Εκπομπές

Μόνιτορ – η εκπομπή –

Olafur Ragnar Grimsson

Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας κ. Όλαφουρ Γκρίμσον, στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη στην Ελλάδα, μιλάει αποκλειστικά στην εκπομπή «Μόνιτορ», συνοδεία μουσικής από την εξωτική νησιωτική χώρα, αναλύει τη «συνταγή» της Ισλανδικής απάντησης στην πολιτική και οικονομική κρίση και απαντά σε ερωτήσεις:
*Για το εάν θεωρεί οτι θα διαλύθεί η Ε.Ε.
*Για το πώς τον αντιμετωπιζουν οι υπέρμαχοι των τραπεζών και της λιτότητας ομόλογοι του
*Εάν φοβάται «επίσκεψη» από «οικονομικούς δολοφόνους»

Τα Νόμπελ Πολέμου

Η εκπομπή εξετάζει παραδείγματα απονομής βραβείων ειρήνης σε ανθρώπους που σχετίζονται με εγκλήματα και πόλεμο, «πλακώνεται» τηλεφωνικά με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Νόμπελ Ειρήνης Geir Lundestad για την πρόσφατη βράβευση της Ευρωπαικής Ένωσης, και ακούει τη βρετανική μουσική σκηνή να διαμαρτύρεται για τον πόλεμο της Μάργκαρετ Θάτσερ, στα νησιά Φώκλαντ.

Ο Manu Chao και η παγκοσμιοποίηση

Αφιέρωμα στη ζωή, τα πιστεύω και τη μουσική του Μάνου Τσάο, με αποκλειστική συνέντευξη του ίδιου.

The Empire strikes back-H EE ως αυτοκρατορία

Η εκπομπή κοιτάζει βαθιά στις ρίζες της και τις καταβολές της Ευρωπαικής Ένωσης, συσχετίζοντας αυτές με τη σύγχρονη μνημονιακή ελληνική πραγματικότητα, και ακούει τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων ευρωσκεπτικιστών για τη δημοκρατικότητα της Ε.Ε.

Φάροι της δημοσιογραφίας

Αφιέρωμα σε δημοσιογράφους που άλλαξαν το ρου της ιστορίας- από την αδάμαστη Αριστέα Μπουγάτσου, στην Νέμεσι του Ρόκφελλερ Ida M. Tarbell, από τον Seymour Hersh στον «κατεδαφιστή» του Μακαρθισμού Edward R. Murrow και από την Anna Politkovskaya / Анна Политковскаяa στην εξολοθρευτή της ιρλανδικής μαφίας Veronica Guerin, η εκπομπή αφηγείται τις ιστορίες δημοσιογράφων που αφιέρωσαν ή και θυσίασαν τη ζωή τους στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Ποίηση: Λέξεις στο σχήμα του ουρανού

Από τον Γιώργο Σεφέρη στη Milva , από τον Odysseas Elytis στους Beatles , από τον Γιάννη Ρίτσο στους Electric Litany, από τον Νίκο Γκάτσο στον «Che» Guevara και από τον Καβάφη στον Sean Connery , η εκπομπή ακούει στίχους απο το στόμα μεγάλων καλλιτεχνών και συνδέει το έργο μεγάλων ποιητών με τις πολιτικές συνθήκες της εποχής τους.

Φωτιά στην χώρα των πάγων: Η Ισλανδική επανάσταση

Εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν την Ισλανδία στο δημοψήφισμα για την ανατροπη της φιλοτραπεζικής πολιτικής και την άρνηση αποπληρωμής των χρεών των τραπεζών από τους πολίτες.

Advertisements