουν λάβει εκπαίδευση πάνω στο Α.Ο; έχουν αναπτύξει μεθόδους καθαρισμού του; Εάν πουν ‘όχι’, τότε κάθε μάνα, γυναίκα, πατέρας πρέπει να αρχίζουν να φωνάζουν. Μιλάμε για λαθεμένη χρήση τεχνολογίας με ανεξέλεγκτες συνέπειες.Υπάρχουν 60χιλιάδες metric tones Α.Ο., πρέπει να βρεθούν τρόποι για να  πουληθούν.   

Πείτε μου τρία βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

 Έχουμε 3 στόχους. 1/ Ιατρική περίθαλψη σε όλους, ανεξαρτήτου φύλου ή εθνικότητας. 2/ Ολοκληρωτικό περιβαλλοντικό καθαρισμό 3/ Το ουράνιο πρέπει να απαγορευτεί παντελώς. Στην αλληλογραφία μου με την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και τα Υπ. Αμύνης τους επισημαίνω οτι δεν θα σταματήσω να μάχομαι ώσπου αυτή η δουλειά έρθει εις πέρας. Για τους πολίτες του κόσμου και τον Θεό. Γιατί σε αυτόν απαντάμε…    

για το περιοδικό ΜΕΤΡΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s